Læsetid: 3 min.

K vil vippe Ulla Tørnæs af pinden

De konservative arbejder i kulissen på at forfremme partiets grå emminence, Brian Mikkelsen, til undervisningsminister i stedet for Venstres Ulla Tørnæs, oplyser kilder i begge partier
8. februar 2005

Nye ministre
Hvis VK-regeringen fortsætter efter valget i dag, så skal den konservative kulturminister Brian Mikkelsen gøres til ny undervisningsminister i stedet for Ulla Tørnæs (V). Det er den plan, som Det Konservative Folkeparti i kulisserne arbejder med at føre ud i livet, erfarer Information fra kilder i begge regeringspartier.
Traditionelt fører et folketingsvalg altid til udskiftning blandt regeringens ministre, men statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) forventes denne gang at gå imod strømmen og holde fast i sit regeringshold – med mindre de konservative altså formår at sætte sig igennem. »Dét er den eneste anden post, Brian Mikkelsen ønsker sig. Samtidig vil det være en mulighed for at slippe af med Ulla Tørnæs, som nærmest har ført radikal politik som undervisningsminister,« siger en centralt placeret kilde hos Det Konservative Folkeparti. I Venstre er det konservative ønske en kendt sag:
»Det ville selvfølgelig give os mulighed for at få Jens Rohde, hvis han bliver valgt, som kulturminister. Men problemet er, at Ulla Tørnæs er én af de få yngre kvinder, Anders kan køre frem,« siger én af Venstres ordførere i Folketinget.
Selv afviser kulturminister Brian Mikkelsen, at han gerne vil være undervisningsminister. »Jeg er glad for at være kulturminister. Nu har jeg været kulturminister i tre år og har fået ændret en masse ting, og det arbejde er jeg ikke færdig med endnu. Det vil jeg gerne fortsætte med,« siger Brian Mikkelsen. Han afviser at svare på, om han er interesseret i den nye post.Selv om undervisningsminister Ulla Tørnæs har leveret varen i form af politiske aftaler på tre områder – SU, gymnasier og folkeskole – så peger en kilde i Venstres top på, at Ulla Tørnæs har stået for en markant blødere linje i debatten om indlæring i skolerne end statsminister Anders Fogh Rasmussen. »Der er ingen tvivl om, at Anders er en hard-liner i forhold til Ulla,« siger han. Kilder i Venstre vurderer, at den politiske ordfører, Jens Rohde, er én af de næste i rækken til en forfremmelse. Som medieordfører og personligt engageret i kulturlivet har han en god ballast på kulturområdet, som i kommende valgperiode først og fremmest kommer til at handle om privatiseringen af TV-2. Samtidig har folkeskolen bevæget sig op øverst på den konservative dagsorden, efter mærkesagen om lavere skat.

Undervisning vigtigst
Men den konservative kamp for undervisningsministerposten støder på to problemer. Posten er formelt set vigtigere end kulturministerposten.
»Det er der, hele den ideologiske kamp står,« konstaterer en central kilde i Venstre folketingsgruppe. Og da den konservative Connie Hedegaard ved sidste rokade af ministrene overtog Miljøministeriet kan den konservative top få svært ved at overtale Venstre til at afgive endnu et tungt ministerium. Den 42-årige Ulla Tørnæs tilhører desuden ét af Venstres få yngre kvindelige talenter. Ingen står umiddelbart på spring til at kunne blive forfremmet i hendes sted, lyder vurderingen fra flere Venstre-politikere i Folketinget. Finansordfører Rikke Hvilshøj vurderes som »for meget kontormus« af partifællerne. Boligordfører Inge-Lene Ebdrup har af personlige årsager ikke haft tid til at sætte sig igenem. Inger Støjberg er havnet i statsministerens sorte bog, efter at hun i en intern magtkamp i Venstres Ungdom ydmygede Anders Fogh Rasmussens søn. Og it-ordfører Tina Nedergaard placerede sig selv på sidelinjen efter have underskrevet ti liberale teser, som Søren Pind udfordrede statsministeren med. Den tidligere borgerlige regering under Poul Schlüter (K) skiftede ud på ministerposterne hver gang efter et valg. Det samme gjorde forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her