Læsetid: 2 min.

Konservative fejrede fremgangsfest

Udsigten til konservativ fremgang blev modtaget med forbeholden glæde. Først i dag afgøres den kvindelige københavnerdyst og konsekvenserne af Connie-effekten
9. februar 2005

De Konservative
C’et i Dansk Design Center var grønt i aftes, hvor de Konservative havde inviteret omkring 300 gæster til valgfest. Ved ankomsten fik de festklædte overrakt en grøn gaveæske fyldt med festgear. Således kunne fremgangen fejres iklædt et grønt C-badge og en tilsvarende pin samt læbepomade og mintpastiller – skulle kyssetrangen presse sig på. Allerede inden jazzkvartetten slog de første toner an i lokalerne på H.C. Andersens Boulevard klokken 18.35, tegnede der sig en fremgang på to-tre mandater, som skulle vise sig at holde aftenen ud.

Kronprinsesser
»Hvis det bliver, som prognoserne viser sig nu, så bliver det en rigtig fin fest«, lød det fra en glad, men afdæmpet Brian Mikkelsen, der samtidig endnu engang afviste mulighederne for at lave politik med valgets radikale sejrsherre. »Man får altså ikke sin vilje ved at smække med håndtasken,« konstaterede kulturministeren. Han beklagede udsigten til at måtte stjæle mandater fra Venstre, men betonede samtidig en større mulighed for at få gennemtrumfet yderligere skattelettelser. Selv om der tydeligvis herskede modvilje blandt ’de voksne’ mod at glæde sig i utide, kunne de unge C-løver ikke holde sig fra at bryde ud i hurraråb og klapsalver, når fremgangen blev understreget af de indløbende exitpolls og første prognoser. »Jeg synes slet ikke, at man burde køre med de her exitpolls, så længe vælgerne er i gang med at stemme,« bedyrede Connie Hedegaard tidligt på aftenen. Miljøministeren nåede også at ytre ønske om at beholde sin ministertaburet. »Jeg har brugt et halvt år på at sætte mig ind i vandmiljøplaner, nu vil jeg gerne lave politik,« sagde hun. De konservative ’kronprinsesser’, justitsminister Lene Espersen og miljøminister Connie Hedegaard, var nærmest demonstrative i deres indbyrdes kommunikation – tilsyneladende ganske upåvirket af en uhyrlig bølge af blitzlys og snurrende kameraer blev der udvekslet store venindekram og brede smil. Selv om de løbende resultater gav god grund til grønt håb, ville miljøminister Connie Hedegaard slet ikke forholde sig til prognoserne.

Københavns kvindedyst
Fremgangen til trods spøger et personopgør i kulissen. Connie-effekten vil nemlig sandsynligvis skubbe enten partiets politiske ordfører, Pia Christmas-Møller, eller partiets skatteordfører, Charlotte Dyremose, ud af folketingsgruppen. De tre kvinder stiller alle op i Københavns Amtskreds, hvor partiet muligvis må nøjes med de nuværende to mandater. Fremgangen ser foreløbig ud til at falde i Fyns Amt, Århus Amt og Nordjyllands Amt, hvilket vil betyde, at en af de to slægtninge til tidligere markante konservative ministre må sige farvel til pladsen i Tinget. Charlotte Dyremose har haft kampagneannoncer i fire aviser hver dag i de sidste 10 dage, og hun afventer vælgernes dom med sindsro. Der har endnu ikke været tid til overvejelser om en eventuel fremtid uden for Tinget: »Foreløbig ser det ud som om, vi skal fejre en konservativ fremgang,« lød det fra Charlotte Dyremose, inden hun fik hilst på sin far – tidligere finansminister Henning Dyremose. Connie Hedegaard kaldte den københavnske dyst for ’spillets regler’. »Sådan er det, når man bliver hevet ind og skal stille op i en københavnerkreds, som i øvrigt er min gamle amtskreds,« sagde miljøministeren. Ved sidste valg fik Pia Christmas-Møller sammenlagt 10.553 stemmer, mens Charlotte Dyremose med listestemmer nåede op på 9.695. Men først når de personlige stemmer er optalt i løbet af i dag, kendes det endelige resultat af den københavnske kvindedyst.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu