Læsetid: 3 min.

Verdens største folkevandring

Verdens befolkning vokser, men ikke på landet. Folk vil væk. Ind til byen, væk fra landsbyen
19. februar 2005

FOLKETAL
Verdenshistoriens største folkeflytning er i gang. Folk flytter til byen. Hvert år forlader 40 millioner mennesker deres hjemegn på landet.
I dag bor der lige mange på landet og byerne. Men på landet vokser befolkningen ikke. Tilvæksten og fraflytningen går lige op.
Al væksten sker i byerne. Siden 1950 er byerne vokset fra 730 til 3.170 millioner indbyggere. I de kommende 25 år vil byerne vokse til i alt fem milliarder, mens folketallet på landet står stille.
Det kan man læse i en rapport fra FN’s Økonomiske og Sociale Råd til generalsekretær Kofi Annan.

Udvandrerne
Den største folkeflytning sker inden for hvert lands grænser. Folk flytter også væk fra deres land, men ikke i nær så stort omfang. 175 millioner mennesker bor i et andet land, end de er født i. Lidt over halvdelen er udvandret til et økonomisk mere udviklet land. I gennemsnit er hver tiende indbygger i de økonomisk bedrestillede lande en person med indvandrerbaggrund.
USA har nu 35 millioner førstegenerationsindvandrere og tager imod flest nye. Den årlige indvandring til Nordamerika fra økonomisk mindre udviklede lande var i 1995-2000 ca. 1,4 millioner mennesker. Den tilsvarende indvandring til Europa var kun cirka en million.
Flygtninge var der ved udgangen af år 2003 15 millioner af. De 12 millioner opholdt sig i udviklingslande, tre millioner i mere udviklede lande.
Verdens samlede befolkning vokser med 77 millioner om året, og væksten er aftagende. Den nuværende verdensbefolkning på knap 6,5 milliarder ventes at stige til knap ni milliarder i midten af dette århundrede, men så heller ikke ret meget mere.
Til gengæld vil menneskehedens gennemsnitsalder stige, når der fødes færre børn, og de fleste mennesker lever længere end før.
Derfor opstår der et aldersproblem. De meget omtalte problemer med den gråhårede del af befolkningen i Japan og Europa er småting i sammenligning med de omstillinger, der bliver nødvendige i verdensmålestok.
Skiftet fra dominans af unge til dominans af ældre vil ske hurtigere – og det finder sted i lande, hvor man ikke har så mange penge og pensionsordninger og offentlige overførselsindkomster. Kravene om social sikring og pension vil vokse brat.
»Det vil kræve vidtrækkende økonomiske og sociale justeringer i de fleste lande,« siger Kofi Annan til nyhedsbureauet AP.
I 1950 var der 12 mennesker i arbejdsalderen mellem 15 og 64 år til at forsørge hver af de ældre. I dag er der ni. Men i 2050 vil der kun være fire. Eller sagt på en anden måde: I dag er hver tiende verdensborger mere end 60 år gammel. Om 45 år er hver femte over 60.

Boom i megabyer
Indiens befolkning vokser mest. Hver femte af de nytilkomne mennesker er en inder. Hver ottende er kineser. Men ellers går det stærkest i de 50 fattigste lande.
I dag er Tokyo verdens største byområde med 35,3 millioner indbyggere. Mexico City har 19,2, New York-området 18,5 og Bombay 18,3 millioner indbyggere.
Den hurtigst voksende by i verden er Lagos i Nigeria med næsten 600.000 nye indbyggere om året (1.600 hver dag). De næste på listen over megabyer med vokseværk er Delhi (1.500 flere mennesker pr. dag), Dhaka (1.450), Karachi (1.200), Jakarta (1.200) og Mumbai (1.200).
Om ti år vil både Mumbai, Delhi, Mexico City og Sao Paulo have mere end 20 millioner indbyggere, tæt fulgt af Dhaka, Jakarta, Lagos, Calcutta og Karachi med 16-18 millioner indbyggere.
Af den ’gamle’ verdens storbyer er kun Tokyo og New York med på top 10.
Tilsammen rummer megabyerne dog ’kun’ hver 20. verdensborger. Hver fjerde bor i en by med med mindre end en halv million indbyggere.
Ude på landet vil folketallet være nogenlunde konstant i de kommende 20-30 år: Tilvæksten går lige op med afvandringen til byerne, dog med faldende antal i de i forvejen tyndt befolkede landområder i den velhavende del af verden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her