Læsetid: 2 min.

Moderat shiit favorit til irakisk toppost

Shia-listen har valgt en moderat kandidat til posten som landets næste ministerpræsident ved at pege på Daawa-partiets Ibrahim Jaafari
16. februar 2005

PORTRÆT
LONDON – Iraks kommende ministerpræsident hedder efter al sandsynlighed Ibrahim Jaafari. Det blev klart i går, efter at den 58-årige læge og talsmand for det shiamuslimske Daawa-parti – ifølge kilder tæt på forhandlingerne – blev Shia-listens kandidat til posten. Som valgets klare vinder med 48 procent af stemmerne har Shia-listen krævet ministerpræsidentposten. »Konkurrencen er stadigvæk hård, men det ser ud til, at Jaafari vil blive Den Forenede Irakiske Alliances kandidat, fordi Daawa insisterer på ham,« sagde en shiittisk politisk kilde til nyhedsbureauet Reuters. Han tilføjede, at Det Øverste Irakiske Revolutionsråd – det andet dominende parti på Shia-listen – er gået med til at trække deres kandidat, finansminister Adel Abdel-Mahdi, »for at bevare en samlet alliance«.

Moderat eksiliraker
Med udnævnelsen af Ibrahim Jaafari har Shia-listen valgt en moderat, vestlig orienteret leder. Selv om Ibrahim Jaafari stort set er ukendt uden for Irak, så vil han falde i god jord hos amerikanerne. Ligeledes viser meningsmålinger, at han er den næstmest populære figur i Irak efter storayatollah Ali al-Sistani. Ibrahim Jafaari blev født i den hellige shiamuslimske by Kerbala og tog senere sin lægeuddannelse ved universitetet i Mosul. I 1966 blev han aktiv i Iraks ældste shiamuslimske organisation, Daawa-parti, der blev stiftet i 1950’erne. Efter en række forsøg på at likvidere Saddam Hussein og flere af hans ministre blev partiet brutalt undertrykt, hvilket resulterede i, at det blev splittet op i flere fraktioner. Jaafari overlevede Saddam Husseins kampagne mod partiet i 1980, hvor diktatorens håndlangere dræbte tusindvis af Daawa-medlemmer – heriblandt partiets grundlægger Mohammad Baqer al-Sadr. Til sidst valgte han selv – som andre af partiets højtstående ledere – at flygte til Iran. Senere rejste han videre til London, hvor han arbejdede som læge, indtil han i juli 2003 vendte tilbage til Irak for at blive den første formand for det daværende Irakiske Regeringsråd. Samtidig blev han talsmand for Daawa-partiet. Ved magtoverdragelsen til den midlertidige irakiske regering i juni 2004 blev Ibrahim Jaafari udnævnt til en af to vicepræsidenter – en primært ceremoniel post. Jaafari, der offentligt har tilkendegivet sin interesse i ministerpræsidentposten, er tilhænger af diplomati og dialog i arbejdet for at hele de sekteriske skel, som blev cementeret ved valget den 30. januar, hvor sunnimuslimerne kun fik fem ud af 275 pladser i det nye midlertidige parlament.
»Hvis jeg bliver spurgt, om jeg vil være ministerpræsident, er jeg villig til at tjene vores nation,« sagde Jaafari til The Guardians korrespondent i Bagdad forleden fra sit strengt bevogtede hjem. Sikkerheden var så tæt, ifølge avisen, at besøgende måtte efterlade al udstyr, inklusive ure, inden de fik adgang til den mand, som efter alt at dømme bliver Iraks kommende ministerpræsident. Ibrahim Jaafari taler for en bredtfavnende regering, som vil respektere kurdernes mandat og række hånden ud til sunnimuslimerne. »Det vil være en gave til al-Zarqawi, hvis vi skubber dem væk fra regeringen,« mener Jaafari, som ikke frygter, at landet vil ende i borgerkrig.
Han er imidlertid ikke så sikker, at han vil bede koalitionsstyrkerne forlade Irak endnu. Ifølge Reuters mener Ibrahim Jaafari, at irakerne er taknemmelige over, at amerikanerne fjernede Saddam Hussein fra magten. »Nogle gange, når jeg flyver i en amerikansk helikopter, vinker folk til os, fordi de er taknemmelige,« siger han til nyhedsbureauet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her