Læsetid: 3 min.

Venstre vil skjule valgpenge

Det skal frem i lyset, hvor store beløb, politikere og partier får til valgkampen, foreslår eksperter. Flere partiledere er positive, men Venstre afviser forslaget
1. februar 2005

Valgfinansiering
Vælgerne har krav på at få at vide, hvem der betaler hvor meget til politikernes og partiernes valgkamp.
Det mener ekspert i politisk kommunikation Rasmus Jønsson, Roskilde Universitet, og professor Ove Kaj Pedersen, Handelshøjskolen.
I dag kan vælgerne kun få at vide, hvem der spytter i kassen. Ikke hvor stort beløbet er. Og det bør ændres, mener Rasmus Jønsson:
»Ja, fordi penge betyder mere og mere i moderne politik. I takt med at der bliver færre kernevælgere, så øges pengenes indflydelse. Det er da rart for vælgerne at kunne se, hvor pengene kommer fra i forhold til de politiske beslutninger, som senere bliver taget,« siger han.
Professor Ove Kaj Pedersen:
»Det ville ud fra alle principper være den allerbedste løsning. Der er en tung trend i retning af, at ressourcer betyder mere og mere, fordi flere vælgere stemmer ud fra et sidste øjebliks indtryk,« siger han.
Flere partiledere er positivt stemt over for forslaget.
»Det bør bestemt være sådan. Det har vi overhovedet ingen problemer med,« siger Marianne Jelved (R).
»Det er fuldstændigt rigtigt. Der er fandens til forskel på, om en politiker modtager 25.000 eller 25 millioner kroner. Derfor er det slet ikke nok med navnet. De regler skal grundigt strammes op,« siger partiformand Holger K. Nielsen (SF).
Også Socialdemokraternes formand, Mogens Lykketoft, vil have de private tilskud frem i lyset – såfremt alle partier bliver underlagt reglerne:
»Vi har ikke noget imod helt åbent at lægge frem, hvem vi får tilskud fra, og hvor meget vi får i tilskud. Der er ingen tvivl om, at med stigningen i de private bidrag til specielt Venstre og de konservative, er vi i næste valgperiode nødt til at tage en diskussion af, hvordan vi får åbenhed om det her spørgsmål,« siger Mogens Lykketoft. Han mener, at der altid har været stor åbenhed om de tilskud, fagbevægelsen har givet socialdemokraterne, mens det er en »sort boks, hvad Danske Bank, HTH-køkkener eller AP Møller giver til Venstre og Koservative.
Til gengæld vil Venstre fortsat hemmeligholde præcist, hvor mange penge, der ruller ind til valgkampen. Der er slet ikke interessant for vælgerne, mener beskæftigelsesminister og tidligere partisekretær for Venstre, Claus Hjort Frederiksen:
»Nej, det synes jeg ikke er afgørende. Folk kan jo se, at Dansk Industri har ydet os støtte, og vi kan se at fagforbundet 3F har støttet Socialdemokraterne – det er fair nok,« siger han.
Lektor i politisk kommunikation Rasmus Jønsson er forundret over modstanden mod at afskaffe hemmelighedskræmmeriet:
»»Jeg kan ikke se, hvorfor vælgerne ikke skulle kunne få det at vide. Det er da vigtigt i et demokrati at få indsigt i, hvor mange penge en interesseorganisation har i en politiker, og hvorfor de så gør, som de gør,« siger han.
Grænsen for anonyme bidrag gå i dag ved 20.000 kroner. SF-formand Holger K. Nielsen foreslår denne grænse sænket til 5.000 kroner. Lige som der skal strengere kontrol og strengere straffe til snydere, mener han.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen afviser at rykke ved grænsen.
»Jeg synes, at folk skal have lov til, ved en nedre grænse, ikke at skulle have deres navn frem – ligesom vi heller ikke skal fortælle, hvad folk stemmer på,« siger han.
Små beløb betyder alligevel ikke det store for partiernes valgøkonomi, tilføjer han.
Professor Ove Kaj Pedersen advarer dog om, at offentlighed om alle beløb kan betyde, at private bidrag finder vej til politikerne via mere lyssky kanaler:
»Der kan samtidig opstå en mekanisme, så pengene finder ad andre veje,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu