Læsetid: 2 min.

Socialdemokraterne i slutspurt

SPD i fremgang. Det danske mindretal er i en faretruende situation. Højreekstremister under spærregrænsen
18. februar 2005

Genvalg
Flensborg – Hvis det går, som meningsmålingerne spår, vil ministerpræsident Heide Simonis (SPD) og hendes grønne koalitionspartner vinde søndagens delstatsvalg i Slesvig-Holsten. Fra at stå som de sikre tabere for mindre end et år siden, har de tyske socialdemokrater overhalet det konservative CDU. I denne uge stod det 40 mod 37 procent i en meningsmåling. En delstat i fremgang kan Heide Simonis dog ikke forevise – 178.000 arbejdsløse (12,7 procent) og et offentligt underskud på omregnet ni milliarder kr. – men hun har vundet så megen respekt i sin 11-årige regeringstid, at SPD satser næsten alt på hende. På partiets store plakater står er valgets socialdemokratiske toptema slået fast: ’HE!DE’. Udfordreren og ungkarlen Peter Harry Carstensen (CDU) forsøgte sig også udi den personlige valgkamp, da han i et pinligt interview med boulevardavisen Bild efterlyste sig en kone. Nu koncentrerer han sig om emnerne færre offentligt ansatte, mindre naturbeskyttelse samt bibeholdelse af det trestrengede skolessystem. SPD ønsker en én-strenget skole som den finske, der er topscorer i PISA-undersøgelsen. Det liberale FDP og miljøpartiet De Grønne står til at få syv procent hver. For den nuværende koalition af SPD og De Grønne rækker 47 procents tilslutning ikke til et absolut flertal. Hvis den situation indtræffer på søndag, kan det danske mindretalsparti SSV (Sydslesvigsk vælgerforening) blive afgørende. Partiet, der er fritaget for den tyske spærregrænse, står til at få fire procent af stemmerne. Hvis det på nogen måde er muligt, vil partiet undgå regeringsdeltagelse, har spidskandidaten Anke Spoorendonk sagt. Hun ser langt hellere en mindretalsregering efter dansk forbillede, så demokratiet i delstaten bliver mere levende. Det højreekstreme NPD har sat alle sejl for at vinde en ny sejr efter valget i Sachsen sidste sommer, da partiet fik 12 mandater i delstatsparlamentet. I Slesvig-Holsten står partiet til knap tre procent, hvilket ikke rækker til at klare spærregrænsen. Medierne har under valgkampen bestræbt sig på at vise partiets sande ansigt. Så sent som i tirsdags sendte det dybdeborende magasin Frontal21 (ZDF) et interview med NPD’s tidligere nordtyske kandidat til Forbundsdagen, Jürgen Gerg, der hoppede af i 2003: »Man vil ikke redde demokratiet. I princippet vil man afskaffe det eller indskrænke det stærkt gennem et autoritært system,« advarede han og berettede om partimedlemmernes fascination af Hitler, Hess og Himmler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her