Læsetid: 2 min.

USA får ny spionchef

Topdiplomaten John Negroponte skal forsøge at holde rede på USA’s vidtforgrenede efterretningsvæsen
19. februar 2005

URIASPOST
Præsident Bush har udpeget den erfarne 65-årige diplomat John Negroponte som landets første nationale efterretningschef. Negroponte får dermed ansvaret for 15 forskellige efterretningstjenester, deriblandt CIA (spionagetjenesten) og DIA (den militære efterretningstjeneste), der til sammen beskæftiger 100.000
civile og militære ansatte og råder over et årsbudget på 40 mia. dollar.
For Negroponte kan det blive en uriaspost at holde rede på USA’s vidtforgrenede efterretningsvæsen og sikre, at væsentlige informationer kan deles effektivt. Ringe informationsdeling mellem rivaliserende tjenester var et afgørende kritikpunkt for den efterforskningskommission, der undersøgte forløbet op til den 11. september 2001. Negroponte risikerer politiske og bureaukratiske fejder mod typer som forsvarsminister Donald Rumsfeld, som ønsker, at Pentagon skal spille en større efterretningsrolle, og Porter Goss, der sidste år blev ny CIA-chef. Tre andre kandidater sagde nej til jobbet, før Bush spurgte Negroponte.
Negroponte, der overtog et job som ambassadør i Bagdad i juni 2004, har en lang karriere bag sig, hvor han ofte har arbejdet i verdens brændpunkter. I årenes løb har han haft poster i den amerikanske udenrigstjeneste i Asien, Europa og Latinamerika og har bl.a. været ambassadør i Mexico og Filippinerne.
Han er født i London i 1939 som søn af en græsk industribaron, og voksede op i Storbritannien, Schweiz og USA. Fra 1960 til 1997 var han karrierediplomat. I 1964, mens Vietnamkrigen rasede, var han politisk rådgiver i Saigon, og i 1981 sendte præsident Ronald Reagan Negroponte til Honduras som ambassadør, på et tidspunkt, hvor USA udkæmpede en stedfortræderkrig mod Sovjetunionen i nabolandene Nicaragua og El Salvador.
Kritikere siger, at Negroponte tilså bevæbningen af de brutale kontramilitser, og at han vendte det blinde øje til det honduranske regimes tortur og mord på politiske modstandere. Den fortid raslede som gamle skeletter ud af skabet og truede med at spænde ben for Negroponte, da han i 2001 opgav et forlagsjob til fordel for posten som USA’s FN-ambassadør.
Ved FN fik Negroponte ry for at være en loyal, effektiv diplomat, der opnåede maksimale resultater med minimal medieomtale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her