Læsetid: 6 min.

Abbas: ’Vi må skabe orden i eget hus’

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, i eksklusivt interview om, hvorfor han mener, at der endelig kan skabes fred mellem palæstinensere og israelere
1. marts 2005

Interview
Forud for dagens store mellemøstkonference i London siger den nyvalgte palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, bl.a., at det ville være uansvarligt, hvis ikke palæstinenserne, israelerne og verden forsøger at gribe chancen for en fredsslutning nu.
Abbas siger også, at den selvmordsbombe, der i fredags dræbte fire israelere i Tel Aviv, ikke ’vil blive tolereret’ af den nye palæstinensiske ledelse.
– Men hvordan er udsigten til en våbenhvile efter fredagens terrorbombe i Tel Aviv?
»Det er i allerhøjeste grad i palæstinensernes interesse at sætte en stopper for volden og de sikkerhedsmæssige problemer. Vi kan ikke bygge en stat – og det er jo vores langsigtede mål – uden retssikkerhed, ro og orden. Vi er nået til enighed med en række palæstinensiske fraktioner om, at den eneste acceptable måde at udtrykke sin politiske holdning på er ved at sætte sit kryds i stemmeboksen, og alle er villige til at deltage i det kommende valg, så det palæstinensiske folk får mulighed for selv at vælge.
Selv om de palæstinensiske fraktioner fortsat ønsker at leve op til våbenhvilen, er der andre kræfter, som ønsker at destabilisere situationen. Vi har arresteret to palæstinensere, der sættes direkte i forbindelse med bombesprængningen. Vi er nødt til at slå ned på bagmændene for at forhindre, at angrebene bliver ved. Israelerne har arbejdet sammen med os og givet os oplysninger om omstændighederne ved angrebet.
Det er vores håb, at Israel vil trække sin hær tilbage til de positioner, styrkerne befandt sig i før den anden intifadas begyndelse i september 2000. Det vil give os en chance for igen at overtage styringen med og ansvaret for de palæstinensiske områder. Voldsspiralen kan ikke brydes, når den israelske hær dræber palæstinensere hver eneste dag. Det er en fælles israelsk-palæstinensisk forpligtelse at indstille de voldelige handlinger,« siger Mahmoud Abbas.

Valg har højeste prioritet
– Mener De, at det palæstinensiske valg i januar var et eksempel til efterfølgelse i resten af den arabiske verden?
»Vi mener, at demokrati er den stærkeste garant for stabilitet og den mest gennemskuelige måde at modernisere vores politiske system på og skabe en fællesskabsfølelse i forhold til det politiske liv. Afholdelse af valg er det palæstinensiske selvstyres højeste prioritet.
Det internationale samfund – repræsenteret af G8-landene – støtter en demokratisering af Mellemøsten, og vi betragter os selv som en del af den proces. Vi viser, hvordan der kan indføres demokrati, selv under de mest ugunstige forhold.«
– Mener De, at det er muligt at indgå en endelig fredsaftale med Ariel Sharon set i lyset af hans holdninger til grænsedragninger og Jerusalem? Hvordan vil De bevæge ham til at trække de israelske styrker helt tilbage til positionerne før september 2000?
Israel har med underskrivelsen af køreplanen for fred forpligtet sig til at trække sine styrker tilbage. Ligesom vi opfylder de krav, der er blevet stillet til os, forventer vi, at israelerne opfylder deres. Køreplanen for fred er udformet som en række indbyrdes afhængige forholdsregler, som skal indføres parallelt. Hvis man vælger nogle og viger uden om andre eller begynder at opstille betingelser, bliver fredsprocessen markant forsinket. Det kan godt være, at det på kort sigt er politisk belejligt for Israel at ignorere kravene, men resultatet på lang sigt – fredsprocessens kollaps – vil være katastrofalt for såvel israelere som palæstinensere.
Vi står med en god mulighed for at skabe fred, og det vil være uansvarligt af os, isralerne og resten af verden, hvis vi forspilder den.«

