Læsetid: 4 min.

Visioner om biler, der kører på vand eller tis

For et par musikalske danskerne er det blevet sværere at lytte efter Lykketoft og Fogh, viser Informations stikprøveundersøgelse blandt sangskrivere
29. januar 2005

POLITPOP
»Jeg synes, det er tørt, at de lefler så meget for vælgerne,« siger rapperen Clemens.
Information har spurgt et par af Danmarks bedste unge sangskrivere, hvad de mener om valgkampen og de ord, der kommer fra politikerne i disse dage. Han fortsætter: »Jeg kender det jo fra musikbranchen, at hvis man følger statistikken og prøver at tilfredsstille alle, ender det midt imellem, og til sidst står der en lille pige og ser, at kejseren ikke har noget tøj på. Men danskere kan godt lide tryghed og ufarlighed, og det afspejler vores politikere. Jeg gad godt høre om nogle store visioner som biler der kører på vand eller tis i stedet for benzin, ruder med indbyggede gennemsigtige solceller som vi kunne eksportere, sådan noget.«
– Findes de ting?
»Næ, men det kunne man da opfinde, hvis man tog sig lidt sammen. Man må jo sætte sig nogle mål for at komme videre i stedet for bare at følge verdens gang, især i sådan et elitært land som Danmark. Al produktionen er jo røget til lavtlønnede lande, grisene tager de i Tyskland, og franskmændene har taget æblerne, så hvad kan vi eks-portere andet end kloge hoveder? Hvis der var en politiker, der ville lave et land, som hang sammen på en helt ny måde, ville det helt sikkert være der, jeg satte mit kryds. Jeg gider ikke diskutere alle de der småting. Jeg har lige brugt 4.000 kroner på druk i den her weekend; så kan jeg altså ikke hidse mig op over at skulle betale 50 øre i dankortgebyr.«

Værdidebat er jo tyrkisk
Sangerinden Lise Westzynthius ville egentlig gerne høre efter debatten. Hun kan bare ikke.
»Jeg kan ikke huske nogen af de ting, politikerne siger. Jeg kan ikke høre efter, når de bliver helt døde i ansigterne, og deres øjne ikke stemmer overens med, hvad de siger. Lykketoft plejer at være naturlig og tale med maven, men man kan se, at han er under pres nu. Det er derfor, Pia Kjærsgaard er farlig, fordi hun tror på sin sag. Hun virker ærlig og siger det samme med øjnene som med munden, og derfor lader mange sig rive med af hendes afsindige argumentation. De andre er bange for at træde forkert, men når de optræder som robotter, bliver jeg forvirret og kan slet ikke følge med.«
Peter Sommer har lige vundet P3 Guld for sit solodebutalbum På den anden side. Men lidt tid har han haft til at lytte til debatten mellem Fogh og Lykketoft.
»Det slog mig, at de begge to var udstyret med vendinger, som de sad og ventede på at fyre af. Deres programmer ser jo ud til at være stort set identiske – hvem vil ikke gøre noget ved folkeskolen? Ingen af dem får mig til at spidse ører, blyant og sætte kryds ved dem.«
– Er der nogle ord, du savner at høre i valgkampen?
»Det skulle lige være ’øøh’ eller ’det vil jeg gerne lige have lov at tænke over. Ordet ’værdidebat’ lyder som en by i Tyrkiet, hvis man siger det lidt hurtigt, så det må også gerne blive efter min mening,« siger Peter Sommer.
Lise Westzynthius efterlyser gode vibrationer og kærlighed som i Indien.
»Der mangler bare noget kærlighed. Hvis der var mere af det i hele politikken, ville tingene løse sig selv. Jeg er lige kommet hjem fra Indien, som jo på mange måder er tilbagestående og fattigt. Men på andre måder er de syvmileskridt foran, fordi de lever for at være tolerante og gode ved hinanden og har en moral, som bare er et fuldstændig glemt emne i vores samfund. Herhjemme er der helt klart kommet mere had og angst ind i politikken. Det er jo et redskab, de har taget fra USA, fordi det at piske angst ind i folk er meget nemt, og folk vil gøre hvad som helst for at slippe for at være bange.«

Jorden er til låns
Clemens er heller ikke meget for angsten: »Dansk Folkeparti er jo dybt fascistoid. Det er vist kun, hvis man er pensionist, man kan bruge dem til noget. Men jeg lever jo det vilde rockstjerneliv, så hvem ved, om jeg nogensinde bliver det! I øvrigt tror jeg overhovedet ikke på, at bare fordi vi er født heroppe på den nordlige halvkugle, ejer vi det hele. Jeg tror ikke på, at man ejer noget. Jorden ejer sig selv, og vi er blevet givet den gave at kunne være her. Som en del af det har menne-sket altid vandret rundt på forskellige dele af jorden, og det gør vi stadig, og det tror jeg altså ikke, de kan stoppe.«
– Hvad har du manglet noget om i valgkampen?
»Er de ikke kommet rimelig let henover Irak-krigen? Den er da det største, der er sket under Venstre. Det er rimelig vildt, når et fredeligt land som vores går i krig, fordi storebror siger det, og Fogh kan få et håndtryk af Bush. Socialdemokraternes forvandling til et racistisk parti synes jeg også er helt forfærdeligt. De er gået fra ’plads til alle’ til at være lige så snerpede som Dansk Folkeparti. Så hvis valget står mellem Venstre og Socialdemokraterne, er det pest eller kolera for mig,« sukker Clemens.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her