Læsetid: 2 min.

Sukkerreform har bismag

EU lader reform-ramte sukkerbønder i stikken, mener lobbyisten Paul Goodison. EU lover at hjælpe, men hjælpen vil komme for sent, mener han
9. februar 2005

I KLEMME I
Den danske landbrugskommissær Mariann Fischer Boel har en plan. Når EU’s regeringsledere mødes til topmøde i december, skal de vedtage en reform af den udskældte ordning for støtte til sukkerproduktion. Ændringerne kan sende en række fattige lande til tælling. Paul Goodison, som udfører konsulent- og lobbyarbejde for u-lande og udviklingsorganisationer, siger: »Hvis EU gennemfører sin sukkerreform uden nogen form for kompensation, så vil mindst 100.000 i industrien plus 30.000 i servicesektoren på De Karaibiske Øer miste deres job. Især Jamaica vil blive hårdt ramt.« I dag bliver priserne på sukker i EU-landene holdt kunstigt oppe via et sindrigt system af told, kvoter og støtteordninger. Forbrugerne betaler en pris for sukker, som ligger to til tre gange over prisen på verdensmarkedet. Den kommende reform har til hensigt at få sukkerprisen i EU ned.

EU’s plastre
Det vil ramme titusindvis af sukkerrørs-producenter i Afrika og Vestindien, som hidtil har nydt godt af specielle eksportkvoter afregnet til den høje EU-pris.
Mariann Fischer Boel sagde forleden: »Vi er fuldstændig klar over, at dette (en sukkerreform, red.) vil have bivirkninger for en række af vores samarbejdslande. Derfor er vi helt og fuldt indstillet på at hjælpe dem.« Goodison har svært ved at få øje på ’plastre’ fra EU. Han henviser til, at hjælpen fra EU har lange udsigter.
»EU’s reform træder måske i kraft allerede i 2006. Men ifølge Kommissionen, så er det først der, man skal til at planlægge sin indsats, som så måske kan begynde i 2007-2008. Det er jo alt for sent,« siger han. Ifølge Paul Goodison kan reformplanerne mærkes allerede nu i det sydlige Afrika. »I Swaziland har sukkerbønderne svært ved at få lån bl.a. på grund den lavere afregningspris, der kommer i kølvandet på EU’s reform. Den ringere låneadgang kan måles direkte i form af højere børnedødelighed og flere fejlernærede i Swaziland,« siger han.
»Den Europæiske Investeringsbank burde tilbyde bønderne billige lån i stedet for som nu at forlange en historisk høj rente,« siger Paul Goodison.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her