Læsetid: 3 min.

Forskningen slår igen

Forskerne på Københavns Universitet følte sig angrebet på grundprincipperne for hele deres virke, da en kollega blev overfaldet sidste år. Det er på tide at genopfriske dem
23. februar 2005

Tolerance
I oktober sidste år fik den frie forskning ni slag i nyrerne. En lektor fra Carsten Niebuhr-afdelingen blev overfaldet af tre ukendte mænd, fordi han under en forelæsning havde reciteret vers fra Koranen. Hele forskningsverdenen var rystet. Derfor har institutleder ved Institut for Tværkulturelle og Regionale studier, Ingolf Thuesen taget initiativ til en konference, der skal sætte fokus på grundlaget for den frie forskning: Ytringsfrihed og tolerance. Den ulykkelige anledning er ganske vidst muslimske fundamentalisters overfald på Ingolf Thuesens kollega, men kun den første del af konferencens program handler om Islam. »Folk spørger mig hvorfor et angreb på en enkelt person får mig til at arrangere en hel konference, men vi føler ikke, det var et angreb på en enkeltperson. Vi føler, at hele vores identitet og forskningstradition blev overfaldet. Derfor er det på tide, at vi diskuterer vilkårene for den frie forskning,« siger han. Universitetet er en vidensfabrik, og viden er som bekendt magt, påpeger Ingolf Thuesen. Han forestiller sig, at overfaldets motiv bunder i en frygt for, at den magt bliver misbrugt. »Det er vigtigt at understrege, at vi aldrig misbruger den magt. Jeg forstår godt frygten, for der er adskillige eksempler i verdenshistorien på, hvordan viden er blevet misbrugt og forskerne udnyttet. Helt åbenlyst under nazismen. Men i de situationer er det herskerne, der i en ideologis eller religions navn misbruger den viden. Ikke forskerne,« siger Ingolf Thuesen. Forskerne akkumulerer viden og overleverer den til ’herskerne’, der så kan bruge den aktivt, men forskerne må være uafhængige. Derfor er al forskning på universitetet baseret på en sekulær tilgang til videnskaben. Det handler om at tvivle, ikke om at tro. »Det er den kontrakt, vi har med samfundet. Vi forsker uafhængigt og derfor frit. Når det arbejde så bliver angrebet, føler vi, at nogen forsøger at begrænse os, og det kan vi ikke acceptere. Derfor er der nogle ting, vi er nødt til at få diskuteret og sat på plads,« siger han.

Viden til rådighed
Verdenssituationen har de seneste år gjort Ingolf Thuesen mere bevidst om, at det er vigtigt at forskerne stiller deres viden til rådighed. »Vi vil gerne uddanne kandidater her som kan gå ind og assistere i det integrationsarbejde, som jo helt tydeligt har det svært i Danmark. Det hele handler om dialog. At der er gensidig forståelse mellem grupper, og den har kandidater herfra, fordi udgangspunktet altid er tværkulturelt« siger han. Hvis nye medlemmer af det danske samfund skal lære at leve med, at religionen i Danmark ikke er primus motor for alt, men istedet er noget meget personligt, så kræver det, at vi uddanner kandiater, der kender begge kulturer. Ingolf Thuesen vil altså være med til at uddanne de mennesker, der skal forhindre overfald som det, der skete mod instituttets lektor. Og første del af torsdagens konference handler om den arabiske forskningstradition for at nuancere forståelsen af, hvordan verden er bygget op. Men er det ikke svært at blive ved med at være pragmatiker, når modstanden får så korporligt et udtryk? »Vi er bestemt heller ikke pragmatiske i forhold til overfaldet. Det var uacceptabelt i enhver henseende, og det har vi alle taget afstand fra. Og de studerende både af arabisk, jødisk og dansk baggrund har skrevet under på en fordømmelse af det. Men vi bliver nødt til at være pragmatikere, når vi skal løse integrationsproblemerne i Danmark,« siger Ingolf Thuesen. Når de store linjer skal tænkes, så bliver forskerne nødt til at være pragmatikere og kunne handle frit og ikke lade sig begrænse af religion, ideologi eller ni slag i nyrerne. Men spørgsmålet er, hvor videnskaben så skal lade sig begrænse. »I den danske tradition er det helt selvfølgeligt, at forskningen ikke skal lade sig hæmme af grupper, der ikke ønsker forskning i religion, men skal den så heller ikke lade sig hæmme af grupper, der ikke ønsker, at der forskes i kloning og genmanipulation?« siger Ingolf Thuesen.
Det kommer konferencen også til at handle om.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu