Læsetid: 3 min.

Fosterfordriveren er gået i glemmebogen

Mike Leighs nye film handler om foster-fordriveren Vera Drake. Danmark havde også sin egen kontroversielle abortlæge, som er gået aldeles i glemmebogen. Dr. Leunbach foretog 300 illegale aborter og druknede for 50 år siden i en italiensk sø
14. februar 2005

kommentar
Min generations unge (årgang 1976) tager aborten for givet, og mange jævnaldrende ved slet ikke, hvor kort tid efter abortens frigivelse, vi faktisk er kommet til verden. Der skal figurer fra historien til for at sætte vores rettigheder i perspektiv.
For kort tid siden blev vi igen mindede om, at der fandtes en tid, før »aborten den blev fri.« Det skete, da Mike Leighs prisbelønnede film, Vera Drake, havde premiere. Figuren er bygget på en kvinde fra det virkelige liv. Filmen foregår i England i 50’erne, og Vera Drake udfører fosterfordrivelse og opfatter aborten som et nødvendigt onde for arbejdsklassens fattige kvinder. Som hun siger det: »I’m just helping young girls out.« Danmark havde også sin egen omdiskuterede foster-fordriver, hvis dramatiske historie ligeledes er en film værdig. I år er det 50 år siden, han døde. Lægen Jonathan Leunbach gjorde sig allerede bemærket i 20’erne og 30’erne som fortaler for seksualoplysning, prævention og abort. Som Vera Drake var hans indsatsområde arbejderklassens kvinder og samfundets lavere sociale lag. Flere somre rejste han rundt mellem bygder i Nordsverige og instruerede kvinder i at undgå graviditet. I slut-20’erne var han formand i Foreningen for Seksuel Oplysning, der ønskede »frivilligt moderskab« og abort tilladt af sociale grunde. Leunbach blev ikke en mindre kontroversiel skikkelse af, at han også var erklæret kommunist. Ved valget i 1935 stillede han op for DKP, men blev ikke valgt ind i Folketinget. Faktisk blev han smidt ud af partiet året efter, på grund af en ny sovjetisk holdning til abort.

Rolle i ’Matador’
Samme år blev han dømt skyldig i meddelagtighed i ulovlig svangerskabsafbrydelse. Dommen lød på tre måneders fængsel og tab af de borgerlige rettigheder i fem år, herunder retten til at praktisere som læge. Ifølge Leunbach selv foretog han over 300 illegale aborter fra sin klinik i Willemoesgade. Hans kollegaer så på hans handlinger med foragt. Han overskred loven, og de visioner han havde for sit arbejde var tydeligvis politiske og revolutionære. Den på alle måder omstridte læge var også tiltrukket af racehygiejnen. Hans argumenter for fri prævention støttedes bl.a. af hans holdning til racer. I mellemkrigstiden havde racehygiejnen en del politisk medvind. Måske huskes Leunbach mest i dag for, at han – ad omveje – spiller en rolle i Matador, hvor Elisabeth Friis skaber furore i søvnige Korsbæk ved at støtte den kontroversielle doktor på et kvindemøde. Leunbach endte sit turbulente liv – der ikke er belyst af danske historikere – ved en drukneulykke i Italien. Han var da 71 år gammel! Manden, der gennem sit liv havde vakt så megen opsigt, fik kun en lille artikel i Politiken den 25. september 1955, da han døde. »Dr. Leunbach fundet druknet,« stod der i overskriften, og videre: »Liget af en ældre, dansk læge, der af politiet blev identificeret som Jonathan Leunbach, København, blev i dag fundet i havet i nærheden af Riviera-badestedet Camogli. Han var druknet efter at have haft et hjerteangreb, erklæres det. Han syntes at have ligget i vandet i flere timer. Lægen, der ifølge politiet var født i Lidemark den 16. februar 1884, tilbragte sin ferie i Hotel Paradiso Ditalia i Ruta, en forstad til Camogli. Hans hustru var til stede, da liget blev fundet i vandskorpen få meter fra land.« Den fri abort blev indført i ’73. Vi er nu 50 år efter Vera Drakes London og 70 år klogere end det kønsforskrækkede og konservative Korsbæk. I dag tager danske unge adgang til fri abort for givet.
De grelle eksempler kan som sagt sætte vores rettigheder i et sundt perspektiv. Men at Vera Drake og Dr. Leunbachs fælles sag ikke er forældet, tyder for eksempel den amerikanske debat før det amerikanske præsidentvalg på. George W. Bush har vist sig som konservativ, både i forholdet til dødsstraf, våbenlov og abort. Selv den mest ’europæiske’ præsidentkandidat, John Kerry, indrømmede under debatterne, at han personligt var imod abort, men dog ikke som præsident ville stemme imod det.
Måske er de rettigheder som Vera Drake og Dr. Leunbach arbejdede for, ikke længere nogle, vi blot kan tage for givet?

Thomas Oldrup læser historie ved Københavns Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her