Læsetid: 3 min.

Firebandens farvel – og på gensyn

Taber Lykketoft valget, afsluttes en æra i dansk politik. Tilsyneladende. Den oversete midtergeneration i partiet står rustet til tænderne
1. februar 2005

Analyse
Kennedy-generationen. Unge, visionære, begavede og fyldt af ambitioner om forandring. Men også drevet af viljen til magt. Evnen til kompromis og netværk på den ene side, koblet med dræberinstinkt og iskolde beregninger på den anden.
Sådan var de. Og sådan er de stadig. Så længe det varer. Den socialdemokratiske gyldne generation; Firebanden, er på vej ud af christiansborgpolitik.
Mogens Lykketoft, Poul Nyrup Rasmussen, Svend Auken og Ritt Bjerregaard.
Fire personligheder der hver for sig samlet og i krig med hinanden har sat vigtige aftryk på dansk politisk historie. Med Lykketofts forventede valgnederlag den 8. februar er en æra slut. A-kæden vil være væk, og B-kæden sender sig selv på banen.
Men selv om væsentlige dele af A-kæden har trukket sig tilbage i omklædningsrummet og skiftet den christiansborgske spilledragt ud med den blå med gule stjerner og den med borgmesterkæder, og de resterende med Mogens Lykketoft i spidsen og Svend Auken på fløjen venter på den sidste udskiftning, trækker firebandens linjer, konflikter og skiftende alliancer stadig dybe spor og afgør i praksis stadig B-kædens samspil.

Formand i maven
B-kæden, eller midtergenerationen hos Socialdemokraterne, er kendetegnet ved en flok tidligere ministre. De har erfaringen, alderen og træningen. Men er uden den pondus, vælgerappeal og udpregede politiske tæft, der er firebandens karakteristika.
Frank Jensen, den nuværende politiske ordfører, er Auken-mand. Tilbage ved det socialdemokratiske formandsopgør var det ham, der holdt anbefalelsestalen for Svend Auken.
Han løber rundt med en formand i maven.
Jan Trøjborg, der har varetaget en håndfuld forskellige ministerposter under skiftende SR-regeringer er Nyrup-mand.
Han løber rundt med en formand i maven.
Nyrup-mand er også Danmarks mest kendte landpostbud og nuværende EU-parlamentariker Henrik Dam Kristensen.
Han viste det måske ikke før, men nu løber han rundt med en formand i maven.
Med den nuværende mandatfordeling har den fløj, der støtter Frank Jensen flertal, hvis Lykketoft vælger – eller bliver tvunget til – at smide håndklædet i ringen. Holder den fordeling efter valget, er det så godt som sikkert, at Frank Jensen vil lade sig føre frem som Socialdemokraternes formand.
Nyrup-fløjen vil derefter have ganske kort tid til at beslutte sig til at stille med en modkandidat. Det mest sandsynlige bud vil være Henrik Dam Kristensen. Jan Trøjborg, der er den mest indflydelsesrige Nyrup-støtte, som stadig holder til på Christiansborg, vil være kandidaten, hvis Henrik Dam Kristensen vælger ikke at stille op. Trøjborg er ikke et bud, der kan samle den nødvendige opbakning, men som gammel ’krigsminister’ er han ikke bange for at tage kampen op.
Scenariet kan også være, at duoen Trøjborg og Dam Kristensen forsøger et parløb, der skal vælte den – for Nyrupfløjen – mindst ønskede kandidat af pinden.

Nyrups rolle
Og her kan Nyrup spille en rolle. En enkelt uge inde i valgkampen vendte den tidligere statsminister hjem. Ikke for at give Lykketoft et tiltrængt rygstød, men derimod for at promovere sine egne kandidater: Helle Thorning-Schmidt, Morten Bødskov og Henrik Sass-Larsen. Med sig havde han EU-kollegen Henrik Dam Kristensen, der under dække af opbakning til partiet i valgkampen kunne benytte muligheden for at promovere sig selv og få et par alliancer på plads inden det forventede snarlige formandsopgør.
Men Svend Auken har heller ikke ligget på den lade side. Fredag kom Auken med ’et venskabeligt råd’ til Lykketoft om at satse på de bløde værdier og ændre strategi i valgkampen. Frank Jensen var ikke sen til at følge trop.
Og de to gamle kæmper har betydning. Fremtidens formand afgøres sandsynligvis stort set af, hvordan mandatfordelingen bliver efter valget. Er det Nyrupfolk eller Aukenfolk. I bedste amerikanske stil tales der blandt socialdemokratiske formandsaspiranter og -støtter om svingamter, hvor det forholder sig meget usikkert om det er ’Nyrup-kandidaten’ eller ’Auken-kandidaten,’ der løber med mandatet.
På nuværende tidspunkt er der en marginal overvægt i Frank Jensens favør, men der er ikke mange mandater, der skal skifte ejermand for at balancen kan vippe efter valget.
Den samling på socialdemokratiet, den traditionelle strateg i firebanden, Mogens Lyketoft fik gennemført efter det uskønne oprør mod Nyrup efter valgnederlaget i 2001, forsvinder samme med Lykketoft. Er han væk, er partiets samling det også. De sår, firebanden har påført sig selv og partiet, er stadig ikke helet. Og mellemgenerationen magter ikke at bevæge sig ud af firebandens skygge. Så længe Frank Jensen og Dam Kristensen/Trøjborg stræber mod formandsposten tegnes partiet stadig i ånd af en spiller fra firebanden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her