Læsetid: 3 min.

Man for all seasons

Ny biografi om Winston Churchill – dette forunderlige menneske med den ekstraordinære begavelse, pligtfølelsen, arbejdsevnen og troen på sig selv, på sejren over tyranniet og på sit folk – er en værdig indførelse i den måske største englænder nogensinde
15. februar 2005

Ny bog
Der findes selvfølgelig allerede stabler af litteratur om den måske største englænder nogensinde, som Winston Spencer Churchill nu og da – måske også lidt overvældende – bliver benævnt. Af de således bindstærke værker må man selvsagt nævne sønnen Randolph S. Churchills gigantudgivelse på otte bind fuldført af Martin Gilbert, der i øvrigt også har givet egne storartede bidrag i et par sideordnede værker.
Senest kom Roy Jenkins bidrag og nu i noget mere beskedent format: John Keegans Churchill. Keegan har som militærhistoriker blandt andet udgivet en grundig gennemgang af Første Verdenskrig, hvilket også præger Churchill-biografien. Hovedpersonen er set i krigens perspektiv. Ganske rimeligt al den stund krig kom til at fylde så grueligt meget af Churchills tilværelse. Imidlertid har forfatteren også øje for Churchills andre politiske dyder, fremhæver midt i fascinationen den sideløbende afsky for krigen og gør meget ud af at præsentere den socialpoliti-ske side af den mangeårige indsats som karakteriserede både parlamentsmedlemmet og ministeren Winston Churchill. Var krigen – og her menes begge krige – ikke kommet, ville Churchill utvivlsomt være husket som den store sociale reformator af et da stærkt klassedelt og indkomstskævt engelsk samfund, hvor få havde alt for meget, et flertal fik det til at løbe rundt og resten sultede.

Overbevist imperialist
Churchill var samtidig barn af sin tid og fandt ikke selv nogen modsætning mellem omsorg for de svage og forestillinger om økonomiske udjævninger på den ene side og opretholdelsen af et imperium med undertrykkelse af de (underlegne) indfødte på den anden. Churchill var med andre ord overbevist imperialist og besad i samme åndedrag et langt mere avanceret og nuanceret syn på den menne-skelige tilværelse end så at sige nogen anden samtidig britisk politiker. Eller politiker. Det er ikke til i få ord at karakterisere Winston Churchill. I den forstand er John Keegans bog for kort, og man må for at fatte Churchill-skikkelsens mangfoldighed ty til for eksempel Gilberts: Churchill – a life, hvori denne historiker mere indgående skildrer de svimlende mange aspekter af Sir Winstons begavelse og komplicerede, ofte selvmodsigende væsen. Eller man må gå til personen selv og læse Churchills egne ord. Ikke alene var Churchill – denne gigant af statsmand, soldat og menneske – han var tillige en betydelig skribent, som man med rette kan sammenligne med historiens største historieskrivere. Mastodontværket om Anden Verdenskrig, som Churchill skrev, da han i 1945 til sin egen forbløffelse var blevet sat på porten som premierminister, er et af verdenshistorielitteraturens absolutte hovedværker. Ikke urimeligt at Churchill også blev tildelt Nobel-prisen i litteratur.

Sproget som våben
Churchills våben og virkemiddel som politiker var i et og alt det formulerede, det talte sprog. I dette nåede han højder som ingen siden og få før ham har nået. Som moralist, nationens stemme, det truende nederlags fornægter, krigens trompet og sejrens stolte stemme fremstod Winston Churchill som den ypperste til alle tider.
De 10 ideer han fik om dagen, hvoraf de ni var ubrugelige, og som han anvendte megen energi på selv at vikle sig ud af igen, overskyggede sjældent de store uforglemmelige øjeblikke, da den trivelige mand med cigaren og V-tegnet formulerede den frie verdens mål og håb. Havde han fejl? Om! Til tider kunne medarbejdere og for den sags skyld også familien have kvalt ham; selvhævdende, evigt talende, hyperegocentrisk, som han også var. Omsorgsfuld og forsømt
På samme tid tog han sig stunder til, også mens bomberne regnede ned over London, at skrive breve til gamle venner og tidligere barnepiger og huske deres fødselsdage osv. Hans omsorg for andre var uendelig, uden at ret mange kom ham helt nær. Manden var forsømt af sine forældre i barndommen. Det kom han sig aldrig over. Det er en god bog, Keegan har skrevet, med gennemgang af de store kriser, fin balance i vurderingene, omend beundrende – lydhørt og smukt oversat af Werner Svendsen. En værdig indføring i dette forunderlige menneske med den ekstraordinære begavelse, pligtfølelsen, arbejdsevnen og troen på sig selv, på sejren over tyranniet og på sit folk.

John Keegan: Churchill. En biografi. overs. af Werner Svendsen. 256 s. ill. 249 kr. Gyldendal

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu