Læsetid: 3 min.

Vin til 40 kroner flasken

Køber man en vin til 40 kroner, er der for 11,75 kroner vin i flasken. Men det er heller ikke nødvendigvis dårligt
8. januar 2005

vin
Der udkommer et væld af bøger og guides om vin hvert eneste år. En del af dem lider af det store problem, at de vine, der omtales, ikke er særligt tilgængelige på det danske marked, som ellers er meget velforsynet. I den henseende er Oldenburgs Vinguide en undtagelse. Den beskriver 1.600 bordvine og mousserende vine fra de allerbilligste op til et prisleje omkring de 400 kr. pr. flaske. Det fremgår af vinguiden, at alle »væsentlige vinimportører« i Danmark har fået tilbuddet om at fremsende relevante vine, som er på det danske marked fra efteråret 2004 til efteråret 2005 til bedømmelse.

Kuriøst regnestykke
En af de mere kuriøse oplysninger i guiden handler om, hvor meget vin man egentlig får for sine penge, når man køber en flaske til 40 kr. Eksemplet i vinguiden er udregnet af to af Danmarks største vinimportører. I hovedtræk viser eksemplet, at køber man en vin til 40 kr. vil der være vin for 11,75 kr i flasken, mens staten via told og afgifter stikker 14,87 kr. i lommen. De sidste 13,38 kr. går til fragt, fortjeneste til grossisten og butikken. Der er dog også noget at glæde sig over. De statslige afgifter til flasker, literafgift og banderoleafgift er nemlig uafhængige af vinens pris. Det betyder, at jo dyrere vin man køber, jo mere vin er der for pengene. Hvis vi tager et eksempel med en vin til 80 kr., så vil der være vin for 35,40 kr. i flasken. Moralen er altså, som Henrik Oldenburg skriver, at jo dyrere vin man køber, desto mere vin får man forholdsmæssigt for sine penge. Med de afgifter der er på vin er det lidt utroligt, at det er muligt at købe en drikkelige og ganske udmærket vin til omkring 40 kr. pr. flaske. Men det kan lade sig gøre. Det er ugens to vine fine eksempler på.

Bag-in-box
Det er begge bag-in-box vine med henholdsvis fem og tre liter. Den første vin er en rød tre liters bag-in-box fra Domaine Robert Vic i Languedoc i Sydfrankrig. Det er en fin blanding med hovedvægten lagt på grenache- og syrahdruerne. Det er en flot mørk vin fra 2003. Der er tilsat 15 procent merlot, som er med til at gøre vinen dejlig blød. Her er rigtig meget daglig vin for pengene. De tre liter koster 139 kr., og det svarer til en flaskepris på 35 kr. Det er efter min mening et fund til den pris, og da især når man tænker på ovenstående regneeksempler. Domaine Guicharde i det sydlige Rhône lidt nord for Orange er en af den amerikanske vinguru Robert Parkers favoritter. Han har betegnet en af domainets topvine »Cuvee Genest«, som en af ud af 16 grundige Rhône vine. Det er da også en helt typisk Rhône vin med 80 procent grenache- og 20 procent syrahdruer, som Domaine Guicharde har sendt på markedet i en fem liters bag-in-box. Her er masser af frugt, en anelse vanille, og en god lang eftersmag. Det er ikke en top Rhônevin, men i forhold til prisen er det et meget fint køb. Her koster 5 liter 265 kr., og dermed også lige omkring 40 kr. pr. flaske.

HHHHHI Domaine Robert Vic, Cuvee Selection, 13 pct., 2003. Tre liters bag-in-box. 139 kr. Stokholms Vinimport. Nærmeste forhandler: 36 49 04 99. www.shopvin.dk
HHHHHI Domaine Guicharde, Côtes du Rhône, 2003, JyskVin, Nærmeste forhandler: 86 40 44 44. www.jyskvin.dk
Oldenburgs Vinguide 2005. Forlaget Smag. ISBN 87-90179-23-4.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu