Læsetid: 3 min.

Andelsselskaber skal beskattes hårdere

De store hæderkronede danske andelsselskaber slipper på grund af historisk arvegods særligt billigt i skat. Det skal stoppes, mener oppositionen
5. februar 2005

Skatten
De omstridte fyringer på Danish Crown slagteriet i Hjørring kan være den dråbe, der nu får partierne til at gøre op med årtiers skatterabat til de store danske landbrugsvirksomheder, som f.eks Arla Foods, DLG og Danish Crown.
Virksomhederne er af historiske årsager sluppet med en skat på kun 0,57 procent af formuen mod den normale selskabsskat på 30 procent. Den rabat skal nu stoppes, hvis det står til oppositionen i Folketinget. SF’s skatteordfører Morten Homann mener, at det er på tide, at navlestrengen klippes til det historiske arvegods. »Vi vil fjerne den fordelagtige beskatning fra andelsselskaberne, som de har haft siden Ruder Konges tid. Som tingene har udviklet sig, er det helt forkert at give dem særlige rettigheder. Det giver dem en alt for stor konkurrencefordel,« siger Morten Homann. Han mener, at skattefordelen hjælper de forkerte: »Den meget lempelige beskatning var ment som en hjælp til de små virksomheder. Derfor er det fuldstændig forkert, at vi hjælper de store koncerner som Arla eller Danish Crown,« siger han. Socialdemokraterne vil gerne være med til at se på en ændret beskatning af de store koncerner: »Der skal kigges på beskatningen af de store koncerner som f.eks. Arla og Danish Crown, der fungerer på kommercielle foretagener. Men det er vigtigt, at det ikke kommer til at ramme de små andelsforeninger. Derfor er det nødvendigt at undersøge, hvordan det kan lade sig gøre. Det foreslog vi allerede inden valget,« siger Socialdemokraternes skatteordfører Jakob Buksti. Den radikale skatteordfører og politisk ordfører Margrete Vestager lægger sig på linje med Socialdemokraterne: »Vi vil gerne være med til at undersøge sagen, men det er meget væsentligt for os, at andelstanken bevares. Beskatningen på området er meget komplekst, og derfor kræver det en grundig undersøgelse inden man beslutter sig for det ene eller det andet,« siger hun. Formanden for de danske andelsselskaber, Bent Juul Sørensen forstår ikke oppositionens fokus på andelsbeskatningen: »Andelsbeskatningen hænger nøje sammen med ejerformen. Uanset om det er et vandværk, et mejeri eller et slagteri, er det et fællesskab, hvor et eventuelt overskud bliver beskattet ude hos den enkelte ejer. Uanset om selskabet er stort eller lille,« siger Bent Juul Sørensen. Og sådan skal det fortsætte, mener han: »De store selskaber og koncerner ejes jo også af privatpersoner. De er bare vokset i takt med væksten i samfundet. Og de er et vigtigt værktøj mod globaliseringen, for hvis de ikke havde fulgt med udviklingen, ville vi ikke have danske fødevarerproducenter i Danmark. Så ville det meste have været overtaget af de store udenlandske koncerner,« siger han. Skatteminister Kristian Jensen er heller ikke til sinds at kigge på andelsbeskatningen: »Selskaberne bliver jo beskattede fuldt ud gennem beskatningen af ejerne. Der er selvfølgelig sket en stor ændring fra de små andelsselskaber i 1880’erne og til dagens store selskaber, men det ændrer altså ikke på at udbyttet bliver beskattet lige hårdt,« siger han. Kristian Jensen mener, at forslaget ligger i tråd med »venstrefløjens og Socialdemokraternes tradition for at plukke fjererne af hønen med det samme for at håbe på, at de vokser ud igen dagen efter.« »Hvis et andelsselskab ikke betaler udbytte det ene år, og staten dermed ikke får skatteindtægter det år, jamen så får de det næste år, når selskabet udbetaler udbytte,« siger han

FAKTA
Beskatning af andelsselskaber
Normal selskabsskat på 30 procent
Aktienoterede selskaber betaler 30 procent (bliver sat ned til 28 procent) af resultatet det pågældene år

Andelsskat på 0,57 procent
Andelsselskabets formue beskattes med 0,57 procent uanset om resultatet for det pågældende år er et overskud eller et underskud. En del af et eventuelt overskud tilbagebetales til andelshaverne. Og den indkomst beskattes som erhvervsindkomst

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu