Læsetid: 2 min.

OVERBLIK- KULTUR

5. februar 2005

Jarre fejrer Andersen
Den franske multikunstner Jean Michel Jarre kommer til Danmark for at bidrage til fejringen af H.C. Andersens fødselsdag den 2. april i Parken i København. Dermed har H.C. Andersen 2005 Fonden sikret sig et af den internationale kunstscenes førende navne, der med sine overskridende shows formår at henvende sig til et globalt publikum med et mangfold af kulturelle og geografiske forskelligheder. Jarre, der har solgt mere end 60 mio. album, gæstede sidste år Kina med koncerter i Den Forbudte By samt på Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Nu arbejder han på sit nye show i Paris: »H.C. Andersens eventyr er tidløse og universelle. Bag begejstringen for selve eventyret, er der altid, for os alle, et vigtigt budskab i historierne,« udtaler den franske kunstner i en pressemeddelelse. Herhjemme kender vi Jarre for vindmøllekoncerten Aero, der druknede i det danske vejr nær ved Gl. Vrå i Jylland. mla

Giuliani, mafiaen og medierne
New Yorks feterede eks-borgmester Rudy Giuliani har nu, som sin præsident George W. Bush, fået sin helt egen filminstruktør på nakken. I ægte Michael Moore-stil har intruktøren Kevin Keating lavet en dokumentarfilm om den tidligere borgmesters mindre flatterende sider og viser et nyt ansigt af den mand, der efter terrorangrebene på World Trade Center i september 2001 i medierne blev lanceret som den helt, offentligheden råbte efter midt i ruinerne. Filmen Giuliani Time, der forleden havde premiere på filmfestivalen i Rotterdam, skilder ifølge The Guardians anmelder politikeren som »en ubarmhjertig karrieremand, der forfølger en dumdristig politik, der fodrer social ulighed og giver den frie tale mundkurv på samt forfølger dem, som er svagest«. Derudover sætter Kevin Keating sig for at påvise Giuliani-familiens forbindelser til mafiaen i sin nye film, der med instruktørens egne ord burde »chokere sit publikum.« mla

Kunstens udstillingsvindue
Et vindue i Antikvariat 2B på Dannebrogsgade i København danner ramme om et eksperiment, der skal udfordre vanetænkningen om kunstinstitutionerne som eneste udstillingsvinduer for kunsten. Trods de beskedne rammer, trafikstøjen fra Vesterbrogade og det fornødne samspil med de gamle bøger i antikvariatet vil en ny kunstner hver sjette uge vise værker, specifikt valgt til udstillingsvinduet. Frem til den 15. marts er det billedkunstneren Thomas Fleron, der får publikum til at undre sig med værket Used to Wonder, der udover et skulpturelt arbejde med titlen DID: Deep Interdiction Device består af et håndskrevet digt af Martin Kargaard Thomsen.
Udstillingsrækkens øvrige deltagere er Jesper Fabricius, Lise Harlev, Kristofer Hultenberg, Elsebeth Jørgensen, John Kørner, Julie Nord og Myne Søe-Pedersen, der er valgt ud fra en forventning om, at de med deres vidt forskellige tilgang til kunsten vil løse opgaven på en interessant og personlig måde. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her