Læsetid: 2 min.

En familie i opløsning

Den purunge amerikaner Dan Harris debuterer lovende med et forstadsdramaet 'Imaginary Heroes', der vender vrangen ud af familie- og ungdomsliv
25. februar 2005

Ny film
Det er sjældent at se en amerikansk film, hvis grundtone er en dyb melankoli. Men det er også sjældent, at en forfatter-instruktør på kun 25 år får lov at lave en så relativt ambitiøs og personlig spillefilm somImaginary Heroes. Den unge debutant har fået veteranerne Sigourney Weaver og Jeff Daniels til at spille hovedroller som et forstadsægtepar med flere problemer, end de magter at bære på deres alderssvækkede skuldre. Vi befinder os i den øvre middelklasse, men både i forældre- og teenage-generationen hersker livsangst og fortrængte konflikter. Selvmord, groft pillemisbrug og truende sindssyge er dagligdags ting for Travis-familien, der er ved at gå totalt i opløsning efter at familiens store, hvide håb og elitesvømmer, sønnen Matt, har taget sig af dage, 17 år gammel.

Weaver som 60'er-mor
Det eneste der holder sammen på familien er det relativt gode forhold mellem selvmorderens indesluttede lillebror Tim og hans mor Sandy, som den nu 55-årige Sigourney Weaver fremstiller uden forsonende stjerne-manerer, men med hele den karisma, hun heldigvis ikke kan løbe fra, selv i disse deprimerede omgivelser.
Weaver er ofte vidunderlig som den overvintrerde 60'erflipper, der hellere ser sine sønner masturbere under bruseren end vegetere i passiv sjælekval. En frisindet, temperamentsfuld kvinde med en skarp replik og en drøm om at vende tilbage til hashtågernes problemløshed. Desværre kan filmen ikke beslutte sig for, om hun eller hendes forpinte søn skal være den hovedfigur, vi følger gennem det ulykke-spækkede år, handlingen omfatter. For Dan Harris har også en del på hjerte om at være ung, fremmedgjort, utilpasset og seksuelt usikker, når familielivet ikke fungerer og man ikke rigtig ved, om man er til piger eller drenge.

Lidt af et særsyn
Imaginary Heroes aftvinger respekt ved sin eftertænksomme form, sit neddæmpede drama og sine mange rammende scener fra et amerikansk ungdomsliv, der på overfladen tager sig løssluppent og frigjort ud, men ved nærmere eftersyn rummer stakkevis af uløste konflikter. Og til tider finder Dan Harris ind til en renfærdig tone af melankolsk poesi, som unægtelig er lidt af et særsyn i amerikansk film.
Humor har filmen også, omend i meget små, tilmålte doser. Dens største handicap er en vis spredthed i kompositionen og en skematik, som mod slutningen berøver historien et af dens største trumfkort: troværdigheden. Weaver skal en tur på hospitalet, før ægtemand Daniels får øjnene op for hende, og det bringer skeletter ud af skabene og løsner op for de værste konflikter. Mere kønt end plausibelt.
Men Dan Harris, der allerede har har fået stor kommericiel succes som manuskriptforfatter til Bryan Singers X2: X-Men United, vil vi utvivlsomt komme til at høre mere til. Imaginary Heroes virker frem for alt som et filmisk sidestykke til en typisk debutroman, der vil have for meget med, men også øser ud af nyvunden, men bitter erfaring. Derfor værd at se, også for Sigourney Weavers skyld.

Imaginary Heroes. Instruktion og manuskript: Dan Harris. Amerikansk. (Vester Vov Vov, Cinemaxx, Øst for Paradis)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her