Læsetid: 6 min.

Nu skal vi ud at se på bøger

Onsdag i den kommende uge begynder bogudsalget, hvor man kan spare 138.476 kroner, hvis man køber alle de nedsatte bøger på en gang
26. februar 2005

BOGUDSALG
»Nu skal vi ud at se på damer,« sang gode, gamle Freddy Fræk, men det skal vi overhovedet ikke. Vi skal ud at se på bøger, for på onsdag brager vinterudsalget løs, og allerede nu kan man studere det omfattende katalog over bøger, der pludselig er meget billigere, end bøger ellers er.
Husk nu: At en bog er sat ned i pris betyder ikke, at den er dårlig, blot at det senest trykte oplag ikke er solgt ud.
Et godt eksempel – for nu at begynde i den fine ende – er Per Olov Enquists Livlægens besøg. Den kan købes for kun 99 kroner, mens man måtte bøde 298 kroner, hvis man var så godt tosset (det var jeg heldigvis ikke) at købe den, da den var ny, og alle talte om den, og den kom i ufatteligt mange eksemplarer på en række sprog. Den svensk-danske forfatter må have kunnet sætte adskillige millioner i banken bare på den ene roman om den stakkels kong Christian og den stakkels Struensee.
Lige så bemærkelsesværdig er nedsættelsen af prisen på Jakob Ejersbos tykke roman Nordkraft fra 298 til 149 kroner. Den, der foregår i narkomiljøet i Aalborg, var mindst lige så omtalt på lokalt, dansk plan, da den udkom. Løjerligt nok kommer den på udsalg samtidig med, at en ny film over romanen får Danmarkspremiere. Det plejer at kunne give en roman nyt liv i salgssektoren.

Brumm og Numse-Kaj
Kortprosaens mester i nye-ste, danske litteratur, Peter Adolphsen, gik så vidt som til for et par år siden at skrive en roman, Brummstein, der også fik anmelderne til at klappe på deres små skrivecomputere. I sagens og forfatterens natur blev det en kort roman. Hvor Højholt fulgte nogle ørers vandring gennem Eu-ropa, fortalte Adolphsen om syngende sten, så man troede, det var rigtigt. Meget velunderbygget. Den vil jeg ikke købe, selv om den er sat ned fra 168 til kun 49 kroner, for den har jeg allerede.
Blandt andre tilbud kan man finde bøger af danske kvalitetsforfattere som Vibeke Grønfeldt, Sven Holm, Pia Juul, F. P. Jac (Numse-Kaj), Svend Åge Madsen, Bent Vinn Nielsen, Klaus Rifbjerg (Nansen og Johansen), Jens Smærup Sørensen, Morten Søndergaard og Morten Sabroe for lige at pege på nogle. Samt af romaner af hårdtslående debattører kendt fra Politikens spalter, som Bettina Heltberg og den tidligere sportsjournalist Sørine Gotfredsen.
Lyrik: Lad mig nøjes med at nævne Henrik Nordbrandts Miniaturer fra 1967, men i en nyere udgave, Klaus Rifbjergs Kandestedersuiten og Pia Tafdrups nordisk prisbelønnede Dronningeporten.

Capek og Carré
André Brink, Kerstin Ekman, Günter Grass, Christoper Isherwood, Jan Kjærstad, Salman Rushdie, Philip Roth og Tolkien lyser op i udlandsafdelingen. Ikke nødvendigvis deres bedste bøger, men alligevel.
Rigtige klassikere? I hvert fald Karel Capeks Krigen mod salamandrene (fra 178 til 75 kroner) og Franz Kafkas Slottet (fra 295 til 129 kroner). Selv har jeg kig på W eller erindringen om en barndom af Georges Perec (fra 249 til 128 kroner).
Nævnes skal også fire bind af Jan Guillou i serien om Arn Magnusson i korstogstiden. 99 kroner stykket. Før: 295 kroner. Dem er jeg nu ikke turnet på, men han har sine fans. Så hellere Henning Mankells Tea-Bag (fra 250 til 89 kroner). Jeg læste en af hans krimier, men fik yderligere respekt, da jeg oplevede ham som person.
John Carrés Absolutte venner kan købes i krimiporteføljen, hvor også afdøde Jan Stages Den cubanske fælde og Bjarne Reuters Barolo Kvartetten er til ’godtkøb’. Samt en af de andre svenskere, Liza Marklund med Røde Ulv.

