Læsetid: 2 min.

Flinke Ulla bliver sendt til u-landene

Ulla Tørnæs (V) er degraderet fra undervisningsminister til at skulle tage sig af u-landsbistanden. Der er store opgaver, men små forventninger til hende
19. februar 2005

Ulla Tørnæs (V) er degraderet fra undervisningsminister til at skulle tage sig af
u-landsbistanden. Der er store opgaver, men små forventninger til hende

U-LA-LA LAND
Den 42-årige Venstre-løvinde Ulla Tørnæs blev i går skubbet ned ad regeringens rangliste fra posten som undervisningsminister til kontorstolen på 6. sal i Udenrigsministeriet som udviklingsminister.
Nu står hun så foran en kamp op ad bakke for at forsvare og forvalte Danmarks relativt store u-landsbistand. De færreste tror, at Tørnæs orker og vil gå ret langt op ad ’bjerget’ af politisk modvind og ligegyldighed.
Ord som vag, svag og profilløs klæber til Ulla Tørnæs efter tre år som undervisningsminister og 10 år som folketingsmedlem. Så selv om der blandt u-landsorganisationer er glæde over, at de ca. 11 milliarder kroner i årlig bistand nu igen for første gang siden 2001 får sin egen minister, så lyder der ingen klapsalver.
Det er indtrykket efter en rundringning, hvor ingen dog vil give udtryk for deres skepsis til citat.
Formanden for Ibis, John Nordbo, siger:
»Jeg er glad for, at bistanden igen har fået sin egen minister. Erfaringen har vist, at området er så arbejdskrævende, at det kræver en selvstændig minister. Dels for at tage ordentlig vare på bistanden, dels for at sikre at udviklingspolitikken spiller ordentlig sammen med sikkerheds- og handelspolitikken.«
Nordbo mener, at Tørnæs lige nu har tre store opgaver foran sig:
Hun skal prøve på at presse de andre EU-lande til at give mere i bistand; få udviklingshensyn højere på dagsordenen i Verdenshandelsorganisationen WTO; og skaffe nye penge til Udenrigsmininisteriets ’katastrofekasse’, som blev tømt halvt under tsunami-katastrofen i Asien.

Søde og smilende Ulla
Tørnæs har faktisk lidt politisk ballast med sig til den nye post. Hun var i oppositionsårene i 1990’erne medlem af Folketingets udenrigsudvalg, hvor det på undertegnede virkede, som om hun havde noget på hjerte. Dertil kommer, at hun har lidt international erfaring fra både sin undervisningsministertid og som studerende i Frankrig.
Politisk er hun varmt klædt på. Som datter af tidligere minister og nuværende amtsborgmester i Ribe, Laurits Tørnæs (V), har Ulla fået Venstre-politik ind under huden fra hun var lille.
Andre politikere beskriver hende som driftssikker og superloyal over for Anders Fogh Rasmussen, men også som én, der ikke rigtigt brænder for noget.
I medierne har hun givet indtryk af at være mekanisk og meget lidt lyttende. Ekstra Bladet har skrevet om Tørnæs, der er mor til tre piger og bor på den store gård Krogsdal i Vestjylland:
»Smilende Ulla fra Skjernvej ved Holstebro er ikke den hurtigste plov på marken.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her