Læsetid: 6 min.

Klemt mellem kedeldragter og caffe latte

Det tegner til, at en urafstemning blandt S-medlemmerne kommer til at afgøre, om Frank Jensen eller Helle Thorning-Schmidt bliver den næste formand for Socialdemokraterne
11. februar 2005

S-perspektiver
De kommende måneder vil byde på intense diskussioner om, hvem der bliver ny rorgænger for Socialdemokraterne – ikke blot om navne, men også om de politiske perspektiver i ledelsesskiftet. Groft sagt står hovedparten af de såkaldte fornyere for en mere resultatsøgende og midterorienteret kurs, mens kronprinsemnet Frank Jensen typisk vil kunne samle opbakning blandt traditionalisterne i S.
Og fra flere kanter af partiet lyder meldingen nu, at tiden er inde til et politisk opgør om, hvad Socialdemokraterne skal stå for: Elise Pedersen, amtsformand på Fyn og placeret på partiets venstrefløj, udtrykker det således: »Vi har i mange år klaret os med at skifte en eller anden formand ud og brugt meget tid og mange kræfter på at sige, at der ikke er fløjkrige i Socialdemokratiet, og at vi alle mener det samme. Velvidende, at det ikke passer,« siger hun. Elise Pedersen opfordrer til et grundlæggende opgør om den politiske kurs. Ellers vil vælgerne ikke vide, hvad S står for: »I denne valgkamp har der snart været alle holdninger på banen. Alt har været tilladt. Vi må få gjort op med skyheden over for det politiske. Det kan godt være, at man ender et sted, hvor vi ikke længere er et socialdemokratisk parti, men et socialliberalistisk parti. Så er det bare ikke med mig. Men der skal komme en afklaring. Ellers bliver det en langsom død for Socialdemokraterne,« siger Elise Pedersen. Hun vurderer, at partiet er delt i to retninger: »Det midtsøgende socialliberale halløj«, der vil gå på kompromis og have indflydelse på regeringens politik. Og på den anden side den fløj, hun selv tilhører, som mere konsekvent afviser skridt i retning af øget privatisering, frit valg og så videre: »Jeg siger, at vi skal samle benene og stå for den rene vare. Der er i forvejen stor trængsel på midten. Man skal kunne se, at vi er et alternativ til det liberale samfundssyn. Ellers er der ingen grund til, at vi er her,« siger hun.

Må starte forfra
De politiske skel i partiet åbenbares, når der diskuteres spørgsmål som udlicitering, arbejdsmarkedsreformer, frit valg, strukturreform, skolepolitik, udlændingepolitik, skat osv. Strategisk afspejles opgøret i, om S vil anlægge en konfrontatorisk eller forsonlig linje i opposition. Hvad vælgergrupper angår, er spørgsmålet, om Socialdemokraterne skal forsøge at generobre den store bevægelige masse af midtervælgere, der kan flyttes mellem S og V. Sidste år skrev to socialdemokratiske højskolefolk bogen Opgør med egoismen, hvori de beklagede, at Socialdemokraterne ikke allerede i 1998 tog fat på en omfattende fornyelse af det politiske projekt. Den ene af forfatterne, Kim Mortensen, er nu blevet valgt til Folketinget og var i sin tid Nyrups bud på afløser til næstformandsposten i partiet. Han ventes at støtte fornyerfløjens kandidat som ny formand. Den anden forfatter, udviklingschef på Esbjerg Højskole, Johannes Lundsfryd Jensen, advarer om, at S lider af »værdimæssig stilstand«. Folketingsvalget afspejlede, at de partier, som var i stand til at markere klare holdninger og værdier, gik frem: »Socialdemokraterne og SF har ikke appelleret bredt, men diffust. Hvis man vil vældig mange ting og favne meget, ender man med ikke at favne nogen som helst,« siger Johannes Lundsfryd Jensen: »Der har været zigzag-kurs faktisk siden, man fik bugt med arbejdsløsheden. Det, der har samlet Socialdemokraterne, har mere været et spørgsmål om, at man skulle være her som parti. Nu har man spildt syv år på ikke at få bygget de personer op, som skulle tage over i partiet, og ikke få bygget den politik op, som for alvor skulle kunne genvinde magten. Nu kan vi så starte forfra,« siger han. Folketingsvalget viste, at hovedparten af stemmerne fra arbejderklassen går uden om Socialdemokraterne. Og værdibevidste midtervælgere satte i stor stil også krydserne andre steder: Som statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bemærkede efter valgsejren på et møde dagen derpå i Publicistklubben: »Befolkningen er ved at blive delt i to. Den ene del drikker caffe latte og spiser brunch, mens den anden går i blå kedeldragt og er bange for at jobbet ryger.« VKO har snuppet seks ud af 10 med kedeldragter. R har sat sig på caféfolket.

