Læsetid: 7 min.

OPINION

8. februar 2005


Hvem vinder hvornår?
Hvis valget blev holdt mandag (frokostmadpakke), ville Socialdemokraterne vinde.
Hvis valget blev holdt onsdag (midtvejs-overblik), ville Det Radikale Venstre vinde.
Når valget bliver holdt en fredag (lønseddel), vinder Venstre.
Hvis valget blev holdt lørdag aften (fuld og kærlig), ville Minoritetspartiet vinde.
Hvis valget blev holdt søndag morgen (tømmermænd), ville Dansk Folkeparti vinde.
Peter Gade Stendal
stud.mag.

Hemmeligt notat
Jeg er kommet i besiddelse af et foreløbigt udkast til fortroligt notat fra Socialdemokraternes inderkreds. Notatet er lækket af partiets hemmelige spindoktor, skuespilleren Flemming Jensen, der ønsker at være anonym. Notatet beskriver en strategi, som Mogens Lykketoft agter at anvende i morgen-tv på valgdagen. Hensigten er at skabe et vælgerskred, der vil bringe Lykketoft til magten på trods af alle odds. Iflg. notatet vil Lykketoft i tv trække en død kanin op af hatten og genoplive den ved hjælp af mund til snude-metoden, kombineret med udstødelse af sin velkendte latter (»urg-h, uff, uff«). Det vil vække selv den mest afdøde kanin til live. Dette træk forventes at flytte to mandater fra Dansk Folkeparti, der ellers har patent på dyrevenlighed. Lykketoft vil endvidere fremsætte følgende valgløfter: Uanset hvad Dansk Folkeparti foreslår, vil en socialdemokratisk regering støtte Inges Kattehjem med yderligere 5 mio. kroner årligt (plus et mandat). Såfremt Lykketoft bliver statsminister, vil han garantere, at Tove Fergo ikke bliver kirkeminister. Dette menes at give fem ekstra mandater, der tages fra Venstre. Folketingssalen ombygges, således at alle medlemmer sidder i etager midt i salen, bortset fra Enhedslisten, der placeres ude på toilettet. De skider sikkert alligevel på de andre. Begrundelsen for forslaget er, at alle partier efter deres egen opfattelse er midterpartier (bortset fra EL). Der bliver på den måde plads til en del tilhørere nede i selve salen, og vælgerne kommer derved nærmere på politikerne (plus tre mandater). Socialdemokraterne vil arbejde på at gøre Amin Jensen til formand for Folketinget. Hvert møde i tinget starter med en kort udgave af ’Hit med sangen’, hvor medlemmerne skiftes til at deltage. Denne folkeliggørelse af Tingets møder forventes at give S to mandater ekstra. Mogens Lykketoft vil garantere, at der nedlægges forbud mod folketingsmedlemmers bijobs. Dette vil skaffe 5.000 nye arbejdspladser og Lykketoft to ekstra mandater. Jeg har kendskab til yderligere tre forslag, men disse er af en sådan karakter, at de formentlig vil skaffe Socialdemokraterne absolut flertal i Folketinget. Dette ønsker jeg ikke at medvirke til, da jeg principielt går ind for det samarbejdende folkestyre. Såfremt den beskrevne strategi lykkes, vil landets kommende statsminister bære navnet Lykketoft.
Carsten Rentzmann
cand.jur.

