Læsetid: 3 min.

En avisand med et klart budskab

Hvordan truer verdens rigeste mand den danske statsminister? En forside på Børsen leverede budskabet. Et stille dementi fra Microsoft dagen efter bevarede den gode tone
18. februar 2005

MEDIER
Det var en meget belejlig ubelejlighed. Tirsdag kunne politikere læse på forsiden af Dagbladet Børsen, at Microsoft ville flytte hele deres danske innovationsafdeling og de tilhørende 800 arbejdsplader til USA, hvis ikke den danske stat gjorde, som verdens rigeste mand befalede. Truslen skulle angiveligt have været fremsat under et lukket møde sidste november mellem statsminister Anders Fogh Rasmussen og Microsofts ejer, Bill Gates selv. Microsoft ser gerne et omstridt EU-direktiv vedtaget, hvor Danmark kan blive tungen på vægtskålen. Det drejer sig om patenter på software, der kan konsolidere Microsofts dominans – også i Europa. Det, der i første omgang lignede et klart dansk ja til direktivet, blev under valgkampen – da Socialdemokraterne skiftede holdning – ændret til et højlydt måske. Derfor falder Børsens forside på et gunstigt tidspunkt for Microsoft. Det var Microsoft Danmarks juridiske chef, Marianne Wier, der over for Børsen havde røbet, hvad der blev talt om på det lukkede møde. Her citerer hun Bill Gates for at sige : »Hvis jeg skal beholde mit udviklingscenter i Danmark, kræver det, at der kommer en afklaring på rettighedsspørgsmålet. Ellers flytter jeg det til USA, hvor jeg kan beskytte mine rettigheder.« En klar trussel og historien ryger på forsiden af Børsen. Men herfra tager historien en underlig drejning. Både Microsoft-chef Klaus Holse Andersen, pressechef Niels Lassen og statsminister Anders Fogh Rasmussen selv dementerer, at der skulle have været tale om den slags trusler. Blandt andet siger Anders Fogh Rasmussen til Ritzaus Bureau: »Det, har han ikke gjort på noget møde med mig. Jeg kan slet ikke bekræfte den udlægning, slet ikke. Det har vi slet ikke været inde på. Nej.« Microsoft lægger et dementi ud på deres hjemmesiden, der dog forsvinder minutter efter. I det tilbagetrukne dementi hedder det: »I forbindelse med et møde med den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen havde Bill Gates og statsministeren en meget konstruktiv dialog om, hvilke kriterier der ligger til grund for, hvor Microsoft vælger at investere i forskning og udvikling. Beskyttelse af softwarepatenter blev nævnt som et af mange forhold, der overvejes i forbindelse med sådanne og fremtidige investeringer.« Men Microsoft har ikke krævet et dementi fra Børsen og Marianne Wier står efterfølgende ved sine udtalelser over for journalist Johan Christensen: »De har ikke krævet noget dementi og benægter ikke, hvad Marianne Wier er citeret for,« siger Johan Christensen. »Jeg har ikke grund til at betvivle, at hun taler sandt. Hun er chefjurist i Microsoft og er klart medievant. Jeg har et godt professionelt forhold til hende, og hun har altid udtalt sig meget præcist.«

På alle måder ubelejligt
Pressechef i Microsoft Niels Lassen afviser også over for Information, at en flytning af virksomheden skulle have været luftet. Han kan ikke se det positive i sagen: »Vi vil ikke udtale os om, hvad der er blevet sagt på det møde, men vi har ikke talt om at flytte noget som helst.« – Det er ellers det, Børsen citerer Marianne Wier for?
»Det må bero på en beklagelig misforståelse, og i øvrigt vil vi ikke udtale os om et lukket møde med ministeren og Bill Gates.« – Er det ikke en meget fin måde for jer at sende et signal til de danske politikere, om at det kan have konsekvenser, hvis direktivet stemmes ned? »Det har på ingen måde været hensigten. Microsofts holdning til patenter er velkendt, og det lyder som om, du prøver at insinuere, at vi prøver at presse på med sådan en trussel. Men der har ikke været nogen trussel«
– Det, jeg insinuerer. er, at det kan være belejligt for Microsoft at lade sagen vende i medierne og derefter trække den tilbage for ikke at ligne et stort truende monster?
»Der kan muligvis fortolkes sådan udefra, men jeg mener, at denne her historie på alle måder er ubelejlig for os. Vi vil jo ikke have et stempel, der anklager os for at true det politiske system. Det har ikke været tale om nogen spekulation,« siger Niels Lassen. Marianne Wier var sygemeldt tirsdag og befandt sig torsdag i udlandet, oplyser Niels Lassen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her