Læsetid: 2 min.

Bolden er ikke rund

25 er nu mistænkt i den tyske fodboldskandale, der vokser dag for dag
4. februar 2005

Aftalt spil
Sagen om humbug i tysk fodbold vokser for hver dag. Fra at omfatte en enkelt dommer i sidste uge, er 25 spillere og dommere i Anden Bundesliga nu mistænkt for at have manipuleret mindst 10 fodboldkampe. Formålet var at skabe så overraskende slutresultater, at en kroatisk bande gamblere kunne hente omregnet 18 millioner kr. på væddemål hos bl.a. Oddset.
Blandt de 25 mistænke i sagen er 14 spillere fra klubberne LR Ahlen, FC Chemnitz, Energie Cottbus, Dynamo Dresden, Kickers Offenbach og SC Paderborn samt tre dommere foruden Hoyzer, der har tilstået.
Pokalkampen mellem amatørklubben Paderborn og de professionelle fra HSV Hamburg den 21. august sidste år er et illustrativt eksempel på, hvordan svindelen foregik: Op til kampen blev der sat store penge på en nærmest usandsynlig Paderborn-sejr. På banen fik Paderborn-spillerne besked på ved den mindste lejlighed at smide sig i straffesparksfeltet, og på den måde kunne dommer Robert Hoyzer give holdet to ufortjente straffespark og gøre HSV-angiber Emile Mpenza så sur, at han skulle udvises. Vejen til en 4-2-sejr til Paderborn lå åben.
Efterfølgende orienterede Oddset det tyske fodboldforbund DFB om de høje indsatser, de sære kendelser og sammenlignede med en anden kamp, hvor Eintracht Braunschweig slog St. Pauli 3-2, efter at St. Pauli havde fået underkendt to mål. Også i denne kamp hed dommeren Hoyzer.
Robert Hoyzer har over for politiet indrømmet sin andel i det aftalte fodboldspil. Han sætter sit udbytte til 70.000 euro (godt en halv million kr.). Spillerne fra Paderborn fik hver 500 euro for at vinde, og nu antyder Paderborn-præsidenten Wilfried Finke, at HSV måske også fik noget.
For at være sikker på resultatet har man brug for tre parter; dommeren, vinderen og »muligvis også støtten fra taberne«, som han sagde på et pressemøde – til HSV’s store forargelse.

En pinlig figur
DFB reagerede ikke på henvendelsen fra Oddset, og nu ruller skandalen fra Hoyzer og ind til DFB i Frankfurt.
Især præsident Gerhard Mayer-Vorfelder er mål for fodboldnationens forargelse og spot. På forsiden af Bild Zeitung blev Vorfelder præsenteret som Gerhard Mayer-Vorgestern (’forgårs’).
»MV ynder ikke selvkritik. Han elsker den selvgode optræden. Vil sole sig blandt denne verdens mægtige under VM 2006 i Tyskland. Det er hans drøm. Derfor klæber han til sin post,« skriver sports- og boulevardavisen i en fygeregn af udråbstegn, understregninger og fremhævet skrift.
Kollegerne på Süddeutsche Zeitung mener, at Mayer-Vorfelder »længe har været en af republikkens pinligste figurer« og minder læserne om, at Vorfelder i sin tid som både delstatsminister i Baden-Württemberg og præsident for VfB Stuttgart stod i centrum for den ene skandale efter den næste.
Nu lover Zwanziger atkomme til bunds i affæren. Og det haster, der er under 500 dage til VM.
De kroatiske bagmænd har endnu ikke svaret på politiets spørgsmål. Robert Hoyzers advokat formoder, at det drejer sig om tidligere efterretningsfolk, der med Jugoslaviens sammenbrud måtte finde ny beskæftigelse.
DFB skal i de kommende dage afgøre, om kampe skal spilles om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her