Læsetid: 3 min.

Vin fra Italiens grønne hjerte

Umbrien står kun for en meget lille del af den italienske vinproduktion, men er med stormskridt på vej frem
5. februar 2005

vin
En af mine italienske venner har netop forladt Bruxelles til fordel for et hus i en lille by i Umbrien. Han har selvfølgelig adgang til et bredt udvalg af italienske aviser, gode slagtere, frisk brød, gode oste og fremragende vine. Hvis han bliver træt af landlivet, er der kun et par timers togkørsel til Rom. Så selv om han er langt fra unionens hjerte i Bruxelles føler han alligevel – og det forstår jeg godt – at han er tæt på at være lige i verdens centrum. Umbrien ligger midt i Italien omgivet af Toscana mod nordvest, Marche mod øst, Abruzzo og Lazio mod syd. Ud af Italiens kæmpe vinproduktion på 52,3 millioner hektoliter pr. år er det kun de 776.000 hektoliter, der kommer fra Umbrien. Alligevel er det lykkedes for producenterne at få rigtigt gode bedømmelser til seks vine fra Italiens grønne hjerte i Gambero Rosso. Umbrien er på vej frem med stormskridt i vinverdenen. Det er indtil nu mest i kultvinkredse, at sagrantino-druen er kendt. Den bliver i øjeblikket også båret frem af sladder om, at det var Montefalco Sagrantino, der blev serveret ved brylluppet mellem Michael Douglas og Catherine Zeta-Jones. Den slags er vi selvfølgelig ligeglade med i disse spalter, men det var alligevel en stor fristelse, da BB-vinimport inviterede til smagning på druen.

Skovbund stald og læder
Den ene af ugens vine er fra Montefalco i Umbrien. Den kommer fra vinhuset Tabarrini, som har fået tre glas for deres 2001 Montefalco Sagrantino i Gambero Rosso i 2005 udgaven. Her er en vin, der noget helt ud over det sædvanlige. Jeg ved godt – og tilstår det gerne – at det er en dyr vin. Den koster 184 kr., men der er virkelig kvalitet for pengene. Den er i øvrigt også noget billigere end Arnaldo Caprais mere kendte Montefalco Sagrantino. Samtidig er den efter min mening også meget mere frugtagtig og ikke helt så tung som Caprais vin. Vinen har først været 16 måneder på 1.200 liters franske botti efterfulgt af fire måneder på mindre fade. Nogle gange kan sagrantinodruen have meget barske tanniner, som udtørrer hele mundhulen, men her er det lykkedes at blødgøre dem, og vinen udvikler sig smukt med duft af skovbund, læder, stald og stærk peber. Det er en vin, der skal behandles med omhu. Lad den stå og få luft i glasset, uden at den bliver for varm. Den udvikler sig hele tiden. Mens vi smagte på den spiste vi lidt grillstegt kalvelever med grillede grøntsager. Det blev en middag udover det sædvanlige, og selvom vinen er dyr, så tænk på hvor lidt vin man får på en restaurant for 184 kr. Vi gav også seks stjerner sidste uge, men det er altså også nødvendigt at komme derop i denne uge.
Vi har tidligere omtalt Falesco-vinene i disse spalter. I denne uge har jeg smagt deres Vitiano fra Umbrien i 2003-udgaven. Det er en vin, hvor den kendte ønolog Riccardo Cotarella igen har frembragt en fin og blød vin med en blanding af sangiovese, merlot og cabernet sauvignon. En dejlig næsten helt sort vin, som bl.a. skyldes at den ikke er filtreret. Drik den ved 16-17 grader, og ilt den, før den kommer i glasset. Et god vin, som i Italien er kåret til en af de bedste til under 10 euro og her i Danmark kan det altså fås til 68,95 kr. pr. flaske.

HHHHHHMontefalco Sagrantino, Tabarrini, Umbrien, 14,5 pct., 2001. 184 kr. pr. flaske. BB-vinimport. Nærmeste forhandler: 32 53 54 04. www.bb-vinimport.dk

HHHHHIVitiano, Falesco, Umbrien, 13 pct., 2003, 68,95 kr. pr. flaske. GOBI Vin. Fås i alle Super Best butikkerne. Nærmeste forhandler: 36 13 00 77
www.gobivin.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her