Læsetid: 2 min.

Afpresning

28. februar 2005

At Sydslesvigsk Vælgerforening findes, er et tegn på respekt for et nationalt mindretal. Jeg kan kun advare SSW-spidskandidaten Spoorendonk imod at misbruge denne særstatus og gøre sig til dommer over politikken i Slesvig-Holsten.
Roland Koch (CDU), ministerpræsident i delstaten Hessen
Hele den forgangne uge har tyske konservative og liberale raset over, at deres valgsejr i delstaten Slesvig-Holsten den 20. februar ikke vil give dem magten i landdagen i Kiel.
CDU og FDP fik tilsammen 34 mandater, men det absolutte flertal er på ét mandat mere. Konsekvensen kan derfor blive, at den regerende socialdemokratisk-grønne koalition fortsætter med blot 33 mandater, fordi det danske mindretals parti, SSW, stiller sine to mandater til rådighed som parlamentarisk grundlag.
Denne udgang på valget opfatter de borgerlige som bedrageri - og den største bedrager af dem alle hedder Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW). Det danske mindretal har med sit parti blandet sig i sager, der slet ikke vedkommer det, mener de borgerlige. De opfordrer SSW til at forholde sig neutral – hvis ikke partiet gør det, bør man overveje at beskære partiets særrettigheder, siger de borgerlige.
Det liberale FDP opfordrer indirekte sit danske søsterparti Venstre til at fjerne den økonomiske støtte til mindretallet, så uligheden i den politiske kamp fjernes, og SSW bliver et »komplet normalt parti«.
Kampagnen mod danskerne har ikke været harmløs: Fredag indløb en anonym dødstrussel mod SSW’s spidskandidat Anke Spoorendonk.

Vi har vænnet os til, at det dansk-tyske samliv i Sydslesvig har udviklet sig til et trygt – ja, nærmest kedsommeligt – eksempel på harmoni i en verden fuld af etniske konflikter.
Normalt forstår vi ikke helt, hvad f.eks. albanere, kurdere, tutsi’er oplever; efter valget i Slesvig-Holsten har vi fået en illustrativ belæring om, hvad en etnisk konflikt handler om: retten til medbestemmelse trods en anden etnisk baggrund, retten til at bebo et landområde på egne præmisser.
Netop i år fejrer vi 50-året for underskrivelsen af den såkaldte Bonn-København Erklæring, hvori statsminister H.C. Hansen og kansler Konrad Adenauer bl.a. aftalte, at SSW skal fritages for den tyske spærregrænse på fem procent.
Den parlamentarisk særstatus skulle sikre, at mindretallets interesser blev hørt i parlamentet. Når nu CDU og FDP forsøger at true SSW til at undlade at stemme i landdagen de næste fem år for at sikre en borgerlig regering, har det intet med demokrati at gøre. Det er afpresning, et overgreb.
Men aller værst er det at høre, hvordan de borgerlige – for at vinde magten i en mindre tysk delstat – er villige til at tilsidesætte alle europæiske bestræbelser på at hjælpe nationale mindretal.
Netop tyskerne burde vide, hvor udsatte mindretal kan være. I Schlesien, Böhmen, Mähren, Siebenbürgen, Elsass og Nordschleswig. Mindretal er hverken gidsler eller demokratiets pynt, de er fuldgyldige borgere.

wpr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her