Læsetid: 3 min.

Begrænset revolution i Saudi-Arabien

Kongedømmet indleder i dag valg til lokale rådgivende forsamlinger, men demokratiseringen går sandsynligvis ikke meget længere
10. februar 2005

DEMOKRATI
Tel Aviv – Saudi-Arabien hopper på demokratibølgen i Mellemøsten omend med meget lav cigarføring. Der afholdes valg til halvdelen af pladserne i de såkaldte rådgivende forsamlinger, og første runde begynder i dag med hovedstaden Riyadh.
»Den anden halvdel af pladserne bliver fortsat udpeget af kongefamilien, og forsamlingerne er fortsat kun rådgivende og afskåret fra at beskæftige sig med andet end helt lokale forhold,« siger professor Joseph Kostiner, ekspert i saudiarabiske forhold ved Tel Avivs Universitet. »Men trods det meget begrænsede omfang er kommunalvalget noget af en revolution, for det er første gang i Saudi-Arabiens historie, befolkningen deltager i noget demokratisk valg.« Anden runde vil følge den 2. marts, når vælgere i de olierige østlige dele af landet går til urnerne, mens tredje og sidste runde omfatter Mekka og Medina i den vestlige Hejaz region og Al Jouf mod nord den 21. april. Lav deltagelse Ifølge Mai Yamani, som er Saudi-Arabien-ekspert ved Royal Institute for International Affairs i London, er presset for demokratisering opstået som følge af lignende udviklinger i de mindre golfstater. Qatar og Oman har valgt rådgivende forsamlinger, mens parlamentsvalg finder sted i Kuwait og Bahrain. Og det netop overståede irakiske valg har kun øget dette pres. Den saudiarabiske regering beskriver udviklingen som indgangen til en ny tid. Med kronprins Abdallah i spidsen har man opfordret befolkningen til at stemme. Det har dog ikke ført til at vælgere har ladet sig registrere i stor stil, hvilket Mai Yamani mener, passer regeringen fint, idet stor deltagelse kunne føre til skabelsen af en valgkultur. »Lav deltagelse kunne derimod overbevise vestlige iagttagere om, at folket er tilfreds med status quo, trods saudiernes velmente forsøg på at kick-starte demokratiet,« skriver hun i en kommentar, og fortsætter: »Saudiske intellektuelle tilskriver manglen på vælgerinteresse fraværet af udtryks- og forsamlingsfrihed, hvilket forstyrrer ægte politisk deltagelse.«

Amerikansk indflydelse
»Valget kan på ingen måde sammenlignes med december måneds palæstinensiske lokalvalg, selv om også disse kun omfattede en del af vælgerbefolkningen og i høj grad havde karakter af demokratisk prøveballon,« siger professor Joseph Kostiner, der er ligeså skeptisk. »For palæstinensernes vedkommende var det første valg del af en bredere demokratisk proces, som er fortsat, efter at prøveballonen viste sig flyvedygtig. Den saudiske kongefamilie derimod har ingen intentioner om at ændre statens karakter. De vil bevare det absolutte monarki så længe det kan lade sig gøre,« siger han. Kongefamilien gav løfte om at lade lokalvalg finde sted helt tilbage i 1992, hvor en række andre reforminitiativer kom på bordet. Men valgdatoen blev først fastsat i slutningen af sidste år, og professor Kostiner er ikke i tvivl om, at dette har fundet sted under et vist mål af amerikansk indflydelse. »George Bush gør et stort nummer ud af at indføre demokrati i den arabiske verden, og det føler saudierne sig pressede til at være lydhøre over for ved at gennemføre dette forholdsvis uforpligtende valg,« siger han. Selve valgets temaer er lokale. Det drejer sig om skatter, og hvordan embedsmænd skal fungere i forhold til lokalsamfundet, men det har også et vigtigt element af en national skoledebat, der som kerne har spørgsmålet om undervisningens islamiske indhold. Nøgleord i denne debat er isolation eller åbenhed over for vesten. »Det samme er spørgsmålet om kvindelig stemmeret, som med dette valg er blevet aktuelt,« siger professor Kostiner. »Den er netop blevet annulleret i Kuwait, men findes i andre golfstater, og den saudiarabiske regering har lovet at overveje indførelse – efter valget. Den kvindelige stemmeret er en del af Saudi-Arabiens såkaldte nationale dialog, hvor samfundets forskellige grupper drøfter statens fremtid, men i denne sammenhæng kan jeg kun se, at den ligesom valget får en særlig rolle i kongedømmets problematiske forhold til vesten.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her