Skal søge indflydelse
Står det til Johannes Lundsfryd Jensen, er eneste vej frem, at Socialdemokraterne genopliver et værdimæssigt projekt, der kan »samle alle med en social indignation« på tværs af interessegrupper. Alle steder i folketingsarbejdet, hvor Socialdemokraterne kan trække i den rigtige retning, bør partiet søge indflydelse: »Jeg er overbevist om, at vi ikke kan tillade os at ofre noget på taktikkens alter. Hvis vi kan gøre livet lidt nemmere for nogle grupper, skal vi gøre det,« siger han. Opfattelsen deles af en af de nyvalgte folketingsmedlemmer, LO-ledelseskonsulent Mogens Jensen, der fik Nyrups opbakning i sin valgkamp i det midtvestjyske: »Det er min helt klare opfattelse, at vi er nødt til at finde en klar stemme til lønmodtagergrupperne. Ellers taber vi til Venstre og DF. Det er budskabet, jeg har fået på besøg på mange virksomheder. Mit krav til den kommende ledelse er også, at vi aktivt skal søge og have vilje til indflydelse. For eksempel synes jeg, at det er problematisk, at Socialdemokraterne som landets næststørste parti og et stort kommunalt parti ikke er med i kommunalreformen. Folk vil ikke have nogen forståelse for, hvis vi bare stiller os op i et hjørne i fire år og peger fingre af regeringen,« siger han. Jan Trøjborg, der også tilhører fornyerfløjen i folketingsgruppen, ser dybe politiske perspektiver i opgøret om ny ledelse. Som han forklarede for nyligt til Mandag Morgen i en artikel om frafaldne S-vælgere, bør S overveje et stilskifte til en »mere moderne langsigtet politisk strategi«. For S har hverken favnet midtervælgerne eller sine gamle kernevælgere. »Arbejderne er flyttet direkte fra os over til Venstre. De er glade for skattestoppet, når det kombineres med løftet om, at det ikke medfører ringere velfærd. Budskabet om, at du kan få det hele til den halve pris, er gået rent ind. Og når vores parti kun bliver identificeret med skattestigninger, så taber man de mandlige vælgere på stribe,« sagde Trøjborg til ugebrevet.

Klar forskel
Over for fornyerne står indflydelsesrige personer som Svend Auken, Frank Jensen og partiets næstformand, Bent Hansen, der er amtsborgmester i Viborg Amt.
Bent Hansen og Svend Auken har været blandt de ivrigste, når det gælder evnen til at opdage skræmmende ideologiske perspektiver i VK-regeringens initiativer. Ifølge Bent Hansen bør Socialdemokraterne ikke gå for meget på kompromis, men langt tydeligere markere en forskel til VK: »Der er ingen, der har kunnet se forskel. De radikale har været i stand til at markere forskelle. Mens vi for eksempel vandede vores egen folkeskolepolitik ud ved pludselig at ende med at støtte nationale test,« sagde Bent Hansen på valgnatten på Copenhagen Jazzhouse.

Masken rives af en dag
Her forklarede også Svend Auken, at det nu var tid til eftertanke efter det »i særklasse« skuffende valgnederlag. Auken trøstede sig dog med, at han selv havde oplevet en fantastisk positiv stemning under sin egen valgkamp i Århus.
Frank Jensen vurderede på valgnatten, at det i de kommende år bliver lettere at afsløre Anders Fogh som minimalstatspolitiker, fordi »teflonen« i valgkampens slutspurt var krakeleret. Som politisk ordfører og del af ledelsen påtog Frank Jensen sig også sin del af ansvaret for nederlaget og betonede, at S skal mere i front, når det gælder appel til hjertet og værdierne. En appel, der absolut ikke manglede i den tale, som Mogens Lykketoft holdt for forsamlingen i Jazzhouse, hvor flere partifæller græd af bevægelse: »Jeg tør love, at socialdemokraterne vil fortsætte en energisk, saglig oppositionspolitik til den lykkelige ende, hvor masken er revet af, og forskellen mellem dem og os står lysende klar i hver eneste dagligstue i kongeriget,« sagde Lykketoft blandt andet i sin stærk roste, personlige og engagerede tale.
En Megafon-måling på TV 2 viste i går, at omkring hver femte S-vælger foretrækker Frank Jensen som ny formand. Den tidligere justitsminister fik 21.876 personlige stemmer, og 21 procent af de socialdemokratiske vælgere foretrækker Frank Jensen som ny formand. 14 procent peger på Helle Thorning-Schmidt. EP-medlem Henrik Dam Kristensen har været på tale som fornyernes favoritkandidat, men meddelte i går, at han ikke er kandidat. Der er brug for en ny generation, der ikke er belastet af gamle fløjkampe, lød budskabet fra Henrik Dam.

Helle Ib er politisk journalist ved Dagbladenes Bureau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu