SAMMENSTØD?
LONDON Det er USAs og Storbritanniens udenrigspolitik, der har størst indvirken på den arabiske gades holdning til Vesten. Men samtidig er denne holdning slet ikke så negativ og kompromisløs, som vi ofte forestiller os.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af Center for Strategiske Studier under Jordan Universitet i samarbejde med forskningscentre i Syrien, Libanon, Egypten og de besatte palæstinensiske områder.
Rapporten konkluderer desuden, at de adspurgte ikke ser Vesten som ét samlet hele, men derimod ser markante forskelle på vestlige lande og deres politikker. F.eks. er flertallet af de adspurgte mere positivt stillede over for Frankrig sammenlignet med USA og Storbritannien. Mere overraskende er det måske, at hovedparten af de adspurgte ikke ser Vestens indblanding i Mellemøsten som et korstog:
»Den arabiske befolkning ser ikke spændingerne mellem den arabiske verden og Vesten i hverken religiøse eller kulturelle termer. På trods af de holdninger, der ofte kommer til udtryk i vestlige talkshows og bøger (...), er der ikke megen belæg for at sige, at araberne ser Vesten som korsriddere, der er ude på at ødelægge den islamiske verden i en kamp mellem religiøse trosretninger,« skriver rapportens forfattere i en sammenfatning, som Jordan Times er i besiddelse af.
Advarer politikerne
Undersøgelsen viser, at mens hovedparten af de adspurgte gerne ser islamisk sharia-lov spille en rolle i deres egne samfund, så ser de ikke religion som en årsag til splid mellem Vesten og den arabiske verden. Undersøgelsen viser derimod, at de arabiske befolkninger enstemmigt er stærke modstandere af USAs og Storbritanniens udenrigspolitik, og at dét er roden til den anti-amerikanske og anti-vestlige holdning i Mellemøsten.
Rime Allaf, Mellemøstekspert ved Centre for Strategic and International Studies i London, er ikke overrasket.
»Folk i Mellemøsten har aldrig haft et problem med at leve med andre befolkningsgrupper, så derfor overrasker det mig ikke, at de ikke ser det som et religiøst problem. De arabiske befolkninger har et problem med den amerikanske regering og dens politikker, som de anser for uretfærdige især støtten til Israel,« siger hun.
Rapportens forfattere advarer på baggrund af resultaterne politikerne imod at overse mulighederne for forsoning:
»Undersøgelserne indikerer, at hvis man opfatter den arabiske verden som udelukkende fjendtlig over for Vesten, og mener, at dette gør et kulturelt sammenstød uundgåeligt, så kan det føre til, at politikere i både Øst og Vest misser vigtige muligheder for at forbedre relationerne,« konkluderer rapporten, der dog også advarer om, at en radikalisering af visse yngre grupper i samfundene finder sted i øjeblikket. Dette vil fortsætte, mener forfatterne bakket op af Rime Allaf med mindre USA og Storbritannien ændrer deres politik i regionen.