Læsetid: 3 min.

Politikere vil hjælpe indvandrere ud af ghettoerne

Flere partier ser positivt på et forslag fra Dansk Folkeparti om at tilbyde folk fra ghettoer, at de kan få boliger i andre områder. Social-demokraterne vil udvide kommunernes anvisningspligt
22. februar 2005

Integration
Dansk Folkeparti foreslår, at indvandrere og andre i ghetto-områder skal tilbydes boliger inden for det samme almene boligselskab, men på tværs af kommunegrænser:
»Vi er nødt til at sige til indvandrere og kontanthjælpsmodtagere, at vi skal have en bedre spredning,« siger integrationsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup.
Samtlige adspurgte politikere ser det som et positivt signal, at mange indvandrere gerne vil bo i områder, hvor hovedparten af beboerne har en dansk baggrund. Information bragte i går en undersøgelse foretaget af Catinét Research, som viser at otte ud af ti indvandrere gerne vil bo i et område, hvor mindst halvdelen af beboerne har en dansk baggrund.
Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) er ligeledes positiv over meldingen fra flygtninge og indvandrermiljøet:
»Undersøgelsen afliver myten om ’den gode ghetto’,« skriver Rikke Hvilshøj i en mail til Information og henviser til det faktum, at mange flygtninge flytter væk fra den kommune, hvor de blev placeret de første tre år i landet.
»Hvis det er rigtigt, at de fleste gerne vil bo sammen med danskere, så synes jeg, de skulle blive boende i de kommuner, hvor de har boet i de tre første år, de har været i Danmark,« fortsætter Rikke Hvilshøj.
Både Venstre og de konservative er positive over for Dansk Folkepartis forslag om at tilbyde folk fra ghettoområder, at de kan få almene boliger i andre områder.
Politisk ordfører for de konservative Pia Christmas-Møller vil ikke lægge sig fast på en bestemt model, men hun siger:
»Vi er meget åbne over for en integration baseret på, at folk får mulighed for at bo i en mere spredt sammenhæng.«
Venstres integrationsordfører, Irene Simonsen, understreger, at det endnu ikke har været diskuteret internt i Venstre, men personligt er hun positivt indstillet over for Dansk Folkepartis forslag.
»Men det er klart, at det skal være frivilligt for folk, om de vil flytte,« siger hun.

Udvid anvisningsretten
Socialdemokraterne vil gå så langt, at de vil give kommunerne ret til at anvise boliger i private udlejningsejendomme og ret til at anvise til de andelsboligforeninger, der er støttet med offentlige midler.
»Det kan godt være, at der er nogen, der har stået på venteliste, som bliver sure over at blive sprunget over, men hvis man mener noget med integrationen, er man nødt til at udvide anvisningsretten,« siger integrationsordfører Anne-Marie Meldgaard (S).
Det forslag afviser Venstre og Dansk Folkeparti kategorisk.
»Vi vil ikke være med til at udvide anvisningsretten. Man kan ikke tvinge indvandrere ind i private udlejningsboliger. Det er et hævdvundet princip, at det private marked er et område, man ikke tvinger folk ind i,« siger integrationsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup.
De konservative afviser også umiddelbart at udvide kommunernes anvisningsret, men stiller sig åben over for at undersøge mulighederne.
»Der er nogle principielle problemer i forhold til at udvide anvisningsretten, som man må have med. Men vi er åbne over for alle ideer, der kan løse ghettoproblemerne. Tiden er ikke inde til at afvise forslag, men til at være åben,« siger Pia Christmas-Møller.

Loft over antal
Et af de forslag, som regeringen og Socialdemokraterne er enig om, er et forslag fra regeringen om, at der højst skal være 50 procent kontanthjælpsmodtagere i socialt belastede boligområder:
»Løsningen er selvfølgelig at gøre områderne mere attraktive, og det gør vi blandt andet ved at forhindre flere kontanthjælpsmodtagere i at flytte ind i de områder, hvor der er mange kontanthjælpsmodtagere i forvejen,« siger integrationsminister Rikke Hvilshøj.
Den nyudnævnte integrationsordfører for de Radikale, Morten Østergaard, mener, at der er alt for stort fokus fra politisk hold på, hvordan man får ressourcestærke personer til at flytte ind i ghettoområder og for lidt fokus på, hvordan man hjælper folk til at flyttte væk.
»Vi skal fokusere langt mere på afløb fra ghettoområderne. Hvis det bliver lettere for folk at flytte fra ghettoer, kan ghetttoområderne komme til at spille en langt mere positiv rolle,« siger han. Morten Østergaard vil gerne være med til at se på den kommunale anvisningsret, og han oplyser, at kommunerne allerede i dag har mulighed for at anvise til hver tiende lejlighed i privat udlejningsbyggeri, og at mange kommuner ikke anvender den mulighed.

FAKTA
Flygtninge og indvandrere ønsker at bo sammen med danskere:
(1007 borgere af anden etnisk herkomst end dansk har besvaret spørgsmålet, om foretrukken beboersammensætning)
Hvis du skulle flytte fra det område, hvor du bor nu, hvilken type beboersammensætning ville du så foretrække?

• Et område med flest beboere med
dansk baggrund44,9 pct.

• Et område med lige mange beboere
med dansk og med udenlandsk baggrund35,8 pct.

• Et område med flest beboere med
udenlandsk baggrund5,3 pct.

Ved ikke/vil ikke svare14,0 pct.

© Catinét Research. Må citeres med tydelig angivelse af dagbladet Information og Catinét

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her