Læsetid: 4 min.

Danish Crown beskyldes for misbrug af polakker

Mellemmænd ansætter underbetale polakker på Danish Crowns tyske slagterier, siger tyske fagforeningsfolk. Vi overholder alle regler, siger koncernen
26. februar 2005

Jobudflytning
Danish Crown bruger underbetalte, dårligt behandlede polske gæstearbejdere på sine slagterivirksomheder i Tyskland. Det forklarer, hvorfor det er så god en forretning for den store danske kødkoncern at nedlægge arbejdspladser på danske slagterier og flytte produktionen til Oldenburg og Boizenburg i Tyskland.
Sådan lyder anklagen mod Danish Crown fra tyske fagforeningsfolk på et tidspunkt, hvor slagterikoncernen igen er i hjemligt uvejr. I går nedlagde 100 medarbejdere på Danish Crowns virksomhed i Odense arbejdet i protest med nye, strammede akkorder. Samtidig oplyses det, at netto 900-1.000 arbejdspladser på koncernens danske virksomheder vil forsvinde i perioden 2004-2005, fyringerne i bl.a. Ringsted medregnet.
Hos Danish Crown afviser man anklagen om underbetaling og forskelsbehandling af de polske slagteriarbejdere i Tyskland. Slagterikoncernen vil nu iværksætte en ekstern revision af sine virksomheder i Tyskland for at dokumentere, at man lever op til gældende regler.
Det er de tyske levnedsmiddelarbejderes fagforbund, NGG, der over for Information fremsætter anklagerne mod Danish Crown.
»Danish Crown-virksomheden i Oldenburg beskæftiger omkring 200 slagteriarbejdere – halvdelen tyskere, halvdelen polakker,« fortæller Matthias Brümmer, leder af NGG’s afdeling i Oldenburg.
»De polske arbejdere ansættes af en såkaldt kolonnefører, en tysk mellemand, der lever af at hyre arbejdskraft til bl.a. Danish Crown, og som også har et kontor i Polen, hvor ansættelsesforholdet formelt hører hjemme. Det betyder, at de polske arbejdere i Oldenburg får deres løn udbetalt i Polen og dermed på polske vilkår.«
Det forklarer, hvorfor de polske kolonnearbejdere ifølge Matthias Brümmer kan gå til en akkordløn, der svarer til en timebetaling omkring fem euro – ca. 37 danske kroner – mens deres tyske kolleger får, hvad der svarer til 10 euro. Til det skal lægges obligatoriske socialbidrag, som for polakkerne beregnes efter polske regler.
»De polske og de tyske arbejdere laver det samme – og arbejder i øvrigt 10-12 timer i døgnet,« siger Brümmer.
Til sammenligning er gennemsnitslønnen for en dansk Danish Crown-arbejder i størrelsesorden 160 kr. i timen, pension m.m. indregnet.
»De polske kolonnearbejdere i Oldenburg bor i gamle huse med omkring fem personer i hvert værelse og i alt 40-60 personer pr. hus, som typisk har ét køkken og to-tre toiletter. Det er ikke ordentlige forhold,« menerMatthias Brümmer.
På Danish Crowns virksomhed i Boizenburg i Mecklenburg-Vorpommern er omkring 180 ud af 300 ansatte polakker. Her er ansættelsesprocedurerne de samme – arbejdskraften er uorganiseret og ansættes i Polen via en mellemmand, der suverænt står for lønaftaler og -udbetalinger og afregner med Danish Crown på basis af udført arbejde.
»Den slags medfører Wild West-tilstande,« siger den lokale fagforeningsrepræsentant Gunther Kenk til den tyske avis Süddeutsche Zeitung, der har undersøgt den danske virksomhed i Boizenburg. Kenk siger til avisen, at der indgås kontrakter med polakkerne på 7,20 euro i timen.
Den tyske tv-kanal ZDF bragte forleden en udsendelse, der under overskriften ’Moderne slaveri i Tyskland’ beskriver udviklingen i arbejds- og lønvilkår på nogle af de slagterier, der i disse år udskifter tyske medarbejdere med kontraktarbejdere fra Polen og Tjekkiet. Et slagteri i Chemnitz – uden forbindelse til Danish Crown – har f.eks. fyret 60 af sine tyske medarbejdere, som ikke ville godkende en lønnedgang på 30 procent, og i stedet ansat polske, tjekkiske og slovakiske arbejdere til en løn, der, ifølge ZDF, er mellem en tredjedel og halvdelen af tyske slagteriarbejderes.

Kender ikke lønnen
Hos Danish Crown siger informationschef Gudrun Andreasen, at man ikke kan genkende det billede af tyske slagterier, som blev tegnet i ZDF-udsendelsen forleden.
»Da vi var startet i Oldenburg for to-tre år siden, fik vi lavet en ekstern revisionsrapport om løn- og ansættelsesvilkår for at dokumentere, at de lokale regler blev overholdt. De danske slagteriarbejderes fagforbund, NNF, sagde god for den rapport. I lyset af den ny debat har vi så sat en ny revisionsundersøgelse i gang. Vi vil have sikkerhed for, at der ikke foregår noget på vore virksomheder, som vi ikke kan acceptere,« siger Gudrun Andreasen.
Hun bekræfter, at Danish Crown på sine tyske virksomheder bruger polske kolonnearbejdere, der ansættes af en mellemmand.
– Hvad ved I om deres lønvilkår?
»Principielt ved vi ikke noget, for det er ikke vores gebet. Vi betaler en pris for et stykke arbejde, og så er det op til entreprenøren at skaffe de medarbejdere, der har kvalifikationerne. Men vi ved så meget, at det ikke er korrekt, når der i tysk tv omtales beløb på fire-fem euro i timen.
– Hvad er så korrekt?
»Det ved vi principielt ikke noget om«.
– Det lyder som om, I alligevel godt ved det?
»Nej, så præcist ved vi ikke sådan noget. Men vi ved, at de får væsentligt mere. Og vores samarbejdspartner ved, at det er ud af lemmen, hvis der ikke er orden i tingene. Der må ikke være noget at pege fingre ad hos os,« siger Gudrun Andreasen.
Faglig næstformand i Nærings- og Nydelsesmiddelarbejderforbundet NNF, Jens Peter Bostrup, bekræfter, at NNF har set og sagt god for den første revisionsrapport om Danish Crowns fabrik i Oldenburg.
»Men det var tilbage i 2003, og problemet er, at sådan en revision kun giver et øjebliksbillede af situationen på virksomheden. I øvrigt gav rapporten ingen indsigt i, hvad de polske og tyske arbejdere fik i løn. Det hedder blot, at de tyske arbejdsmarkedsregler er overholdt, men Danish Crown siger både dengang og nu til os som til pressen, at de ikke ved, hvad lønnen er. Fordi det er et anliggende mellem mellemmanden og de kolonnearbejdere, han hyrer. Reelt føler Danish Crown intet selvstændigt ansvar for de ansatte,« siger Jens Peter Bostrup.
Han siger, at Danish Crown sikkert gør, hvad de kan for at sikre tyske reglers overholdelse.
»Men det tyske marked for kolonne-arbejdskraft er så betændt, at jeg ikke tror, de kan styre det. De har før måttet skille sig af med mellemhandlere, der ikke havde rent mel i posen,« siger Bostrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her