Læsetid: 3 min.

Mesterlære: Fint, men hvor er lærepladserne?

Regeringen og Dansk Folkeparti vil genindføre mesterlæreordningen. Ideen er udmærket, men der mangler lærepladser, påpeger professor og erhvervssskoler uddannelse
15. februar 2005

Regeringen og Dansk Folkeparti vil genindføre mesterlæreordningen. Ideen er udmærket, men der mangler lærepladser, påpeger professor og erhvervssskoler

Skal en tømrerlærling også sidde på skolebænken til undervisning i engelsk og samfundsfag? Nej, ikke nødvendigvis, lyder svaret fra både regering og Dansk Folkeparti. For at få de bogligt svage elever med, skal man genindføre mesterlæren, som man ellers gik bort fra i 1991. Mesterlæreordningen bliver sandsynligvis skrevet ind i regeringsgrundlaget, og tanken er, at eleverne fremover skal kunne begynde deres erhvervsuddannelse på en virksomhed fremfor på skolen, ligesom der skal skæres i den teoretiske del ved at forkorte skoleopholdet. På den måde vil man forbedre uddannelsesmulighederne for de unge, der ellers ville være faldet fra en ungdomsuddannelse, mener altså regering og støtteparti. Ideen er udmærket, mener professor og centerleder for Ungdomsforskning ved Learning Lab Denmark Birgitte Simonsen. Men hun peger på, at årsagerne til, at man forlod ordningen, stadig eksisterer og blokerer for en umiddelbar succes. »Der er jo desværre ikke tilstrækkeligt med virksomheder, der har det fornødne rum og den påkrævede tid til at lave ordentlig oplæring. Desuden efterspørger virksomhederne ofte folk, der kan mere end det allermest basale,« siger hun. Birgitte Simonsen mener desuden, at der ligger et paradoks i, at man satser på efteruddannelse til de kortuddannede, der bliver ramt af ledighed, samtidig med at man vil forkorte erhvervsuddannelserne. »Man risikerer at uddanne de unge til job, der flytter til udlandet i løbet af de kommende år, og så bliver der tale om en meget kortsigtet effekt. Desuden er det vigtigt, at man sikrer, at folk kan begå sig som demokratiske samfundsborgere, og at man derfor ikke skærer for meget i den alment dannende del af uddannelsen,« siger Birgitte Simonsen.

Skolerne kan selv
På erhvervsskolerne modtages udspillet med skepsis. Næstformand i Foreningen af Skoleledere ved De Tekniske Skoler Frank Tonsberg har svært ved at se, hvordan man kan skære i det teoretiske aspekt af uddannelserne. »Den teknologiske udvikling har jo ikke stået stille, og de unge mennesker er nødt til at være parate – også teoretisk. Man har rent faktisk hele tiden haft mulighed for at starte sin uddannelse på virksomhederne, og det afgørende er, om der er lærepladser, og jeg kan ikke se, hvor de skal komme fra,« siger Frank Tonsberg. Han mener, at både de tekniske skoler og handelsskolerne kan kompensere for det store frafald ved at tilrettelægge undervisningen til den enkelte elev og derved forbedre mulighederne for de mindre bogligt mindede. »Desuden har vi fået indført trainee-ordningen, hvor de unge har mulighed for at afprøve faget i et kort forløb på en virksomhed,« siger Frank Tonsberg.

Vælg VVS
Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Henrik Bach Mortensen har umiddelbar ros til mesterlæreudspillet. »Vi medvirker meget gerne til, at udvide den palet af muligheder, der er for unge til at forbedre deres muligheder på arbjedsmarkedet,« siger han. Men Henrik Bach Mortensen peger dog på, at mesterlæreordningen ikke må sænke det faglige niveau. Uddannelsen bør ikke tilrettelægges med henblik på, at alle kan gennemføre den. »For vi har fortsat behov for virkelig kvalificerede medarbejdere,« siger han. Henrik Bach Mortensen fremhæver den to-årige erhvervsgrunduddannelse som alternativ for de bogligt svageste elever, som derved kan afprøve, om en erhvervsuddannelse er vejen at gå. Henrik Bach Mortensen mener desuden, at udviklingen med at skaffe flere praktikpladser er vendt, og der inden for visse områder faktisk er brug for lærlinge. »De unge ved, at deres jobmuligheder er bedre, hvis de har haft en rigtig læreplads frem for skolepraktik. Men de skal naturligvis motiveres til at tage en uddannelse inden for de områder, hvor der er behov for arbejdskraft,« siger Henrik Bach Mortensen og peger blandt andet på frie lærepladser til VVS-arbejdere, smede, tjenere og stuktører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her