Den sjove afdeling
Årets debutantprismodtager på Bogmessen blev Kristian Ditlev Jensen, men for 99 kroner (mod før 269) kan man købe gennembrudsbogen Det bliver sagt, der trods et lidet tiltrækkende eller folkeligt emne, pædofili, blev en bestseller, fordi den var vel- og dybdeskrevet. Hold øje med ham, også fremover. Vi er nu gået videre til det, der virkelig interesserer læserne i disse år: erindringer og biografier.
Et sammensat galleri, repræsenteret af så forskellige berettere som cykelrytteren Brian Holm, Louisiana-stifteren Knud W. Jensen, dansktopsangerinden Annette Klingenberg, nobelpristageren Gabriel Garcia Marquez, skrivedesperadoen Henrik Stangerup, ejendomsmægleren Peter Brixtofte og den evige, evigtunge Elvis Pres-ley, historien om ham fortalt af den evigtunge Torben Bille. Det er, kan man sige, den sjove afdeling.
I modsætning måske til humor-afsnittet i bogkataloget, hvor man kan lære at ’le ad sig selv’ og dermed ’få løst op for indre spændinger’ samt få gode råd om ægteskabet, om, hvad man skal gøre, hvis man møder en krokodille, samt hvordan man overlever en runde i golf.
Ja, man får de værste anelser. Jeg tør simpelthen ikke købe dem af angst for at komme til dø af kedsomhed. Men så er der da en solid klassiker som Fritz Jürgensen – ham med tegningerne og Gysse bogen.

Fred og krig
Jeg synes ærlig talt heller ikke, der er så meget, der trækker under ’historie, kultur & samfundsholdning’.
Det skulle da lige være Hvorfor krig?, fordi forfatterne hedder Albert Einstein, Sigmund Freud og Isaac Asimov (fra 99 til 39 kroner). Men nej… den handler om pacifisme, og er det ikke for fersk at læse om, sammenlignet med krig? Der står ganske vist, det måske er en af markedets mest aktuelle bøger, men ærlig talt…pacifisme har ikke haft meget for sig siden Gandhi.
Danmark 30 år i EU? Gider man læse en bog med den titel? Skal vi ikke hellere skue fremad…
Alt sammen en helt uretfærdig holdning, men selv om emnerne i kultur & samfund alle som et er væsentlige, og forfatterne har tyngde, så har bøgerne det tit med at være tungt skrevne også.
En undtagelse er første, andet og sjette bind af Paul Hammerichs Danmarkskrønike, hver af dem nedsat fra 138 kroner til 49.
Men så mangler man jo de tre bind i midten, og der bliver et underligt hul i reolen. Under ingen omstændigheder vil jeg købe dem, igen fordi jeg har dem i reolen, endda med følgende dedikation (pral) fra den rimferme forfatter:
»Du er Kristen, jeg er hedning/og det blir/måske vor redning.«

Når Højholt headede
Kunst og litteratur, mumm! Jeg vælger mig… nej, det er da ganske umuligt.
Skal man kigge inden for i filosoffen Villy Sørensens og lyrikeren Frank Jægers verden eller i Per Nørgaards eller Pernille Kløvedal Helwegs?
En, ved jeg, er god: Fodbold!, hvori en række seriøse forfattere, bl.a. Albert Camus skriver om verdens alvorligste leg. Så vidt jeg husker, er det her, Per Højholt skriver om, hvor ondt, det gjorde, hver gang bolden ramte ham i hovedet, og han formodedes at heade – eller nikke, som det hed, da han var barn.
Faktisk er det ganske hårdt, krævende og forvirrende at gå på jagt i dette lykkeland af bognedsættelser. Man kunne jo købe noget Wittgenstein om farvefænomenet eller noget Kai Sørlander - eller Justus Hartnack-filosofi. Eller springe over det lavere gærde til den i de kredse uglesete, men bortset fra det populære Kierkegaard-forklarer Peter Thielst. Hans introduktion fås for kun 48 kroner, hvor man før måtte slippe 125.
Alt i alt kan man spare 138.476 kroner på årets udsalg, hvis man køber samtlige bøger i kataloget, har boghandlernes og forlæggernes sekretariat regnet ud, og dem kan man så sætte lige ind i banken.

Sex og mad
Den store sexbog er skrumpet ganske gevaldigt i pris fra 329 kroner til en flad hundredelap. Men sådan er det jo nogle gange med sex.
Nu er vi i håndbøger, hvor man sågar kan få en slikhåndbog (men vil man så ikke hellere bruge pengene på slik?) Katrine Klinken, Informations og børnenes veninde for madlavning, er repræsenteret med Kantinekøkken, der er med under håndbøger og ikke mellem Kille Enna, Nanna Simonsen og Paul Bocuse på den gastronomiske hylde.
Vi er ved vejs ende efter en anstrengende, men inspirerende dag i boghandlen: Der er også børnebøger. Fra på onsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her