Læsetid: 3 min.

Konservativt skub til eliten

Den konservative Brian Mikkelsen lover kulturdanmark mere af det samme over de næste fire år. Mere støtte til topkunstnerne, flere partnerskaber med erhvervslivet, men også nysatsninger på design og arkitektur
8. februar 2005

FASTKURSKULTUR
Hvis kulturministeren stadig hedder Brian Mikkelsen efter valget, vil kulturdanmark ikke opleve revolutioner. For Brian Mikkelsen, der meget gerne vil fortsætte på posten, er det i stedet afgørende at holde fast i den kurs, som han har udstukket i sin hidtidige ministerperiode. Han vil fokusere på at skabe mere sammenhæng mellem de producerende kunstnere og det marked der skal aftage værkerne, og derudover sørge for, at eliten bliver af en sådan standart, at den af sig selv vil styrke bredden i dansk kunst. – Hvilke visioner for kunst- og kulturlivet vil du arbejde for, hvis du får mulighed for at fortsætte som kulturminister? »Det vigtigste for mig er at fortsætte den linje vi har lagt og fokusere på kvalitet. Altså mere støtte til færre kunstnere – den spirende elite – så vi kan få opdyrket det købsini-tiativ, der kan virke inspirerende på andre kunstnere.« »Det andet projekt er at fortsætte med partnerskaber mellem kulturinstitutioner, sponsorer og det private erhvervsliv, så vi kan få tilført kulturkasserne flere penge.« »Og det tredje hovedpunkt er talentudviklingen. Vi skal sørge for, at der er en underskov af talenter, som kommer igennem et godt uddannelsessystem, men også får mulighed for at udvikle sig videre endnu.« – Ligger der ikke en kontrast i, at du vil øge talentmassen, og samtidig give mere støtte til færre kunstnere? Det er vel i høj grad den brede støtte, der skaber talentmassen? »Vi har jo netop gjort utrolig meget for vækstlaget ved at sørge for bedre uddannelser. I det legendariske system vi har – med kunstuddannelserne på universiteterne, filmskoler, arkitektskoler og så videre – der har vi optaget færre på uddannelserne og bruger i stedet flere penge per elev. Desuden fokuserer jeg meget på fødekæden. For eksempel den musikalske fødekæde, sådan at morgendagens stjerner får de bedst tænkelige udviklingsmuligheder. Derudover har vi bedt Kunstrådet om at igangsætte en række initiativer for at styrke talentudviklingen for de nyuddannede skabende kunstnere. Og den udvikling ønsker jeg bestemt, at Kunst-rådet skal fortsætte inden for alle genrer.

Styrket arkitektur
– Du har talt meget om uddannelsen af nye talenter. Har du nogen konkrete planer for at styrke særlige områder også i forhold til de allerede producerende kunstnere ?
»Ja bestemt. Vi tager fat i områder vi ikke har gjort så meget ved indtil nu. Her tænker jeg særligt på arkitektur og design, fordi jeg mener, at dansk arkitektur og design kommer til at spille en afgørende kultur- og erhvervspolitisk rolle i de kommende år som helt centrale, kulturbærende fag. Men også som erhverv med et stort uudnyttet indtægts-potentiale. Desuden er begge områder helt oplagte styrkepositioner for Danmark i international sammenhæng, og den position skal vi selvfølgelig forsøge at bygge videre på. Det gælder i øvrigt bredt over hele linjen, at de steder vi er stærke, dem skal vi naturligvis fortsat promovere.« – Når du siger, at færre skal have mere, at vi fortsat skal profilere os på vores styrker, og at nye områder skal opprioriteres, hvem kan så forvente at få deres puljer beskåret? »Hele øvelsen består jo i at prioritere, og der vil givetvis i en fire års periode være nogle, der får færre, og nogle der får flere penge. Men der er ikke konkrete planer om nedskæringer. I forbindelse med Finansloven fik vi jo øremærket 40 millioner kroner til arkitektur og design, og andre 40 millioner til musikområdet. Det er nye midler, og den måde, vi gør det på, behøver ikke at betyde nedskæringer. Det betyder naturligvis ikke, at jeg kan love, at nogle kunstnere ikke kan komme til at opleve nedsatte bevillinger. Det handler jo grundlæggende om, at vi vil prioritere i forhold til kvaliteten.«

Interviewet med kulturminister Brian Mikkelsen er sidste del af en serie om politikeres kulturpolitiske visioner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her