Læsetid: 4 min.

’Intet kan skille USA og Europa ad’

USA og Europa skal sammen udbrede frihed i verden, sagde den amerikanske præsident, George W. Bush, i sin store tale i Bruxelles i går. Forholdet til Europa skal bringes på ret køl igen – det er der stærkt brug for, mener han
22. februar 2005

EU-USA I
BRUXELLES – Lysekronerne var tændte, og de kongerøde forhæng lagt i de rette folder i lokalerne, så præsident George W. Bushs Europa-tale kunne holdes i de rette rammer. På de polstrede stole sad et udvalgt publikum, der sikrede, at klapsalverne kom på de rette steder i talen – og de kom. De fleste gange.
Applaus var der, da Bush fremhævede det langvarige sammenhold mellem Europa og USA: »Vort stærke venskab er afgørende for fred og velstand over hele verden, og ingen forbigående debat eller uenighed mellem regeringer, ingen magt på jorden kan nogensinde skille os ad,« sagde han.
Applaus var der også, da han afslørede sin vision for samarbejdet: »Amerika støtter et stærkt Europa, fordi vi har brug for en stærk partner i det hårde arbejde for at udbrede frihed i verden.«
Hovedbudskabet var gennemgående, at USA sammen med sine allierede vil udbrede frihed i verden, og at denne frihed skal føre til fred – men at det skal være et fælles projekt, »for når Europa og Amerika står sammen, kan ingen problemer standse os«.
Ja, faktisk er det et »kald« at bringe fremskridt og håb til nationer, der har behov for det:
»Vi kan forbedre mange liv og mislykkede stater,« sagde præsidenten.

Udstrakt hånd
I løbet af talen gav Bush sit syn på en række internationale problemer – fra en demokratisering af Mellem-
østen til brintbiler og energi.
Et af de mest presserende spørgsmål er Iran. Her hersker akut uenighed mellem en hård, amerikansk linje og en europæiske forhandlingslinje. Til det sagde Bush: »Vi samarbejder tæt med Storbritannien, Frankrig og Tyskland, mens de arbejder imod de nukleare iranske ambitioner.«
Men han understregede også, at »tiden er inde« til, at det iranske regime lytter til sin befolkning og »frihedsbevægelserne rundt omkring dem«.
Både Bushs tale og signalerne fra hans udenrigs- og forsvarsministre, der er rejst i forvejen de forgangne uger, bliver af diplomater tolket som en udstrakt hånd.
»I dette nye århundrede bekræfter De Forenede Stater og Europa deres vilje (til at bakke op om NATO-formålene, red.), og vi fornyer vores store frihedsalliance,« sagde Bush.
Følger man traditionen i amerikanske medier og leder efter nøgleord i Bushs tale, så viser det sig, at »vores alliance« er et begreb, der dukker op hele otte gange i talen – foruden betragtninger om venskab og fælles opgaver.
Andre klare nøgleord er »demokrati« (29 gange) og frihed (»freedom« 26 gange, »liberty« fem gange). Da Bush for nyligt holdt tiltrædelsestalen for sin anden embedsperiode, brugte han ordet »freedom« 27 gange og »liberty« 15 gange. Foruden friheden indgik fred og sikkerhed også som hyppige ord i den europæiske tale.

Nøgleord: Alliance
»Vores alliance« har mange konkrete opgaver på vejen til fred og frihed. Men vejen til de store ord er lang og besværlig – det medgav Bush gerne, endda ved at citere en fransk filosof, Albert Camus.
Men fællesskabet mellem de europæiske lande og USA bygger på fælles værdier og en fælles historie. Værdier som folkenes værdighed, menneskerettigheder og individuel frihed skal stå i centrum for de fælles opgaver.
Midlerne for at opnå friheden er ikke mindst økonomisk frihed, sagde Bush og lovede, at handelsstridigheder mellem EU og USA skal bilægges, samt at de sammen vil arbejde for at afslutte WTO-forhandlingerne om fri handel med tjenesteydelser, når næste forhandlingsrunde kommer sidst på året.

FAKTA
Verden ifølge Bush
• Israel-Palæstina
USA støtter ideen om to stater, Israel og Palæstina, »der lever side om side i fred og sikkerhed«.
»Præsident Abbas har muligheden for at fremme en reformstrategi, som kan og vil få støtte fra det internationale samfund, også finansiel støtte. Jeg håber, at han griber chancen.«

• Libanon-Syrien
Bush sendte en advarsel til Syrien med krav om tilbagetrækning fra Libanon, stop for støtten til »terroristgrupper, der bekæmper håbet om fred mellem Israel og Palæstina, samt en »stærkere kamp mod dem, der støtter vold og undergravende virksomhed i Irak«.

• Afghanistan
Afghanistan »opbygger et demokrati, der afspejler afghansk tradition og historie,« sagde Bush. Tyskland træner det afghanske politi, Storbritannien bekæmper narkohandlen, og Italien støtter udviklingen af retssystemet, fremhævede Bush om den fælles indsats. Og NATO-styrken i området står under ledelsen af en tyrkisk general.

• Irak
Præsident Bush fremhævede Iraks vej til demokratiet. »Hver stemme, der afgives i Irak, er en gerning mod terror,« sagde Bush om det nyligt overståede valg, hvor valgdeltagelsen var høj. »Nu er tiden inde for de etablerede demokratier at give mærkbar politisk, økonomisk og sikkerhedsmæssig hjælp til verdens nyeste demokrati,« sagde han.

• Iran
»I Iran deler den frie verden et fælles mål: For fredens skyld, skal det iranske regime holde op med at støtte terrorisme, og det må ikke udvikle atomvåben.« Bush kom ikke med et konkret bud på, hvordan dette mål skal nås.

• Ukraine
»Ukraine bør bydes velkommen i den euro-atlantiske familie.«

• Rusland
»Jeg tror også, at Ruslands fremtid ligger i familien af Europa og det transatlantiske fællesskab (…) Men hvis Rusland skal gøre fremskridt som europæisk nation, skal den russiske regering forny sit mål om demokrati og retsstaten.«

• Miljøet
Kyotoaftalen, som USA ikke støtter, fik følgende kommentar: »Vi har alle givet vort syn på Kyoto – nu må vi samarbejde om at komme videre. Nye teknikker som brintbiler og elektricitet fra vedvarende energikilder (…) kan fremme økonomisk vækst, som er miljømæssig ansvarlig.«

• Terror
»Vi nægter at leve i en verden, der domineres af frygt. Vi vil ikke lade os skræmme, og terrorister vil ikke standse marchen mod frihed. Jeg takker de europæiske nationer for deres stærke samarbejde i krigen mod terror. Sammen har vi forstyrret finansiering af terrorister, styrket efterretningsarbejdet og vores juridiske samarbejde, og vi har forbedret sikkerheden for international handel og rejse (...) Når vi har slået dem, der bringer terror, vil vi også fjerne kilderne til terror.« bri

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her