Læsetid: 4 min.

Valgets darling

Det har føget med rygter, men onsdag over middag fik knap 500 slagteriarbejdere på Danish Crown i Hjørring så vished. Lukningen af arbejdspladsen har sendt chokbølger gennem landsdelen, og fra nær og fjern rejste poltikerne til dette nordlige stykke Danmark
21. januar 2005

Slagteri-fyringer
Mennesketomme ligger de store gule bygninger blot et solidt stenkast fra den nyrenoverede stationsbygning og lugter af grisebasse her dagen derpå.
Dunsten hænger i vestenvinden og møder næserne, der nærmer sig slagteriet, som med ét satte sig solidt på den politiske dagsorden.
Lukningen af Danish Crown filialen helt heroppe i Hjørring tvang således statsministeren til at bekende kulør på valgkampens anden dag. Han gik i samråd med  beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, som bad de afskedigede om at »tænke i nye baner og skifte branche.« Personligt tog Anders Fogh Rasmussen sagen, der næsten kunne forveksles med en appelsin i Socialdemokraternes turban, så alvorligt, at han kom for sent til et efterfølgende pressemøde.
»Det vil ikke skorte på midler. Regeringen vil hjælpe med uddannelse og opkvalificering,« lover statsministeren og skyder oppositionens idéer ned som det rene ’Georg Gearløs.’
»Men lukningen i Hjørring understreger blot den dagsorden, vi har fremhævet. Nemlig at mange arbejdspladser forsvinder ud af Danmark. Vi burde allerede tidligere have skabt nogle bedre konkurrencemuligheder,« replicerer Socialdemokraternes formand rygende og afslappet.

Politiske giraffer
Han har netop denne torsdag lagt vejen forbi en kælder fyldt til bristepunktet i byen, der onsdag gik i sort. Og han er ikke rejst til dette stykke dansk udkantsområde for at deltage i i et af to planlagte duelmøder med statsministeren, som Mogens Lykketoft ellers har indvilliget i på et lokalt mediehus’ opfordring.
Bortset fra udsigten til politiske ’giraffer’, er der ikke meget at se frem til denne vinterdag i hjørnet af kongeriget, selvom velmenende lokale kræfter gør, hvad de kan for at brande hele Nordjylland som Europas rekreative slaraffenland udi ren luft og vand, nu hvor fyringerne på Felxtronics, Dansk Eternit, Bisca og Danish Crown i Nørresundby og Hjørring er forsvundet i internationaliseringens hellige navn.
Alene her i Hjørring står mere end 700 af Nærings- og Nydelsesmiddelsarbejdernes Forbunds, NNF, knap 1200 medlemmer i dag uden arbejde. Den brutale kendsgerning er nemlig den, at mens ledighedskurven i det øvrige Danmark er faldende, så stiger den nærmest uge for uge i Nordjylland. 
Eller som John Andersen, formand for uddannelsesudvalget på Hjørring Slagteri og tillidsmandsafløser, siger det i et stille hjørne over en Prince – iøvrigt i samme lokale som Lykketoft deltager i rundbordspassiaren, umiddelbart inden han med træt stemme og uden medietræning går på en landsdækkende tv-kanal sammen med vidensminister Sander og den lokalt valgte, Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti:

Hårdt ramt
»Det er en forfærdelig situation for os alle og kan udvikle sig til en økonomisk katastrofe. Vi har flere unge ægtepar på fabrikken med børn, bil og hus. Tilsammen tjener de over 600.000 om året. På denne egn, i denne region har de ikke en jordisk chance for at finde en ny arbejdsplads, hvor de kan oppebære en tilsvarende løn. Jeg håber virkelig, at den politiske overbudskampagne ikke blot er rene luftkasteller, for fyringerne betyder frustration og afmagt. Vi står som lammede,« siger John Andersen.
»Ja, og uden udsigt til, at vi kan genplacere arbejdskraften i en landsdel, der er særdeles hårdt ramt. Mulighederne er simpelthen ved at være udtømte,« erkender en faglig sekretær i NNF og lader stafetten med triste budskaber vandre videre til amtsborgmester Orla Hav (S):
»Vi er dårligere uddannet heroppe end i resten af landet. Derfor er de store industriarbejdspladser med ufaglært arbejdskraft vitale for regionens overlevelse. De fyrede fra Danish Crown og alle de andre lukkede virksomheder går jo ikke bare ud i it- eller medicinalsektoren og får et nyt arbejde. Jeg er bange for, at vi affolkes, som den nordlige del af Norge blev det i sin tid.«

Farvel til villaen
Og apropos Norge, så var et af de eneste lyspunkter, John Andersen kunne få øje på hernede i kælderen, Color Lines nye rute fra Hirtshals til netop Norge.
»Med terrorberedskabet in mente, må der blive nogle arbejdspladser til mine folk,« mente han uden på nogen måde at lyde overbevisende.
Men det er nu alligevel frygten for fremtiden, der nikkes bekræftende til henne på caféerne i strøggaden overfor stationen ved skumringstide.
»Jeg sad med kollegaerne i går aftes og drak gravøl. Vi tror ikke på politikerne. De lover og lover – ikke mindst nu, hvor valgkampen raser. Vi vil have skriftlige garantier,« fastslår slagteriarbejder Palle Nielsen, der sammen med hustruen og tarmrenseren Iben må vinke farvel til en årsindkomst et pænt stykke over den halve million – og måske også villaen i den pæne ende af byen.
»Vi gik i sort, men vi rejser os igen. Vi er bare trætte af al valgflæsket. Det kan vi få bedre ovre i REMA 1000,« proklamerer den lokale borgmester Bent Brown (S) i NNF-lokalerne ude på Odinsvej, hvor han sammen med landspolitikerne, pressen og de lokale summer omkring som bier om en honningkrukke.
Kælderen med kaffe, basser og smøger er fyldt op af mænd med rynkede bryn på en dag, da alvoren for alvor begynder at gå op for folk i Hjørring. En af dem er taxachaufføren, Bent, der viste vejen til Danish Crown og NNF. Han har både onkel, fætter og kvindelige bekendte, der nu tumler med tankerne om fremtiden.
»Ja, virkeligheden er med ét blevet uhyggelig nærværende for mange mennesker her,« konstaterer Helge Sander i bikuben, inden han begynder at tale om farbroderen, der i sin tid var hjemmeslagter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her