Jeg glæder mig
til den 9. februar
Nu skal vi sætte kryds. Jeg kan næsten ikke vente, for når vi har gjort det, er alle vore trængsler forbi. Med alle de løfter – hvor partierne har stået i kø og kæmpet for at komme med først med deres lysegrønne drømme må det blive idealstaten, vi kommer til at leve i fremover. Når stemmerne er talt op, kører det bare på skinner derudaf:
Børnehavetaksterne sænkes; skatten kommer ned, hvor den ikke er værd at skrive hjem om; ventelisterne til sygehusene er væk; al forurening er borte; der kommer hjemmehjælp ud til vore ældre flere gange om ugen, og de som ikke selv kan, kommer i bad hver anden eller tredje dag; der er uddannelse og praktikpladser til alle; arbejdsløsheden er væk; bistandshjælpen kan afskaffes, for alle kommer i arbejde i stedet for at ’nasse’ på samfundet; vi får flere fængsler, så samfundet kan skjule sine dårligdomme ved at udøve mere magt i form at straf; folkeskolerne får masser af ressourcer, så vi kan få lært ordentligt dansk. Og pengene? Dem skaffer vi ved at lave flere krige, for var det ikke vores statsminister, som ved begyndelsen af Irak-krigen udtalte, »at aldrig havde dansk erhvervsliv haft større muligheder«. Jo, i dag er der grund til at glæde sig!
Johnni Buch
Askeby

Valgkampsord
Nogle gange bliver man nødt til at finde et nyt ord.
For mit vedkommende har denne valgkamp budt på et nyt ord, der nu indgår i mit sprog:

Segmenteringsfrygt
substantiv, -en, ingen pluralis. Eksempel på brug: »Jeg har fået et akut anfald af segmenteringsfrygt.«

De færreste ønsker at være forudsigelige. Engang imellem frygter man at blive fanget i sit segment – og gør derfor noget uventet. Det kan for eksempel være at stemme noget andet end man egentlig ville, fordi man ikke vil være som resten af sit segment. Det kan være en nyuddannet kandidat, der arbejder med reklame og medier – og desperat prøver at finde et andet parti at stemme på end de Radikale.
Morten Gade
Frederiksberg

Skattelettelser og klassekamp
Regeringen har i den forløbne valgperiode gang på gang sagt, at de ikke vil ændre på satserne i overførselsindkomsterne. Men i iver efter at gøre det mere attraktivt at arbejde favoriserer man lønindkomster med skattelettelser. Regeringens antager, at de hundredtusindvis arbejdsløse blot mangler et økonomisk incitament til at tage et arbejde. Den opfattelse er naturligvis forkert, det overvældende flertal af arbejdsløse hungrer efter arbejde.
Det som regeringen egentlig vil opnå, er at uddybe kløften mellem den arbejdsløses ydelse og lønarbejderens rådighedsbeløb. Når forskellen i indkomst mellem de to grupper øges, opnår regeringen, at det at blive arbejdsløs medfører et stort tab af levestandard. Lønmodtagere vil derfor slækker kravene til lønninger og arbejdsforhold, af angst for ’at presse citronen for hårdt’.
Regeringen presser derved ansatte til en løntilbageholdenhed som væksten i samfundet ikke nødvendiggør. Regeringens skattepolitik er derved ikke andet end god gammeldages klassekamp – hjælp til arbejdsgiverne i overenskomstforhandlingerne.
Det er i lønmodtagernes interesse, at vi har en tidssvarende og anstændig arbejdsløshedsordning, man kan leve værdigt af.
Lad os vælge en anden regering!
Peter Mouritsen
lavlønsmodtager

Ondt i valgkampen
Min indre Sokrates indigneres dagligt. Her troede jeg i min naivitet, at man i oplysningstidens ånd skulle præsenteres for facts og kendsgerninger, der kunne lede den søgende sjæl på sandhedens vej. Og hvad får man så hældt i hovedet? Ikke andet end sofisterier. Den reneste tilsløring af skjult dagsorden, så selv den usleste skabning bliver omskabt til den smukkeste gudinde.
Mere velfærd for færre penge. Skattestop men bedre skoler, bedre sygehuse, mere hjemmehjælp, flere penge til ældre, unge, uddannelsesinstitutioner, miljø mm. – osv. – etc. Hvornår opdager det gode borgerskab, at det bliver snydt, så vandet det driver?
Sokrates vender sig i sin grav og råber over til Georg Brandes: Hvad blev der af hele modernitetens gennembrud? Hvad blev der af det rationelle individ, som vi satte vores lid til?
Flemming Ringskou
stud. mag.

