Læsetid: 3 min.

PET er tavs om fadæse

PET vil ikke forklare, hvorfor tjenesten advarede nordiske politikere mod at spise middag på Christiania
3. februar 2005

HEMMELIGT
»Jeg har ikke noget at tilføje…«
Så meget – eller lidt – er, hvad politimester Lars Findsen fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) ønsker at meddele om en eklatant fejlvurdering af sikkerheden på Christiania, eller – som flere christianitter er overbeviste om – en helt utidig politisering af klimaet omkring fristaden, der ikke mindst i nordisk sammenhæng har været stærkt omstridt.
Sagen drejer sig om 150-180 nordiske parlamentarikere fra Nordisk Råd, der under deres møde i København den 26. januar var inviteret på rundvisning på Christiania af Line Barfoed fra Enhedslisten. Som afslutning skulle parlamentarikerne spise et måltid på restaurant Spiseloppen, som ligger tæt ved fristadens indgang.
Restauranten blev derfor bedt om at anrette middag til 180 gæster. Efter advarende ord fra PET blev middagen dog aflyst i sidste øjeblik:
»Jeg fik den besked fra PET, at det ’var en mindre god ide’, og at ’hvis der skulle ske os noget, ville politiet have vanskelige arbejdsforhold’,« fortæller generalsekretær i Nordisk Råd, Henrik Hagemann.

Fra Loppen til Snapsen
»Beslutningen, om at lade de nordiske parlamentarikere spise i Snapstinget i stedet for på Christiania, var mit ansvar på baggrund af den mundtlige besked, som jeg modtog fra PET,« oplyser Henrik Hagemann.
Politidirektør Hanne Bech Hansen siger til Information, at en medarbejder fra PET fik sine oplysninger telefonisk fra en kollega i Københavns Politi: »Jeg har talt med min mand, som siger, at vi havde ikke noget som helst imod det,« siger politidirektøren.
Hun tilføjer: »Vi syntes, det var helt fint, og vi tilkendegav, at hvis de holdt middagen der, så havde vi ikke tænkt os at lave noget særligt.«
Lidt senere i samtalen spørger PET-manden så Københavns Politi, »om vi nogle gange i forbindelse med almindelige politiforretninger derude havde problemer. Og det har vi jo, det må vi jo sige, når vi f.eks. anholder folk i Pusherstreet. Det er jo almindeligt kendt,« fortsætter Hanne Bech Hansen.
Hanne Bech Hansen, der er tidligere chef for PET, har senere selv talt med medarbejderen i efterretningstjenesten: »Han har opfattet det som om, vi også syntes, at det var en dårlig ide,« siger hun.
Derfor er hendes konklusion, at »Københavns Politi kan på den baggrund ikke udelukke, at PET utilsigtet har fået det indtryk, at en afvikling af middagen ville være uhensigtsmæssig ud fra en politifaglig synsvinkel,« som hun har skrevet til SF’s Kristen Touborg, der har taget sagen op.

’Elskværdig’ konklusion
Over for Information understreger Hanne Bech Hansen, at det er hendes personlige konklusion, som PET ikke har ejerskab til. »En elskværdig konklusion,« som hun formulerer det.
PET har i går modtaget et åbent brev fra Kristen Touborg, der har spurgt, om efterretningstjenesten kan bekræfte politidirektørens udtalelser. Og »hvilke skridt vil ledelsen i PET tage for at undgå en sådan fejlfortolkning i fremtiden?«
I en pressemeddelelse skriver Kristen Touborg, at Danmark er »blevet til grin fra Finland til Island«, og at han er »meget foruroliget« over PET’s opførsel i denne sag.
»Hvis PET kan misforstå Københavns Politi i denne meget enkle og overskuelige sag, hvordan kan det så gå i mere komplicerede sager,« som SF’eren spørger.
Rundvisningen med de nordiske parlamentarikere på Christiania blev gennemført uden politi og uden antydning af problemer, fortæller Henrik Hagemann.
»En udmærket tur, bare lidt koldt,« siger han.
I Spiseloppen, som endte med at stå med en helt tom restaurant den 26. januar, ønsker personalet ikke at udtale sig bortset fra at oplyse, at Spiseloppen fortsat overvejer, om man skal sende et erstatningskrav til Nordisk Råd.
Ifølge branchens kutymeregler vil Spiseloppen nemlig være berettiget til klækkelig erstatning, når aflysningen kommer så sent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her