Et fælles mål
– Hvilke tillidsskabende tiltag ønsker De at se fra israelernes side?
»Jeg foretrækker at tale om ’tillidsskabende holdninger’ frem for ’tillidsskabende tiltag’. Det fremgår klart og tydeligt af køreplanen, hvilke tiltag, israelerne skal gennemføre, og der er ingen grund til at genopfinde hjulet. Der er derimod brug for at skabe en ny holdning til køreplanens krav. I stedet for hele tiden at betragte forpligtelserne som en samlet sum, der kun er i balance, hvis én ’vinder’, og en anden ’taber’ og tage hver eneste detalje op til langvarig forhandling, skal vi betragte modpartens fremskridt som et skridt, der bringer begge parter tættere på det fælles mål: At afslutte konflikten.
Jeg er bange for, at Israel endnu ikke har gennemgået dette paradigmeskift. De seneste forhandlinger om israelsk tilbagetrækning fra Jeriko demonstrerede tydeligt, at israelerne stadig hæfter sig ved detaljerne i stedet for at forholde sig til det overordnede.«

Orden i eget hus
– Kan De skabe orden i det palæstinensiske hus i forhold til sikkerheden og de statslige institutioner? Hvordan vil De gøre det uden at rage uklar med de mennesker, der nød godt af det gamle system?
»Vi har ikke noget valg. Der skal skabes orden i det palæstinensiske hus. Vi har ikke kæmpet mod den israelske besættelse i årtier for at lade en fremtidig palæstinensisk stat blive en fiasko.
Enhver forandring vil uundgåeligt påvirke dybt rodfæstede interesser, men dét, der virkelig betyder noget i sidste ende, er folkets interesse og vilje, som den blev udtrykt ved valget. Jeg blev valgt med et klart flertal, der giver mig mandat til at indføre reformer. En vigtig del af reformplanerne er sammenlægningen og moderniseringen af vores sikkerhedstjenester, så vi får tre pålidelige enheder, hvor ingen er
i tvivl om kommandorækken. Processen er allerede i gang. Der er både blevet vedtaget en række nødvendige love i parlamentet, indledt fornyet træning af styrkerne og foretaget omstruktureringer.«
– Præsident Bush har sagt, at De er velkommen i Det Hvide Hus, hvis De ønsker at rejse til Washington. Gør De det?
»Ja, jeg vil gerne besøge Det Hvide Hus. USA spiller en helt afgørende rolle i den mellemøstlige fredsproces. Præsident Bush har tydeligt givet udtryk for sin vilje til at fremme processen, og det vil være helt uansvarligt ikke at udnytte denne vilje. Jeg har stor respekt for Bush og ser frem til at genoptage det samarbejde, vi indledte, da jeg var ministerpræsident. Jeg vil drøfte køreplanen for fred og genoptagelse af fredsprocessen med ham.«
– Hvordan forholder De Dem til Ariel Sharons plan om israelsk tilbagetrækning fra Gazastriben og Vestbredden?
»Den israelske plan for tilbagetrækning, som regeringen og Knesset har vedtaget, drejer sig om tilbagetrækning af israelske styrker, rydningen af en række bosættelser og udvidelse af nogle andre og opførelsen af sikkerhedsmuren. Det hele sker udelukkende på israelsk initiativ. Vi hilser tilbagetrækningen af styrkerne og udelukkelsen af bosætterne fra de palæstinensiske områder velkommen, men vi protesterer på det kraftigste mod den fortsatte besættelse af Vestbredden i form af de udvidede bosættelser, blandt andet i det østlige Jerusalem. Vi protesterer over opførelsen af muren. Muren er opført på palæstinensisk jord. Den er ikke bygget i Israel eller langs grænserne. Den adskiller palæstinensere fra andre palæstinensere og ødelægger deres muligheder for at passe deres jord og tjene til føden.
Jeg sagde i Sharm el-Sheikh, at vi er villige til at samarbejde med Israel om rydningen af bosættelserne og tilbagetrækningen. Samarbejdet består ikke blot i en drøftelse af, hvordan israelerne udfører deres beslutning i praksis, men bør være en proces, der afspejler såvel israelske som palæstinensiske interesser.
Vi skal gøre det helt klart over for det palæstinensiske folk, at en gensidigt givende proces er bedre end en unilateral proces. Det vil skabe ny tillid til forhandlingerne, og det vil især være tilfældet, når processen fører til en fuldstændig israelsk tilbagetrækning fra Gazastriben og en forening af Vestbredden og Gazastriben.
Desuden skal tilbagetrækningen knyttes til en politisk proces, så vi sikrer os, at en samlet tilbagetrækning ikke stopper ved Gaza eller sker på bekostning af en tilbagetrækning fra Vestbredden,« siger Mahmoud Abbas.

© The Independent og Information

*Oversat af Nina Skyum-Nielsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her