Læsetid: 2 min.

Et hjem kun for muslimske piger

Et hjem kun for muslimske piger skal gøre det lettere for muslimske forældre at gå med til en frivillig anbringelse af deres døtre
15. februar 2005

Et hjem kun for muslimske piger skal gøre det lettere for muslimske forældre at
gå med til en frivillig anbringelse af deres døtre

Mariasminde
Tvangsægteskaber er ofte ikke årsagen til konfikter i dårligt integrerede indvandrerfamilier. Tværtimod ser forældrene ofte ægteskabet som løsningen på et for vildt ungdomsliv. Derfor skal der andet og mere til end en stram udlændingelov, hvis politikerne virkelig ønsker at hjælpe unge fra etniske minoriteter med at undgå tvangsægteskaber. Sådan lyder det fra leder af Mariasminde, et privat hjem for piger med muslimsk baggrund: »Man er lidt naiv, hvis man tror, at 24-årsreglen forhindrer alle tvangsægteskaber,« siger Lise Nordenhof og suppleres af en af sine ansatte, Gitte Nielsen: »Man kan sagtens finde ægtefæller i Danmark eller resten af EU,« siger hun.

Fra muslimske familier
Lise Nordenhof fik ideen til at oprette et hjem for muslimske piger, da hun arbejdede på et opholdssted, hvor nogle af de unge kun var der i dagtimerne:
»Nogle af pigerne ville gerne bo der, men det kunne de ikke, fordi der var drenge,« fortæller Lise Nordenhof. Stedet henvender sig til piger i alderen 14 til 18 år fra muslimske familier: »Hjemmet er for piger, der er socialt eller udviklingsmæssigt truet, typisk fordi deres forældre mangler indsigt i, hvordan de tilgodeser deres behov,« siger hun. Lige for tiden er der tre piger indskrevet. Igennem det seneste år, siden hjemmet blev oprettet, har der i alt været seks piger på kortere eller længere ophold. Nogle af pigerne er anbragt for at undgå, at de bliver tvangsgift. Håbet at, at det er lettere for pigerne at få et godt forhold til deres forældre på sigt, fordi de har boet på et hjem kun for muslimske piger end hvis de havde boet på et almideligt hjem.

Mæglingsarbejde
Men det er ikke let at få dem tilbage: »Det kræver et stort mæglingsarbejde, at få pigerne hjem igen på en fornuftig måde,« fortæller Gitte Nielsen.
Til gengæld kan det, at pigen har været anbragt et sted, hvor der tages særlige hensyn til hendes baggrund, i nogle tilfælde være med til at mindske konflikten:
»Ofte bruger mægleren al tiden på at mægle om selve det forhold, at pigen har været anbragt. Men en af mæglerne har oplevet, at han for første gang har kunnet mægle om selve årsagen til, at hun var anbragt uden for hjemmet,« siger Lise Nordenhof.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her