Læsetid: 2 min.

De unge stemmer som far, mor og farfar

De unge stemmer rødt på ved folketingsvalget på tirsdag, viser flere undersøgelser
2. februar 2005

Førstegangsvælgere
Står det til de unge, hedder Danmarks statsminister Mogens Lykketoft efter valget den 8. februar. Flere undersøgelser viser, at de unge i høj grad stemmer på oppositionspartierne. Det skyldes en politisk arv, hvor de unge stemmer som deres forældre, mener to samfundsforskere fra Aalborg Universitet.
60 procent af førstegangsvælgernes stemmer går til oppositionen, mens den nuværende regering og Dansk Folkeparti må nøjes med 40 pct., viser en undersøgelse fra Gallup, som Berlingske Tidende offentliggjorde i går. Målingen ligger i forlængelse af en undersøgelse, som ACNielsen AIM lavede for Ugebrevet Mandag Morgen i efteråret. Undersøgelsen viste, at mens 54 pct. af de unge under 30 år stemte borgerligt ved valget i 2001, ville kun 41 pct. gøre det i dag.

Politisk arv
De unge stemmer på midterpartier og til venstre, fordi de stemmer som deres forældre, mener lektor ved Aalborg Universitet Johannes Andersen.
»Nutidens unge er 70’er-generationens børn, opdraget til at tænke selvstændigt, men de træffer samme valg som deres forældre,« siger han.
Johannes Andersen beskriver 68- og 70’er-generationen som en af de mest markante politiske generationer i Danmark. Han mener ikke, nutidens unge er ligeså politisk engagerede som deres forældre, men at de har en samfundsmæssig bevidsthed med sig fra deres opvækst.
»Vi har at gøre med en generation, der ikke har et politisk ståsted som en central del af deres identitet, men når der er valg, bliver de interesserede i politik.«
Lektor i statskundskab ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen mener, at det er muligt at forudse, hvad fremtidens vælgere vil stemme på baggrund af det politiske miljø, de er vokset op i. Han har i en undersøgelse vist, at politisk orientering kan gå i arv i generationer. Mens nutidens unge er børn af 70’er-generationen, er en del af denne generation børn af en fire-fem årgange under Anden Verdenskrig, der lå meget til venstre i forhold til resten af samfundet: »Så det kan næsten gå fra bedsteforældre til børnebørn, men det væsentlige er den type erfaringer, man har under opvæksten.«
Både Jørgen Goul Andersen og Johannes Andersen påpeger, at selv om nutidens førstegangsvælgere først tager stilling under selve valgkampen, kan de meget vel blive fremtidens kernevælgere for venstrefløjen. Så mens nutidens førstegangsvælgere stemmer hen over midten, vil den nykonservative 80’er-generations børn sandsynligvis forblive borgerlige.
»Vi har kunnet se forældreeffekten igennem et stykke tid, men det nye er, at den synes at holde bedre ved. Det er blevet en generationseffekt skabt af de politiske omgivelser i samfundet.«, siger Jørgen Goul Andersen.

FAKTA
Uddannelsens effekt
*Uddannelse er også afgørende for de unges valg.
På de tekniske skoler topper Dansk Folkeparti med 26,1 pct. af stemmerne. På handelsskoler dominerer Venstre med 28 pct. af stemmerne. De radikale får hele 25,9 pct. af stemmerne på de videregående uddannelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her