Læsetid: 3 min.

Ude godt, men hjemme bedst i hele verden

Briter har blandede følelser over for USA, mens de tidligere kolonier stadig betragtes som halvbritiske, viser undersøgelse om briters forhold til omverden. Men hvor er Danmark blevet af?
15. januar 2005

London
At være dansker og kvinde i Storbritannien er bestemt en positiv ting. Fordomsfri, veluddannede (ergo jeg taler godt engelsk), venlige, halvalkoholiske (en positiv ting herovre) og sjove (på en britisk måde) er plus-ord, man ofte får stemplet i panden.
De briter, der har besøgt Danmark, er også overvejende begejstrede: København er så smuk på en sommerdag. Der er så rent. Og hvor sundt at alle sådan cykler rundt. Ja, hvor er det i det hele taget fantastisk, at man kan cykle rundt takket være de gode cykelstier og det begrænsede antal biler sammenlignet med London, der er en kronisk, lang kø. Ok, skatteniveauet er berygtet, men det høje serviceniveau er omvendt lige så kendt, når man diskuterer plusser og minusser ved at være skandinavisk.
Og det har jeg faktisk gjort en hel del med briter, hvorfor det et eller andet sted er lidt skuffende, at Danmark ikke er i top-fem i en eneste kategori i en ny undersøgelse om briters syn på andre lande, som blev offentliggjort i den britiske avis The Daily Telegraph for nyligt.
Vi er hverken blandt de fem venligste folkeslag, de mest demokratiske lande eller – snøft – de fem smukkeste lande. Kun ét skandinavisk land er nævnt overhovedet og det med en femteplads i kategorien ’De mest sikre lande’: Sverige (selvfølgelig). På fjerdepladsen ligger imidlertid Storbritannien selv, hvilket siger mere om, hvad folk herovre ønsker at tro, end hvad realiteterne er.

Men det er også netop briternes syn på og forestilling om resten af verden, som undersøgelsen forsøger at tegne et billede af. Og det er ikke uinteressant. Efter at have bevidnet min britiske mand og hans landsmænd drille deres australske venner med sætninger som: »Længe leve dronningen af Australien«, er det sjovt at se, hvordan Australien topper flere af kategorierne og er det land, som flest briter vil flytte til, hvis de blev nødt til at forlade det bedste af alle lande: Storbritannien.

Andre topscorere er New Zealand og Canada, mens forholdet til USA synes noget tvetydigt. USA anses for at være dynamisk og demokratisk, men også det farligste land at bo i ud af de 24 lande, der indgår i undersøgelsen. Israel, Egypten, Sydafrika og Rusland kommer ind på anden- til femtepladsen i den kategori; men altså efter USA. På spørgsmålet om hvilke lande, der har de venligste/uvenligste indbyggere, formår USA at indtage både en fjerdeplads som det mest venlige land og en femtesidsteplads som det mindst venlige land (franskmændene indtager ikke overraskende en sikker førsteplads som det mest uvenlige land)!
Lige så splittede er briterne i forhold til, om USA fortjener international respekt. 19 procent af de adspurgte mener, at USA er et af de lande i verden, der »mest har fortjent international respekt«. Omvendt mener 25 procent, at USA er blandt de lande i verden »der mindst fortjener international respekt«. Ikke desto mindre ligger USA på en femteplads over lande, som de adspurgte helst vil bo i.
USA’s nære allierede, Israel, skraber bunden i denne kategori – ikke på vilkår vil briterne hverken besøge eller bo i Israel. Andre svar giver et billede af, hvorfor briterne er nået til den konklusion:
Ifølge de adspurgte er Israel det land i verden, der mindst af alle fortjener international respekt, og det anses for verdens fjerde mindst demokratiske land – mindre demokratisk end Egypten. Mærkeligt nok anses Israel også for at være ’Det mindst smukke land’ i verden foran De Forenede Arabiske Emirater, Rusland og Indien.
Hvor de fleste af de gamle Commonwealth-lande får gode karakterer på tværs af kategorierne, så afslører undersøgelsen, at briterne har et problem med Indien. De kan godt lide en god curry, men de vil have lov til at spise den hjemme.
Hvis der er noget, denne undersøgelse viser, så er det vist, at briterne ikke viser nåde, hvis de først har set sig sur på et land, så måske skal vi danskere bare være glade for, at vi tilsyneladende blot er den bløde mellemvare. Vi kan jo altid give vejret skylden!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her