Læsetid: 2 min.

USA’s reservestyrker i krise

Amerikansk topgeneral advarer om konsekvenserne af de alt for tunge byrder ved krigene i Irak og Afghanistan
7. januar 2005

Irakkrigen
Når amerikanske borgere melder sig blandt de 200.000 civile mænd og kvinder, som udgør hærens reservestyrke, forventer de normalt ikke at blive udkommanderet til aktiv kamp i større målestok. Reservetjenesten regnes som et frivilligt deltidssoldaterjob, hvor den enkeltes civile uddannelse lægger op til tjeneste i en kortere periode som samarit, chauffør eller ingeniør. Men lige nu udgør indkaldte reservister hele 30.000 af de 150.000 amerikanske styrker i Irak, og reservestyrkernes øverste chef, general James R. Helmly advarer i et brev til sine overordnede, som blev lækket til avisen Baltimore Sun, om at korpset er i færd med at bryde sammen.

Nedbrudt
Reservehæren er i »alvorlig fare« for ikke at kunne opfylde fremtidige opgaver for Pentagon eller klare hjemlige nødssituationer, »og er hurtigt ved at degenerere til en ’brudt styrke’«, hedder det i hans notat fra den 20. december. På grund af behovet for soldater i Irak og Afghanistan indkaldes og genindkaldes reservister i langt højere omfang end tidligere, og en del af dem viger uden om at opfylde deres kontrakt. Den demokratiske senator Jack Reed lægger skylden på regeringen og siger til nyhedsbureauet AP: »Ved konsekvent at undervurdere det nødvendige antal soldater, der skal til for en succesfuld besættelse af Irak, har regeringen lagt en kæmpe byrde på hærens reserver og skabt denne krise.«

Lokkepenge
I sit notat klager general Helmsley over, at reservestyrken og de frivilliges kontrakter er indrettet til behov i fredstid, ikke til en omfattende krigssituation. Ledelsen bruger alt for meget tid på at tale med soldater, som ikke ønsker at gøre tjeneste, eller lokke dem til at gøre det alligevel. Således er der nu indført en bonus på 1.000 dollar om måneden for frivilllige, der melder sig til aktiv tjeneste, samt en engangspræmie på 10.000 dollar for førstegangsrekrutter og 15.000 for veteraner, der underskriver seks-årige kontrakter. Dette risikere at undergrave frivilligheden og gøre reserven til en slags lejehær, frygter Helmsley. På den anden side er han også frustreret over, at hele 16.400 reservister, som ikke har levet op til deres kontrakt, alligevel koster styrken 46 millioner dollar i sygeforsikring og andre ydelser. De bør enten tvinges til at melde sig eller smides ud af korpset, mener han. Det er dog langt fra flertallet, der værgrer sig ved at gøre tjeneste i Irak, fremgår det af notatet. »Mens nogle har udtrykt forbløffelse og indignation over at blive indkaldt til denne krig, har de fleste ikke... de har forståelse for, at det er indbygget i deres frivillige tjenestekontrakt,« skriver han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her