Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - EUROPA

16. februar 2005

EU taber terræn i forskning
Det går skidt med at realisere ambitionen om at gøre EU til verdens førende magt i forskning og udvikling af ny teknologi, fastslår en ny EU-rapport. »EU er ved at blive hægtet af,« siger Errki Ormala, strategidirektør for mobilgiganten Nokia og leder af det panel, der står bag rapporten, til EUobserver: »Vi er nu ikke kun under pres fra traditionelle rivaler som USA og Japan, men også fra Kina, Indien og Brasilien.« EU er dog på vej til at øge sine forskningsbevillinger, og EU-Kommissionen forsøger at presse medlemslandene til at gøre det samme for at nå det mål, de satte sig i Lissabon om, at mindst tre pct. af EU-landenes BNP skal gå til forskning. Konkret indskærper rapporten, at EU må blive langt bedre til at tiltrække og belønne de bedste talenter, mobilisere innovative ressourcer og fremme større samarbejde mellem erhvervsliv og forskningssektoren.
nil

Brænder Nederlandene?
I det franske ugemagasin Le Nouvel Observateur begræder den fransk-marokkanske forfatter Fouad Laroui, der har bosat sig i Holland, det nederlag, den multikulturelle model har lidt i hans nye hjemland: »Når franskmænd spørger mig om ’det hollandske drama’, sporer jeg skadefryd. Som om sammenbruddet for Hollands multikulturelle model beviste den franske centralismes overlegenhed… Se bare, nu brænder Nederlandene. Nu straffes de, disse hashrygere, som tolererer næsten alt i verden, disse naive fjolser, som åbnede deres døre på vid gab for radikale imamer!«
»Nej, svarer jeg. Nederlandene brænder ikke. Man lyncher ikke muslimer i gaden, og jihadihære har ikke invaderet vores byer. Vi har måske nok tabt nøglen til paradis, men i det mindste har dette paradis eksisteret engang. Folk i dette land er vant til at samarbejde og tolerere hinanden. Det falder dem ikke naturligt at støde nogen ud. Det er den ånd, som hollænderne nu prøver at genfinde, også i spørgsmålet om, hvordan de skal forholde sig til islam og de muslimske indvandrere. Hvis den multikulturelle model har slået fejl, så tillad mig at bære sørgebind.« nil

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu