Læsetid: 3 min.

Faneflugt hos Socialdemokraterne

En storm af utilfredshed med fordums ugerninger og fløjkrig blæser gennem Socialdemokraterne. Henrik Dam Kristensen melder fra – og forsøger at trække Frank Jensen med i faldet
11. februar 2005

magtkampen
»Er det ikke på tide, at jeg og min generation nu giver plads?« Sådan spurgte fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen i november 2002, da han gik af som formand for socialdemokraterne. Nu jager fortidens spøgelser atter gennem det reducerede parti, Socialdemokraterne, efter at Henrik Dam Kristensen i går meldte sig ud af kampen om at blive partiets ny formand. Akkurat som da Poul Nyrup Rasmussen måtte give op som formand for lidt over to år siden, forsøger Henrik Dam Kristensen at trække sin sandsynlige modkandidat, Frank Jensen, med sig i faldet. Den tidligere socialmini-ster og nuværende EU-parlamentariker stod ellers med gode chancer for at blive partiets næste statsministerkandidat, men meldte i går fra med følgende afskedssalut: »Derfor er der behov for en ny generation i ledelsen af vores parti. Socialdemokratiet har brug for en leder, der ikke har været en del af de konflikter, som partiet har lidt under i de sidste mange år. Jeg vil ikke deltage i at fløjkrigen i Socialdemokratiet blusser op igen, og derfor stiller jeg ikke op,« siger Henrik Dam Kristensen.

Forsinket fornyelse
Mens tidligere justitsminister Frank Jensen stadig overvejer sit kandidatur til posten som leder af Socialdemokraterne, så blæser utilfredshedens vinde gennem partiet.
»Der er en enorm stor efterspørgsel efter helt andre kandidater end de sædvanlige. Folk gider simpelthen ikke se på de samme længere,« siger en kilde i den socialdemokratiske top. Alt, der lugter af tidligere ministererfaring eller et langt liv i Folketinget virker snarere diskvalificerende end gavnligt for de potentielle kandidater til posten, fortæller kilden. Det understøttes af, at mange almindelige danskere går uden om Frank Jensen/Henrik Dam Kristensen-generationen hos Socialdemokraterne og i stedet nævner yngre navne som formandsemner. En internetundersøgelse hos Danmarks Radio har vist, at Mette Frederiksen og Helle Thorning-Schmidt er de foretrukne kandidater til posten som formand.Og netop Helle Thorning-Schmidt valgte i går at ændre mening og stille op til formandsposten. I en kortfattet pressemeddelelse fortæller hun, at hun har valgt at efterkomme et ønske fra mange om at stille op. »Henrik har valgt ikke at stille op. Og jeg har fået opfordringer fra alle dele af baglandet. Det gør, at jeg nu stiller op,« siger hun. Helle Thorning-Schmidt er nyvalgt i Folketinget og har erfaring fra EU-parlamentet. Hun forventes at få støtte fra fagbevægelsen og partiets højreorienterede Nyrup-fløj.

Ud med den gamle garde
I Socialdemokraternes bagland er der et stort ønske om at undgå et nyt fløjopgør mellem Svend Aukens og Poul Nyrup Rasmussens gamle støtter i Folketinget.
Rødovres borgmester Erik Nielsen var den første, som allerede på selve valgaftenen foreslog at springe partiets andet geled på Christiansborg over. Samme holdning har Herlev-borgmester Kjeld Hansen. Han opstiller flere punkter til den kommende formands jobbeskrivelse: »For det første har jeg registreret, at vores politiske profil ikke længere matcher den profil, som vores store traditionelle vælgergrupper hører sammen med. Der er brug for at revitalisere vores politiske profil. Det illustreres ved, at vi har virket lidt, som om vi var i en osteklokke,« siger Kjeld Hansen. Valgkampen har ifølge borgmesteren båret præg af »et passivt og defensivt«

Socialdemokraterne.
For det andet stiller formandsposten krav om gennemslagskraft i en valgkamp, der skal føres gennem medierne. »Vi har fået en valgkampsform, hvor det er meget afgørende, at der står troværdighed omkring personen. Og at der er overensstemmelse mellem personen og politikken,« siger han. »Dermed siger jeg også, at fortidens problemstillinger i partiet eliminerer nogen fra at blive formand,« tilføjer borgmesteren. Partiets folketingskandidater, der i årevis har deltaget i fløjkrigene skal ifølge Kjeld Hansen ikke være nye formænd. For de vil slæbe en aura af kiv og strid og skjulte motiver med sig og ikke skabe ro i partiet. Kjeld Hansen peger direkte på, at den nye formand i hans øjne bør komme udefra: »Vi har fået valgt et nyt hold til Folketinget, og der er nogle, som har den profil, der efterspørges, og som ikke har tilbragt al deres tid på Christiansborg«. Socialdemokraternes nye formand skal ifølge Herlevs borgmester være en moderne politiker, der ikke hænger fast i et traditionelt socialdemokratisk tankesæt: »Det skal være en person, der spejler sig i nutiden og i fremtiden – ikke i fortiden,« siger han. Han har ikke en bestemt favorit til posten, men »kan godt se nogle stykker« som oplagte kandidater, uden at han vil sætte navne på.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu