Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

1. februar 2005


Værdikamp og valgkamp
Under denne overskrift inviterer Dansk Kunstnerråd i samarbejde med en række af branchens forbund til debatmøde i Nationalmuseets Festsal i København den 2. februar fra kl. 15-18. Her vil blandt andre Flemming Jensen, Bjørn Nørgaard, Georg Metz, Lotte Svendsen, Ole Fogh Kirkeby samt Mogens Lykketoft, Marianne Jelved, Ejvind Vesselbo og Ole Sohn begive sig ud i spørgsmål som hvorvidt kunsten skal eksisterere på markedsvilkår eller som public service. Aftenen, der er åben og gratis for alle, vil også introducere emnerne ’Værdikamp før og nu’ og ’Kulturpolitikken i valgkampen’. mla

Intuitiv kunst på Tate-online
Det britiske kunstmuseum Tate Gallery har lanceret en ny form for søgemaskine kaldet ArtGarden, der skal give online-besøgende mulighed for at ose i museets digitale galleri. I stedet for søgeord klikker de kunstinteresserede sig frem gennem samlingerne ved at udpege de kunstværker, de synes bedst om, hvorefter søgemaskinens kunstige intelligens adopterer brugerens smag og finder frem til billeder med samme æstetik, farver eller udtryk.
Hermed undgår man at skulle være mester udi informationssøgning for at finde frem til værker, der interesserer én. Ifølge Richard Tateson, der står bag projektet, var det personlige frustrationer over at skulle finde en julegave online til sin kone, der førte til udviklingen af ArtGarden:
»En af færdighederne ved at vise en kollektion er at introducere folk til de ting, de ikke selv ville have spurgt efter,« udtaler han til BBC News. Ifølge museet betyder den ny teknologi, at kunst generelt og museets samlinger i særdeleshed bliver mere tilgængelige for et bredere publikum. ArtGardens visuelle stifinder kan nemlig vise vejen for dem, der ikke i forvejen er så velbevandrede i kunstens verden, at de ved præcist, hvor de vil hen, når de går online. mla

NatFilm med masser af stjerner
I år er det 16. gang, at Danmarks største filmfestival, NatFilm, beriger den danske biografkultur – og i år byder programmet blandt andet på 20 filmserier af mindst 140 film, herunder en serie af 1950’ernes klassiske tyske heimat-film. Som optakt til serien gæster den tyske intruktør Edgar Reitz København i marts måned, hvor han vil fortælle om sin populære tv-serie Heimat, hvoraf tredje og sidste del vil blive vist.
Som åbningsfilm kan publikum opleve Francois Ozons film 5x2, hvis hovedrolleindehaver, den italienske skuespillerinde Valéria Bruni-Tedeschi, i øvrigt vil pryde årets festival som cover-stjerne. NatFilm 2005 foregår i København den 1-10. april og i Århus, Odense og Aalborg den 13-17. april.
Programmet, der er på gaden den 11. marts, sætter desuden fokus på sydafrikansk film. mla

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu