Læsetid: 5 min.

‘Onde tunger må have hvisket dem i ørerne, at det skulle de tage at se på’

Dømt som dårlig betaler og aktiv på det grå lånemarked. Familie- og forbrugerminister Henriette Kjær mistænker fjender for politisk snigmord
17. februar 2005

Ministerfald
Det var en mørk og stormfuld aften. Vinden ruskede i træerne uden for villaen.
Middagsselskabet havde lagt desserten bag sig, og nu stod de to mænd for sig selv og nød en cigaret. »Det bliver vel de samme ministre igen,« spurgte journalisten sløvt. Han regnede egentlig ikke med at kunne vriste noget spændende om den ny regering ud af den lille smalltalk med sin Christiansborg-kontakt. »Jaa, altså. Du har sikkert ret. Henriettes problemer er vel ikke så alvorlige, at hun ikke kan fortsætte...,« sagde den anden mand og tog et sug af cigaretten. »Problemer?« svarede journalisten og lænede sig frem. »Ja – jeg troede alle kendte den sag,« sagde manden videre og spærrede øjnene op i mild overraskelse. Vinden peb videre uden for huset.

Onde tunger
Ovenstående har formentlig aldrig fundet sted, men kan måske bruges, hvis filmen »Kongekabale« skal have en efterfølger. For familie- og forbrugerminister Henriette Kjær (K), som i går tog sin afsked som minister, peger selv på, at politiske fjender kan have ført kniven: »Der må være nogen, der er gået til pressen. Der må være onde tunger, der har hvisket nogen i ørerne, at det skulle de tage at se på,« siger Henriette Kjær. Skillelinjen mellem den delvist fiktive Kongekabale og den politiske virkelighed på Christiansborg bliver i sagen om Henriette Kjærs tvivlsomme privatøkonomi absurd, fordi hovedpersonen i begge dramaer er samme mand – Erik Skov Pedersen. Han er i dag samlevende med Henriette Kjær. Og tidligere topfigur i den langstrakte konservative borgerkrig i 1990’erne. I bogen Kongekabale kan den magtfulde skyggeperson i Det Konservative Folkeparti direkte siges at være bygget over Erik Skov Pedersens figur. Og hvem husker så ikke nøglescenen fra Kongekabale, hvor den naive journalist i skikkelse af Anders W. Berthelsen bliver sat på den sag, der skal kaste smuds på en politisk modstander. »Der må være nogen, som har været med til at bringe det her til torvs,« siger Henriette Kjær og åbner op for en Pandoras æske af udokumenterede beskyldninger og mistanke. Oplysningerne, der førte til det fældende tv-indslag, er fremkommet under et middagsselskab, svarer TV-2 Nyhedernes chef, Michael Dyrby.

Til grin
Overforbrugsminister, skriver Ekstra Bladet på sin forside. Skilsmisse skriver B.T. Og så skulle den sag vist være sat på plads. Kan man have ondt af en 38-årig kvinde, der varm i ansigtet og med gråd i stemmen fortæller, at »som I måske kan se på mig, har jeg ikke sovet meget i nat«? Pressen kan ikke. »Jeg bliver nødt til at spørge: Har i fællesøkonomi,« siger TV-Avisens Mogens Rubinstein. »Der har været et tillidsbrud. Det skal jeg diskutere med min mand,« siger Henriette Kjær. B.T. møder op foran familiens hoveddør i Gentofte, hvor Erik Skov Pedersen må fortælle, at Henriette og børnene er rejst til Jylland. På den politiske scene gør Henriette Kjær kort proces. »Jeg skal nok være lidt mere familieminister derhjemme frem for hos hele Danmark,« siger hun. Og går af. Døren åbnes for spekulationer om, hvem der skal efterfølge hende. Gitte Seeberg, der nu er valgt til EU-parlamentet, måske? Hun er på den anden side ugleset af Bendt Bendtsen. Eller kan Venstre flytte den udskældte Ulla Tørnæs til den ledige stol?