Hvem lukker og slukker bedst?
Under Anden Verdenskrigs ressourceknaphed formåede Venstre i eminent grad at sørge for sig og sine. En ny global katastrofe – klimaændringerne – venter lige om hjørnet med voldsomme ressourceknapheder som uundgåelige følger. Er Venstres formand Anders Fogh Rasmussen bedst egnet til at forestå den nedtrapning af velfærden, som al ansvarlighed tilsiger må iværksættes snarest muligt? Eller er Mogens Lykketoft et bedre bud på en social retfærdig afvikling af velfærdsstaten?
Tommy Bergstein
Odder

Kaniner og blålys
Tak til Bertel Haarder for det besindige forslag om at suspendere børnechecken for familier, hvor forholdene ikke lever op til almindelige borgerlige normer og værdier.
Lad os udvide kredsen til også at omfatte de familier, hvor børn er noget man bare har og i øvrigt deponerer hos andre 8-10 timer dagligt, så karriereforældrene kan realisere sig selv og gennemhulle myten om, at man ikke kan blæse med mel i munden.
Tak til intelligentsiaen i Dansk Folkeparti for det velovervejede forslag om, at offentlige myndigheder og institutioner kun må kommunikere på dansk. Tal dansk, din hund, ligegyldigt hvad! Betyder det så, at vi fyrer alle tolkene i Udenrigsministeriet? Tak til Anders Fogh Rasmussen for den indsigtsfulde afvisning af verdens sande tilstand. Hvor er det rart, at vi her i andedammen har en leder, der bedre end klimaforskere og eksperter véd, at den globale opvarmning og opskruede afsmeltning af
Antarktis overhovedet ikke er så stor en trussel for kommende generationer.
Ikke mindst: På forhånd tak til alle dem, der vil være med til at sætte en anden dagsorden de næste fire år.
Jesper Sørensen
Kbh. Ø

DR er en trussel mod demokratiet
Først giver Reimer Bo (Danmarks Radio) den som moderator i en Fogh-Lykketoft kloning af Bush-Kerry tv-debatterne. Som om Danmark var en to-partistat. Så optræder han som selv- eller DR-bestaltet ordstyrer i den afsluttende partilederdebat, hvor han har anbragt Fogh og Lykketoft over for hinanden for enderne af to stolerækker, hvor de øvrige partiledere er placeret nedad i rangorden efter de stemmetal, DR forventer de opnår. Hvorpå han på skrømt tildeler dem taletid om de af ham valgte emner i omtrent samme forhold. Og han undlader at afbryde Anders Fogh Rasmussen og Mogens Lykketoft lige så håndfast, som han afbryder de andre. Fogh kom ind hyppigere end alle andre og fik længere taletid. Det har før været en god demokratisk tradition, at hvert parti fik samme taletid i DRs afsluttende partilederdebat, ud fra den betragtning, at DR’s ordstyrer ikke skal have mulighed for at påvirke valgets udfald. Med Reimer Bo er DR godt i gang med at konvertere Danmark til en særlig form for to-parti stat, hvor de for tiden to største partier vedbliver at være de største, fordi DR favoriserer dem i valgkampen. Hvis der ikke endog er tale om favorisering af det parti, DR’s ordstyrer holder med. Det kunne man få indtryk af. Er dette virkelig Public Service?
Klaus Illum
Fur

Minister
Hvis vi iklæder ham slips og parfume, smil uden på og lort indeni. Hvis aviserne ligger tavse og fuldstændigt besatte med hans billede. Hvis han holder vejret (som emne) trækker på skuldrene og går ud i byen for at selvkrone sig. Hvis han ligefrem spiller på børsen, kalder vi ham civiliseret.
Så er han godt pyntet.
Rolf Steensig

Stemmeudflytning
Stem for skattelettelser,
og støt de arbejdsløse
– i Kina.
Ole Wesenberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her