Læsetid: 3 min.

Ny politisk plan skal frelse S

Det er ikke nok bare at skifte Lykketoft ud med et nyt ansigt. Middelklassen skal tilbydes en nyt socialdemkratisk projekt, mener yngre socialdemokrater
10. februar 2005

s-projektet
En helt ny politisk plan, der direkte tilbyder middelklassen øget tryghed og sammenhæng i tilværelsen, skal vende den socialdemokratiske nedtur.
Det mener partiets kronprinsesse, Helle Thorning-Schmidt. Med det ringeste resultat siden jordskredsvalget i 1973 skal kursen nu orienteres mod en ny politisk plan for at generobre magten fra Venstre. Det er ikke nok bare at finde en afløser til Mogens Lykkketoft – og så fortsætte som om, intet var hændt, siger Helle Thorning-Schmidt. »Vi skal analysere valgresultatet – og det forrige valgresultat. For der er jo tale om et jordskredsvalg for os – til den negative side. Hvem er det egentlig, vi skal appellere til fremover?« siger hun. I takt med at arbejderklassen er forsvundet, bliver det stadig mere nødvendigt at omdefinere Socialdemokraterne, mener Thorning-Schmidt. »Dem, vi synes, vi laver politik for, har jo ikke stemt på os,« siger hun. »Jeg ved ikke, om vi kan lokke dem tilbage,« tilføjer hun. Den vision, der skal præge partiet, skal målrettes middelklassen, mener hun. »Vi skal etablere os som et parti, der tænker på de svagestes kår, men som samtidig tager middelklassens problemer alvorligt. Det skal ikke være et arbejderparti, vi skal ikke basere os på en bestemt identitet, men på en livsform,« siger Helle Thorning-Schmidt. Kodeordene og partiets mærkesager skal favne den brede del af danskere. »Vi skal interessere os for deres hverdag; hvad tænker de på, når de sender deres børn i skole, når de går på arbejde, når de køber ind. Der skal vi skabe tryghed og sammenhæng i samfundet,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Venstres dødsdom
En anden nyvalgt kvinde, Christine Antorini, fik i går efter et døgns bæven besked om, at hun var kommet ind. Og nu handler det om at sætte et nyt hold, der kan føre fremtidens politik. For det er den langsigtede bane, der skal spilles på, mener det nyvalgte socialdemokratiske folketingsmedlem. »Vi skal kigge ind i fremtiden og fremsætte en klar politisk vision for hvordan vi vil sikre, at Danmark også om 20 år er verdens mest lige samfund. Hovedpunkterne er et massivt uddannelsesløft i bredden, holde fast i investeringer i forskning og styrke den sociale mobilitet. Det er alle del af fundamentet, der kan sikre fuld beskæftigelse,« siger hun. Christine Antorini mener desuden, at Venstre kommer til at lette Socialdemokraternes vej tilbage som landets største parti og som selvskreven til regeringsmagten. »Min personlige analyse går på, at Venstre har underskrevet sin egen dødsdom ved det her valg. I 2001 gik de til valg på gradvist at forandre samfundet i en mere liberal retning og sænke skatterne, og den her gang forsøger de at føre socialdemokratisk velfærdspolitik for udvalgte grupper og samtidig give skattelettelser. Det hænger ikke sammen,« siger Christine Antorini Hun understreger dog, at Socialdemokraterne først og fremmest skal koncentrere sig om egen politik og lade Venstre om deres.

Savner værdier
En af de lovende yngre socialdemokratiske borgmestre, Nick Hækkerup, Hillerød, mener, at partiet først og fremmest skal koncentrere sig om at forny budskaberne, når det gælder værdier. »På det økonomiske område, på fordelingspolitikken, ligger vi meget fornuftigt. Det er der ikke de store ben i. Den politiske fornyelse, der er behov for, gælder grundlæggende de værdimæssige temaer,« siger Nick Hækkerup.
Han kan ikke udpege præcise ændringer i partiets politik her og nu. Men den grundlæggende forskel på Socialdemokraterne og Venstre skal være tydeligere, understreger han: »Vores solidaritetsbegreb er forskelligt fra Venstres. For os er det fundamentet for samfundet, mens det for Venstre er et nødvendigt onde, der begrænser individet. Vi skal revitalisere vores politik og overbevise vælgerne om, at der er grundlæggende forskel på vores og Venstres politik,« siger Hillerød-borgmesteren. Han er enig med Helle Thorning-Schmidt i, at arbejderidentiteten med seler og røde faner ikke længere skal klæbe til Socialdemokraterne. »Vi er ikke et interesseparti. Det handler ikke om, at vi skal varetage arbejdernes interesser. Det handler om os alle – velfærd for alle, for at bruge et fortærsket udtryk,« siger han.

FAKTA
De nye folk i Folketinget for Socialdemokraterne

• Socialdemokraterne fik 25,9 procent af stemmerne, svarende til 48 mandater. Der var spænding om, hvem som skulle tage mandatet i Søndre Storkreds. Men vinderen blev Christine Antorini, der er nyvalgt for Socialdemokratiet. Hun har tidligere været valgt for SF.

• Andre nye socialdemokrater i Folketinget er Mette Gjerskov, Lene Hansen, Magnus Heunicke, Karen Hækkerup, Mogens Jensen, Jens Christian Lund, Rasmus Prehn, Troels Ravn, Lise von Seelen samt Kim Mortensen, der afløser sin far, Helge Mortensen, Esbjergkredsen.

• Tidligere minister Jakob Buksti, der var opstillet i Ringsted-kredsen, er blandt dem, der er røget ud efter et dårligt valg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her