Læsetid: 3 min.

Sharons supersøndag

Israelsk kabinetsbeslutning baner vejen for sommerens planlagte bosættelsesrømninger
21. februar 2005

GAZA-PLANEN
TEL AVIV – Ariel Sharon fik i går den endelige godkendelse af sin plan om rømning af Gazastriben. Med stemmetallet 17-5 sagde ministrene god for at fjerne 22 bosættelser på Gazastriben og fire på den nordlige del af Vestbredden og besluttede samtidig, at rømningen skal være gennemført den 20. juli.
Under samme hat godkendte kabinettet også den endelige linjeføring for det såkaldte sikkerhedshegn på Vestbredden. Der var ingen spænding om afstemningsudfaldet, som Sharon havde sikret sig på forhånd. Ikke desto mindre var israelske kommentatorer ikke sene til at kalde dagen Sharons supersøndag, for med inspiration fra den amerikanske sportsverden at markere, at han omsider har fået sin store politiske mærkesag.
»Evakueringen af bosættelser i Gaza og det nordlige Samaria er en proces, som er meget vanskelig for deres beboere, vanskelig for Israels borgere og vanskelig for mig. Og jeg er sikker på, at den også er vanskelig for regeringens medlemmer,« sagde Sharon, inden han og forsvarsminister Shaul Mofaz skulle underskrive ordren om bosættelsesrømningerne.
»Men det er en proces, som er nødvendig for staten Israels fremtid,« sagde Sharon.
Hermed er vejen definitivt banet for rømningen, der forventes at tage seks uger, idet man vil rømme bosættelserne en for en. Hæren, der skal stå for arbejdet, vil sandsynligvis blive i bosættelserne en tid efter rømningen, idet den ifølge planen ikke behøver forlade Gazastriben definitivt før årets udgang.
Samtidig vil hegnet på Vestbredden nu blive lagt efter en revideret linjeføring. Flere højesteretsbeslutninger ligger til grund for dette, hvilket betyder, at hegnet kommer til at ligge tæt på den grænsedragning, Ehud Barak tilbød palæstinenserne i sin tid som ministerpræsident. Mellem seks og otte procent af beboerne på Vestbredden og omkring 10.000 palæstinensere vil herefter befinde sig på ’israelsk’ side af hegnet.
»Dette betyder jo ikke, at Sharon er villig til at opgive hele Vestbredden, men der er blevet tegnet nogle nye konturer,« siger Dan Leon, der i mange år har været redaktør af Palestine-Israel Journal.
»Gennemførelsen af denne plan har i lang tid været Sharons største politiske ambition. Den skal være hans monument, hans politiske eftermæle, og det er helt tydeligt, at han har sat alt ind på at nå frem til denne beslutning i kabinettet,« siger Leon.

Brud med Netanyahu
Da Sharon i sidste uge pludseligt afskedigede generalstabschefen, Moshe Yaalon, viste det således frem mod søndagens afstemning. Sharon udtalte, at han ikke havde fuld tillid til Yaalons loyalitet i rømningsspørgsmålet og markerede dermed også, at ministre, der ville stemme ham imod i afstemningen, kunne risikere samme hurtige exit.
»Udenrigsminister Silvan Shalom var indstillet på at stemme imod, men vidste, at det kunne koste ham jobbet, så han ombestemte sig,« forklarer Dan Leon
Nej-stemmerne var finansminister Benjamin Netanyahu og hans loyalister, og dermed er den lange rivalisering mellem Netanyahu og Sharon nu landet i et endeligt brud. Dette er en anden betydelig udvikling, der enten vil lukke op for arvefølgestriden i Likud eller bane vejen for en endelig splittelse af partiet.
»Gaza-planen har, lige så længe, den har eksisteret, skabt splittelse i partiet, og dette er blevet helt tydeligt nu,« siger Aluf Benn, der er kommentator ved det israelske dagblad Haaretz.
»Men jeg tror ikke, den får konsekvenser lige med det samme, for Sharon har styrket sin position ved at servere sin plan, så den vækker tilfredshed flere steder. Amerikanerne er glade for bosættelsesrømningerne, palæstinenserne for udsigten til snart at kunne hejse deres eget flag i Gush Katif, og Arbejderpartiet er glade for, at hegnet kommer til at ligge tættere på den grønne linje. Kun bosætterne er ikke tilfredse. De føler, Sharon har svigtet dem, og derfor bliver det nu spændende at se, hvordan forholdet mellem dem og Netanyahu vil udvikle sig. De kan ikke standse Gaza-planen, men de vil forberede sig på næste slag, som vil komme til at stå på Vestbredden.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu