Læsetid: 3 min.

Da Jelved næsten kvittede smøgerne

De Radikale blev valgets store sejrherre, men der er ingen klarhed over, hvad de mange mandater skal bruges til
9. februar 2005

Radikale
Hvis det Radikale havde nået 18 mandater havde Marianne Jelved været nødt til at opgive sin mest elskede last. Smøgerne. Det havde hun lovet inden valget, og inden meningsmålingerne for alvor strøg mod himlen. Men nu blev det til 16 ifølge prognoserne, da mere end 30 procent af stemmerne var talt op, og de hvide pakker med filterløse Kings vil fortsat pryde De Radikale leders bord på kontoret i provianthuset. Feststemning, mandater og smøger var der da også nok af, da De Radikale fejrede den største sejr siden den radikale storhedstid i starten af 70’erne under Hilmar Baunsgaard. I Grønlandsværelset i Vandrehallen på Chistiansborg mødte Marianne Jelved op til en heltemodtagelse efter at have indtaget de første rimeligt sikre prognoser sammen med en valgmiddag i familiens skød. Pressechef Lars Nielsen, der ikke er meget højere end partilederen fungerede efter eget udsagn som bodyguard. Og bodyguard var der nærmest brug for i betragtning af hvor mange radikale og pressefolk, der sværmede omkring valget ubetingede dronning. »Det er et fantastisk valg for De Radikale og jeg er utrolig glad for resultatet. Specielt fordi vi har fået så klar opbakning til vores politik og vores holdninger,« siger Marianne Jelved, der gentagne gange takkede de frivillige, der har arbejdet for den radikale kampagne. Men det var ikke kun dronningen, der var glad for resultatet. Også de unge radikale prinser og prinsesser var godt tilfredse. »Fantastisk rygstød,« lød det fra Morten Helveg Petersen »Enestående resultat,« var dommen fra Martin Lidegaard og Naser Khader betegnede sejren som: »En utrolig indsats.« »Vi har ført en valgkamp som hold, hvor vi har støttet og suppleret hinanden, og folk er meget begejstrede. Og jeg har fået aflivet en myte om, at de unge ikke deltager. De er utroligt engagerede. Og jeg tror vi har fået mange første gangsvælgere,« siger Khader.

Ungt og smart
Men allerede inden festen for alvor er kommet i gang er diskussionen, debatten og spørgsmålene om hvad de mange mandater skal bruges til. Der kan nemlig hurtigt blive trangt på oppositionsbænkene, hvis 16 radikale skal sidde skulder ved skulder på hænderne uden at lave andet end at være i opposition. Specielt de yngre (læs mere liberale) håber på, at mandaterne skal i arbejdstøjet. Morten Helveg Petersen, der nærmest er synonym med partiets prædikat som ungt, smart og fremadstræbende håber på, at Anders Fogh bruger den konservative og ikke mindst den radikale fremgang til at sadle om: »Vælgerne har jo givet et kæmpe rygstød til vores temaer om velfærd og skat, og så man håbe på, at Fogh benytter anledningen til at gentænke tingene og slække bindingerne til Dansk Folkeparti, og i stedet samarbejde med os,« siger Morten Helveg. Han medgiver, at det kan blive svært, men han håber på, at De Konservatives fremgang kan hjælpe: »Når både Venstre og Socialdemokraterne går tilbage, mens De Konservative og De Radikale går frem viser det jo tydeligt, at der er behov, at politikken tænkes anderledes specielt i forhold til velfærds- og skattereformer,« siger Morten Helveg. Men en ting skal de mange mandater ikke bruges til. Det fastslår Marianne Jelved. De Radikale vil under ingen omstændigheder være parlamentarisk grundlag for en VK-regering.
’
Fogh har valgt side’
Det betyder ikke, at De Radikale ikke vil lave politik med regeringen, men den radikale leder tror ikke meget på regeringens villighed til at kappe båndene til støttepartiet, Dansk Folkeparti: »Fogh har indgået en kontrakt med vælgerne, og dermed har han bundet regeringen op på Dansk Folkeparti. Fogh har valgt side. Men hvis han er villig til at bryde kontrakten med vælgerne for at samarbejde med os, skal han da være velkommen, men det tvivler jeg altså alvorligt på,« siger Marianne Jelved.
Festen i Grønlandsværelset fortsatte. De alvorlige diskussioner om rollen som bænkevarmere eller aktive spillere må vente til dagen derpå. Og et par smøger røg der også genne systemet, da valgets ubetingede vinder fejrede indsatsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her