Læsetid: 3 min.

Universitetsfilialer: God idé men svært at realisere

Gode takter og rigtigt fokus på udkantsområderne i S-jobplan. Men noget er allerede muligt. Andet som f.eks. universitetsfilialer er forsøgt uden succes
18. januar 2005

UDDANNELSE
De unge i udkantsområderne, der gerne vil tage en længerevarende uddannelse, behøver ikke længere rejse så langt, hvis det står til Socialdemokraterne.
Ifølge partiets nye jobplan, som blev præsenteret søndag, skal der under overskriften 'Jobs til hele Danmark' oprettes fire nye universitetsfilialer i partnerskab med det lokale erhvervsliv og myndighederne i de mindst udviklede egne af Danmark.
Men selv om forslaget modtages positivt fra flere kanter, kan det vises sig at være svært at realisere. Roskilde Universitetscenter har f.eks. allerede forsøgt sig med en filial på Lolland-Falster, der aldrig rigtig kom på benene p.g.a. manglende søgning.
Bornholm har ligeledes forsøgt at tiltrække forskningskapacitet til en ny forskningsenhed uden meget held, påpeger Frank Hansen, lektor på Geografisk Institut ved Københavns Universitet "Udkantsområderne har det store handikap, at befolkningen er relativt dårligere uddannet samtidig med at de ikke har institutionerne til at løfte niveauet. Det er den rigtige vej at gå, men det er ikke bare lige sådan at oprette universitetsfilialer. Folk har ikke tradition for at uddanne sig, og når de rejser til uddannelsesinstitutioner andre steder, har de til gengæld heller ikke tradition for at vende tilbage," siger Frank Hansen, der har analyseret den skæve arbejdsmarkedsudvikling i Danmark. Aalborg Universitet har allerede en afdeling i Esbjerg og samarbejdsaftaler med uddannelsesinstitutioner i Nordjylland. Derfor kan rektor Sven Caspersen godt se perspektiverne i at lave universitetsfilialer, der kan understøtte erhvervsudviklingen.

Kræver et højt niveau
"Det vil da være noget, man kunne undersøge. Men det kræver, at det bliver med nogle meget veldefinerede faglige miljøer og et højt fagligt niveau, ellers kan man ikke tiltrække studerende," siger Sven Caspersen. Flemming Eskildsen, formand for foreningen af fattige kommuner, 'Det skæve Danmark' og Venstre-borgmester i Sundsøre Kommune ved Limfjorden, peger ligeledes på, at der allerede eksisterer mulighed for at tage uddannelse på højt niveau på de videregående uddannelsescenter – de såkaldte CVU'ere. Socialdemokraterne har endnu ikke lagt sig fast på, hvor de fire filialer konkret skal ligge, men planen er, at interesserede udkantsområder kan byde ind på felter, hvor de allerede er gode, derefter vil der være en udvælgelsesproces. Det store oppositionsparti vil med sit udspil – der af mange betragtes som et valgoplæg – øge fokus på udkantsområderne, der ifølge flere undersøgelser og analyser er mere sårbare over for globaliseringens udflytning af arbejdspladser. Lukning af arbejdspladser rammer særlig hårdt i de mindst udviklede egne af landet, fordi der er få alternative arbejdspladser og små med nye udviklingsmuligheder, lyder begrundelsen.

Gavner det reelt lokalt
Ud over fire universitetsfilialer skal iværksættere have støtte til at skabe liv i forladte fabriksbygninger, og der skal være akut tilbud om efteruddannelse til brancher truet af udflytning. Midler fra en varslingspujle skal støtte mennesker, der har mistet deres job ved massefyringer, med kortlægning af videreuddannelse og nye jobmuligheder, samt støtte til flytning over 100 km. "Landsplanredegørelsen giver allerede mulighed for bedre vilkår for etablering af nye virksomheder i gamle landbrugsbygninger. Det er ikke slået igennem i form at en anderledes erhvervsprofil," siger Flemming Eskildsen, der samtidig understreger, at en regional udviklingsfond godt kan skabe resultater, hvis kapitalen i den er risikovillig. Lektor Frank Hansen hæfter sig ligeledes ved, at særlig støtte til iværksættere i udkantsområder ikke er nogen ny ide, og at det samtidig har været vanskeligt at ændre erhvervsstrukturen, fordi nye brancher inden for f.eks. IT ikke kan koble sig på andre, for de eksisterer simpelthen ikke.
"Desuden savner jeg en undersøgelse af, om de igangværende erhvervsfremmende initiativer er til gavn for udkantsområderne eller i virkeligheden støtter de veletablerede byområder," siger Frank Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her