Politisk trend
»Hun er da godt nok for dum,« sagde de pædagoger, der i går morges stod i en helt almindelig københavnsk børnehave og fik en tår morgenkaffe og lyttede til radioen.
På papiret er to domme i byretten i Gentofte, hvor Kjær og Pedersen ifølge Tv-2 er dømt for ikke at have betalt deres regninger til tiden. Samtidig kan Politiken og Ekstra Bladet oplyse, at parret har optaget store lån på det grå lånemarked. Ikke anderledes end hvad mange andre danskere har gjort. Men... »Der er den holdning, at politikere, de skal holde deres sti ren. Vi vælger de bedste af de bedste,« siger adjunkt Kasper M. Hansen, der forsker i den offentlige mening og politik ved Københavns Universitet. Engang ragede det ikke borgerne, hvad politikerne foretog sig – så længe det ikke påvirkede embedsførelsen. »Men vi har de seneste seks-syv år set en højere grad af personfiksering. Ikke bare når det gælder budskabet, men også når det gælder sympatien for politikerne,« forklarer Kasper M. Hansen. – Men er det ikke uretfærdigt, at blive fyret fordi, man har rod i privatøkonomien? »Jo, men hun kan ikke være forbrugsminister og gå ud og argumentere mod de der dyre lån, som hun selv har taget en masse af. Det holder ikke. Det virker utroværdigt,« siger adjunkten. – Men er sagen så et symbol på dansk politiks forfald, evige personfiksering og mediernes laveste fællesnævner? »Hvis du gerne vil fokusere mere på politik, så er det en kedelig udvikling. Men hvis du har en idé om, at ens privatliv eller personlige karakteristika også spiller ind på den måde, man fører politik på, så må man tage det med som en offentlig person. Så bliver man gransket i kortene,« siger han. Tilbage i det konservative gruppeværelse på Christiansborg, hvor partiets pressechef, Frank Korsholm, bryder ind: »Nu tager vi ét-to spørgsmål mere. Det har været en hård dag for Henriette«. Senere på dagen bliver en pressemeddelelse fra statsminister Anders Fogh Rasmussen udsendt. Han roser Henriette Kjær for at trække sig. Selv siger hun: »Jeg vil ikke være overforbrugs-minister«.

Leder på side 2

FAKTA
EN LANG KARRIERE PÅ LOVENS KANT
Forbrugerminister Henriette Kjær og hendes mand, Erik Skov Pedersen, har tidligere været involveret i tvivlsomme pengesager.

• Misbrug af kreditkort
Erik Skov Pedersen var pressechef hos de konservative i Hans Engells tid, men Erik Skov Pedersen røg ud sammen med Engell. Blandt andet fordi han bar rundt på en advarsel, fordi han gentagne gange havde misbrugt kreditkort i partiets navn.

• Forfalskede fakturaer
I februar 2000 rullede en anden sag om Erik Skov Pedersens manglende evner til at omgås penge på en regelret måde. Han var på det tidspunkt administrerende direktør i PR-firmaet CoBrus, ejet af tidligere konservativt folketingsmedlem Jens Heimburger og partner Michael Christiansen, der i dag er bedre kendt som pressemand for statsminister Anders Fogh Rasmussen.
Som administrerende direktør blev Erik Skov Pedersen afsløret i at bedrage firmaet for flere hundrede tusinde kroner. Det gjorde han ved at forfalske fakturaer. Men han blev hverken dømt for det ene eller det andet, fordi ejerne ikke meldte det til politiet. Det kom i øvrigt først frem i pressen et år, efter at det skete.

• Falsk underskrift
Tidligere måtte Erik Skov Pedersen forlade en stilling som toprådgiver i Finansministeriet, efter at han på ministeriets brevpapir havde skrevet en falsk erklæring og forfalsket en underskrift for at få penge udbetalt fra sin bank.

• Kjær snød sig til tillæg
Henriette Kjær har også selv tidligere haft en skandale om penge.
I 1998, da hun havde været folketingsmedlem i fire år, kom det frem, at hun havde snydt sig til at få udbetalt 56.000 kroner i tillæg fra Folketinget. Hun boede rent faktisk i København, men hævede tillæg til at have en ekstra bolig nær Folketinget, fordi hendes folkeregisteradresse var i Århus. Den eneste, der boede på adressen i Århus, var Henriette Kjærs søster. Sagen endte med, at Henriette Kjær betalte 14.000 kroner tilbage.

Kilde: www. dr.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her