Læsetid: 2 min.

Åbent brev til FE

16. marts 2005

Til Personelsektionen
Forsvarets Efterretningstjeneste
Kastellet 30
2100 København Ø

ANSØGNING
Jeg tillader mig herved at ansøge om et af de ledige job som såkaldt ’indhenter’. Kvalifikationer? I faget idræt i skolen indhentede jeg engang en klassekammerat i et vigtigt 1.500 meter-løb, skønt han ellers det meste af tiden lå foran. Jeg har stadig meget, der skal indhentes, men spøg til side, for De tænker naturligvis på indhentning af efterretninger. Den er jeg med på, og en sådan opgave ligger jo ganske tæt på journalistikken. Faktisk har vi i faget spektakulære eksempler på, hvordan journalister til alle tider har udvist stor kreativitet i bestræbelsen på at indhente relevante oplysninger.
Således havde vi her på bladet (Information) for få år siden en praktikant – vi kan jo kalde ham X. X. B. – der blev sat på den vanskelige og ikke helt ufarlige opgave at undersøge aktiviteterne omkring Forsvarets aflytningsstation på Amager i den såkaldte Echelon-sag.
Hvordan løste X. X. B. opgaven? Han udgav sig for at være ornitolog, idet han henvendte sig i receptionen og bad om lov til at studere fuglelivet på området omkring dette militære anlæg.
Ganske vist blev det afslået, men agent B., som vi efterfølgende kaldte ham, havde dog udvist en beundringsværdig kreativitet, en egenskab, som De jo netop lægger vægt på i Deres stillingsopslag.
Et andet eksempel på journalistisk kreativitet, nu klassisk, går tilbage i tid til dengang, den nuværende reklamemand Jacob Ludvigsen var journalist på Ekstra Bladet. Ved en enkelt opringning fik Ludvigsen telefonvæsenet til at stille samtlige indgående opringninger til efterretningsvæsenet om til sit eget telefonnummer. Uden videre vrøvl. Det tales der om endnu.

Pushto og pump
Men man forstår på Deres annonce, at der er tale om en ny og markant professionalisering af arbejdet i FE. I stedet for som hidtil at indsamle hemmelige oplysninger ved at søge på Google, skal man indhente dem i marken. Den udvikling kan jeg kun applaudere. Det vil være en fordel, hvis man taler arabisk, farsi/dari eller pushto, skriver De i annoncen. Vel, jeg taler en hel del pushto, dog aldrig i ædru tilstand. Men hvis nogle arabere skal pumpes for data i forbindelse med, at de drikkes under bordet eller sådan, så er jeg lige den mand, De søger. Dog skal der så en oversætter på til at tyde pushtoen bagefter.

Hamilton
I det hele taget er jeg second to none også, hvad angår restaurantbesøg, ikke bare med pumpning, men også med udpumpning, idet jeg har fulgt nøje med i Brixtoftesagen, ligesom jeg har set samtlige James Bond-film. Hurtige biler er også okay, og hvis jeg kan optræde under dæknavnet Hamilton vil det være super.
Hvad angår humor og selvironi, som De ligeledes nævner i annoncen, må jeg desværre melde pas, men er det et ufravigeligt krav? Man skal vel ikke som autoriseret indhenter nødvendigvis gå rundt og fyre vittigheder af.
Basislønnen på 280.000 kr. er lige i underkanten. Hvis den fastholdes, må jeg anmode om at blive aflønnet som dobbeltagent. Og ellers må jeg forbeholde mig ret til en sideordnet virksomhed som foredragsholder via ARTE over temaet ’I hendes majestæts tjeneste’, hvilket vil være helt i tråd med den ny åbenhed, der åbenbart skal kendetegne FE.
Jeg er naturligvis parat til at uddybe oplysningerne og håber på at høre fra Dem snarest.
I allerstørste diskretion
B. B.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her