Læsetid: 2 min.

William H. Gates III

16. februar 2005

Hvis man hører til dem, der gik og undrede sig over, at den amerikanske it-milliardær William H. Gates III, også kendt som Bill Gates, blev modtaget som en statsleder af Anders Fogh Rasmussen, da han i november sidste år var på besøg i Danmark, fik man måske en del af forklaringen i går. For som det fremgik af Dagbladet Børsen har Bill Gates truet den danske statsminister med at flytte sin danske softwarevirksomhed Navision til USA. Dermed vil han trække 800 arbejdspladser og en betydelig motor i den danske it-branche ud af landet. Baggrunden for den angivelige trussel er sammenbruddet i EU-forhandlingerne om et softwarepatent, der kan give virksomheder en beskyttelse af deres opfindelser på it-området. Ganske vist gjorde Navision senere i går en del for at dementere historien. Selv om Navisions juridiske chef, Marianne Wier, har bekræftet historien, er den ifølge virksomhedens danske ledelse det pure opspind. Men ligegyldig hvad, så er budskabet ude. Og det er ikke til at tage fejl af. Og det er en lektion til danskerne i de faktiske forhold i jernindustrien. For det, der bliver sagt, er ganske vist lettere indpakket, at hvis ikke lovgivningen indrettes efter de ønsker, som i dette tilfælde Bill Gates måtte have, så kan man da altid finde et andet sted at drive forretning. Bill Gates minder os om den virkelige verden, som Danmark i allerhøjeste grad også er en del af.

Danske politikere kan, ofte i samband med EU-forpligtelser, lovgive lige så meget de vil, men i sidste ende er det ikke uden betydning, at industri og kapital nok selv skal beslutte, om den har lyst til at være og virke hos os. Det, der møder politikerne, minder derfor meget hurtigt om en ladt revolver for panden: mak ret, eller vi skrider. Det kan være værd at minde om oven på en valgkamp, der for en stor dels vedkommende handlede om det underligt abstrakte økonomiske råderum, der skal finansiere de kommende velfærdstiltag. I kampens hede var der knap så mange, der talte om det noget mere konkrete råderum – magtrummet, om man vil. Hvad kan man gennemføre, hvis ikke virksomhederne skal flygte bort og tage forskning, penge og såmænd Marianne Jelveds kreative klasse med sig?

Nu blev der i første omgang lagt låg på sagen. Men det ændrer imidlertid ikke ved, at den dels er udtryk for, hvor sårbar en nation er i en globaliseret økonomi, dels helt konkret hvilken indflydelse kampen om software-patenter har. Og her udskiller der sig to fundamentalt forskellige synsvinkler: En protektionistisk, som især kommer til udtryk hos de store drenge på markedet, heriblandt ikke mindst Bill Gates’ Microsoft. Og en åben tilgang til markedet, som den kommer til udtryk især i Europa og i hele tankegangen omkring open source. Håbet må være over tid at vinde kampen om magtrummet gennem satsning på software udviklet i open source, da det er den eneste fornuftige og progressive måde at skabe vidensdeling på og samtidig faktisk også en vækstfuld måde at gøre det på, især fordi miljøet i forvejen er stærkt i Europa. Alt andet vil være en glidebane, hvor man giver enkeltvirksomheder som Microsoft og Bill Gates, som rejser jorden rundt og prædiker det åbne samfunds velsignelser, alt for stor indflydelse. weis

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her