Læsetid: 2 min.

Sympatibølge rammer Brede Værk

Kulturpolitiske ordførere står i kø for at sikre, at Brede Værk ikke rammes af frasalg. Men problemerne rækker videre end Brede
18. februar 2005

Tirsdag annoncerede SF’s gruppeformand Ole Sohn, at kulturministeren vil blive kaldt i samråd for at forklare, hvorfor Nationalmuseet bliver presset til at forberede salg af bygninger tilknyttet Brede Værk. Senere meldte Louise Frevert fra Dansk Folkeparti sig også på banen for at sikre det industrihistoriske landmærke, og nu er Venstres Eyvind Vesselboe ifølge Danmarks Radio også parat til at se på nye muligheder for at finansiere Nationalmuseets magasinbyggerier. »Det er bekymrende, at der er risiko for, at Nationalmuseet må sælge Brede Værk fra. Vi har behov for at sikre vores kulturarv,« siger Eyvind Vesselboe, der lover at se nærmere på andre finansieringsmuligheder, hvis han igen bliver Venstres kulturordfører. Dermed er han i opposition til den politik hans partikollega, finansminister Thor Pedersen, og Finansministeriet forfølger. Men Nationalmuseets problemer med vigende tilskud og stigende behov for nye magasiner er ikke enestående.

Generel tendens
På Moesgård Museum ved Århus kan Museumsdirektør Jan Skamby Madsen nikke genkendende til mange af Nationalmuseets problemer.
»Ligesom Nationalmuseet har vi store problemer i forhold til magasinfaciliteter. Vi har ikke plads til alle vores genstande, og løsningerne er meget midlertidige. Vores plan er at bygge en ny museumsbygning, så vi får noget mere plads, men det ligger nogle år fremme i tiden, for pengene er der helt enkelt ikke, siger Jan Skamby Madsen.
– Hvilken rolle spiller Kulturministeriet?
»Vi har faktisk et glimrende samarbejde med kulturministeriets embedsmænd, der godt kan se de problemer der er, men de har fået pålagt besparelser, som de skal føre ud i livet. Det kan de ikke ændre ved.«
– Hvordan oplever i konkret nedskæringspolitikken i hverdagen?
»Vores tilskud er virkelig dalet de seneste tre til fire år. Vi har mistet godt halvanden millioner kroner og vi har måttet opsige fuldtidsansatte. »Generelt kæmper vi en hård kamp for at få driften til at hænge sammen, og her er vi afhængige af nogle utrolig gode private fonde. Men det er jo en meget generel tendens. Vi oplever nedskæringer og pladsproblemer, mens der bliver talt om gratis adgang til museerne på Christiansborg. Det er svært at se hvordan det skal hænge sammen med den nuværende kulturpolitik, men vi stikker hovedet i jorden, og håber på bedre tider,« afslutter Jan Skamby Madsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu